10 retter du bør ha til tapas
Vellagret Manchego, møre skinker, tykke og lune potetomeletter, scampi, grønnsaker, baguette og aioli er alle ingredienser som vi husker fra spanske restauranter. Vi har gjenskapt noen av de mest populære oppskriftene, slik at du kan servere tapas hjemme. Eller hva med å be gjestene ta med seg én rett hver?
1. Tortilla de potatas
Spansk omelett, på spansk kalt tortilla de potatas, er en tykk omelett med skivet potet. Du kan få den servert helt enkel, eller med mør løk, spinat, bacon eller annet. Her kan man lage sin egen vri, og det meste er lov.
Se også oppskrift på vegetar, med vårløk og grønnkål:
2. Padrón peppers
Pimientos de Padrón er små, grønne paprika fra Spania. De fleste er milde i smaken, men innimellom kan det dukke opp en som er sterkere så pass på. Du tilbereder dem enkelt i en stekepanne med litt flaksalt og olivenolje.
3. Albóndigas, spanske kjøttboller
Albóndigas betyr kjøttboller, og serveres i krydret tomatsaus. Lag dem fra bunnen av, eller kjøp ferdige kjøttboller og lag kun sausen.
4. Spansk ost
I Spania er det tapasost som gjelder. Kjøp et utvalg oster, osten Manchego bør være en av de men kjøp de du liker.
- Manchego: Smaksrik ost med aroma av fåremelk. Den er noe salt med en lang og mild ettersmak av nøtter.
- Ibericò: Mild ost av geit, sau- og kumelk. Et godt alternativ til Manchego
- Queso de Cabra: Geitost marinert i rødvin. Rødvinen gir den litt søte osten en syrlig ettersmak.
5. Gambas al pil pil
I denne tapas retten freser vi scampi i chili, hvitløk og olje, og skviser over frisk sitron til slutt. Avhengig av hvor i Spania du befinner deg finner du retten under navnet gambas al pil pil, eller gambas al ajillo. Noen ganger får du også servert med sjampinjong. I vår oppskrift har vi laget en vri med sweet chili saus.
6. Patatas Bravas
Patatas bravas betyr ildfulle poteter på spansk og er en av de mest populære tradisjonelle tapasrettene. Ovnsbakte poteter med en spicy tomatsaus og ofte aioli.
7. Stekt chorizo
Krydret chorizo i biter, tilberedt i cider eller hvitvin er spesielt populært i sør-Spania. Vi har laget en variant med eplejuice, eplerbiter og løk.
8. Pintxos
Pintxos er skivet baguette med noe godt oppå. Det kan være biter av spansk omelett, manchego, serranoskinke, grillet paprika eller hva som helst.San Sebastian er spesielt kjent for denne typen tapas, og utvalget er ofte stort og fargerikt.
9. Serranoskinke og melon
Salt serranoskinke og søt melon er en populær kombinasjon, og et veldig enkelt tips. Server melon i tynne båter, gjerne kuttet nesten igjennom så de blir enklere å spise. Også populær her hjemme med norsk spekeskinke.
10. Bacondadler
Søtt og salt i skjønn forening. Dadler har blitt veldig trendy, og den søte smaken er populær i både småretter og i desserter. Surret i salt bacon gir de en helt annen smaksopplevelse. Vi anbefaler å bruke tannpirkere for å holde dem samlet.
Slik gjør du:
- Skjær et snitt i hver daddel på langs og ta ut steinene. Om du ønsker, skjær ost i små staver, legg stavene i dadlene og trykk sammen.
- Surr rundt en halv skive bacon og fest med en liten tannpirker.
- Legg de på grillen eller i stekepannen ca. 3-4 minutter.
Ikke glem aioli, brød og oliven
Oliven og aioli er en selvfølge på tapasbordet sammen med godt brød! Aioli er hvitløksmasjones som fås i hele middelhavsområdet og passer perfekt til brød og tapasretter.