Guide til mer bærekraftige valg i butikken

Guide til mer bærekraftige valg i butikken

Publisert 6. oktober 2020
Lurer du på hvordan du kan ta gode valg i butikken? Og hvordan du kan finne produkter og leverandører som samsvarer med dine egne verdier? Her er 8 tips for deg som er opptatt av bærekraft!

Vi i MENY ser et tydelig skifte mot mer bevisste forbrukere. Det er vi glade for, det gjør at kravene til oss og våre leverandører blir høyere. Å ta gode, bærekraftige valg og navigere blant vårt store utvalg kan være vanskelig. Det synes vi også.

Ofte handler det om hva som er viktigst for deg personlig. Er det å kaste mindre, støtte lokalmatprodusenter, velge matvarer med lavt klimaavtrykk, kutte i plast, tenke dyrevelferd eller spise sunnere? Eller kanskje er alt like viktig.

Her kan du lese om ulike valg du kan være bevisst på når du handler i MENY. Alle butikkene våre er Miljøfyrtårnsertifisert, som betyr at de jobber med arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport.

MENY-butikkene er Miljøfyrtårn-sertifiserte

MENY-butikkene er Miljøfyrtårn-sertifiserte

MENY jobber systematisk med en rekke sentrale miljøtiltak. Nettopp derfor er hver eneste MENY-butikk og hovedkontoret - som eneste dagligvarekjede - Miljøfyrtårnsertifisert.

1. Kjøp lokale Matskatter

På MENY.no kan du lese historier om bønder og produsenter som jobber i mindre skala med gode, lokale produkter. Lokalmatprodusentene har et bankende hjerte for produktene sine, de har ofte fokus på dyrevelferd, naturlige kortreiste ingredienser og bærekraftig produksjon.

Når du kjøper lokalmat, støtter du dessuten norsk matkultur, lokale arbeidsplasser og matmangfold.

Her finner du en oversikt over de lokale leverandørene i din region, hvis du ønsker å handle mat produsert nær deg. I butikken er produktene merket med «Matskatt». 

2. Velg norsk sesongmat

Ønsker du mest mulig kortreist mat og norske råvarer, kan et godt tips være å ta utgangspunkt i råvaresesongene. Det betyr at du for eksempel kjøper norsk skrei i januar og februar, går for rabarbra i juni og rotgrønnsaker og lam på høsten. 

3. Bidra til mindre matsvinn

Å redusere matsvinn er et viktig mål for MENY. Innen 2025 skal vi redusere det med 50%. For å lykkes, gjør vi en rekke tiltak, som riktig emballasje, tydelig merking, god varerullering og reduserte priser på varer med kort holdbarhet.

Du kan også hjelpe oss! Her er noen tips:

  • Dersom du vet at du skal bruke en vare om kort tid, kan du velge den med kortere holdbarhet. Varen er like god, og vi slipper å risikere at den går ut på dato før den blir solgt og spist.
  • Du kan også velge varer med kort utløpsdato i nedprisingshylla vår og sjekke om vi har «Gårsdagens Brød».
  • Vi selger også bakevarer til nedsatt pris før stenging og du kan gjøre et kupp i stativet for Omplassert frukt og grønt.
  • Husk også at vi har MENY-poser i reste-appen «Too Good To Go». Her får du mye god mat for en billig penge.
Via appen «Too Good To Go» får du mye god mat for en billig penge. Via appen «Too Good To Go» får du mye god mat for en billig penge.

Kjøp det du trenger

I ferskvaredisken har vi lagt til rette for at du kan kjøpe kun det du trenger. Her kan du be om to laksefileter, en singel hamburger og ett burgerbrød, du kan velge blant salater og vegetarretter i løsvekt, og kjøpe akkurat mengden du trenger. Det samme gjelder for salatbaren. Skal du lage taco til en eller to, kan det være lurt å handle tilbehøret her, så får du passe mengde.  

Spis opp restene!

Har du rester, kan de sikkert brukes. Gårsdagens kjøtt, pølser, poteter, bønner og grønnsaker er kjempegodt i en omelett eller i pytt i panne. Og det meste kan puttes i en wrap.

Frukt og bær er supre i salat, og overmoden frukt og bær, som brune bananer, er gode i smoothie. Det meste kan også fryses. 

Planlegg ukesmenyen

God planlegging er nøkkelen til mindre matsvinn hjemme. Få oversikt over hva du har, planlegg innkjøp nøye og sett opp en ukemeny. Med en god plan er det også lettere å tenke grønnere og sunnere. Tenk mer fisk og grønnsaker, og kjøp gjerne ferskvarer som går i flere retter, slik at alt blir brukt opp.

Hver uke setter vi opp en ukesmeny basert på sesong og ukens tilbud, med varierte middager for hele familien. Å handle i nettbutikken på MENY.no kan være smart for deg som vil planlegge bedre.

Se vår ukesmeny her

4. Ha et mer bevisst forhold til rødt kjøtt

Ifølge klimaregnskap, blant annet målt i klimagassutslipp, er det bra å kutte noe ned i inntaket av rødt kjøtt.

  • Et tips er å velge mer kylling og svin, som kommer bedre ut i klimaregnskapet.
  • Et annet tips er å velge norsk biff når du skal kose deg litt ekstra. MENY Angus er storfekjøtt av høy kvalitet, utelukkende fra norske bønder.

Vi bruker en stor andel av dette dyret, og har introdusert nye og spennende stykningsdeler. Visste du at MENY har en egen Angusgård i Egersund, og at vi samarbeider med Prima Jæren, som kvalitetssikrer hvert eneste kjøttstykke?

MENY Angus er storfekjøtt av høy kvalitet, utelukkende fra norske bønder. MENY Angus er storfekjøtt av høy kvalitet, utelukkende fra norske bønder.

Vær også klar over at fôrtype, dyrets levetid, opprinnelsesland og utnyttelse av beiteområder vil påvirke hvor stor klimabelastningen blir for rødt kjøtt.

Frukt, grønnsaker og villfisk kommer godt ut i klimaregnskapet. Hos MENY finner du landets største utvalg av frukt, grønnsaker og vegetarprodukter. Vi har også fersk fiskedisk i alle MENY-butikkene.

En god leveregel er å spise variert!

5. Miljøvennlige valg i fiskedisken

Kostholdsrådene anbefaler oss å spise fisk 2-3 ganger i uken. Det kan være hel fisk eller filet, men også fiskekaker, fiskeboller og fiskegrateng. Kjøp gjerne villfisk, som torsk eller skrei, som krever mindre ressurser og scorer høyt i klimaregnskapet.

Bruk sjømatguiden og se etter sertifiseringer

WWF har satt opp en kjempefin guide til fisk som ikke er overfisket, og som hjelper deg til å ta miljøvennlige valg i fiskedisken. Vær klar over at Sjømatguiden ikke tar hensyn til sesonger og lokale fangstkvoter.

På frosne og ferdigpakkede fisk- og sjømatprodukter kan du også se etter to miljøsertifiseringer. MSC garanterer at fisk- og sjømatproduktene kommer fra et bærekraftig fiskeri, mens ASC garanterer at produktene kommer fra bærekraftig fisk- og sjømatoppdrett.

Fiskedisker med fersk fisk i alle MENY-butikker. Fiskedisker med fersk fisk i alle MENY-butikker.

6. Tenk mindre plast og mer gjenbruk

Ved å bruke gjenbrukspose til frukt og grønt og egne bokser til løsvekt, kan du bidra til å redusere mengden unødvendig plast. I tillegg er det viktig at du resirkulerer plasten din når du kommer hjem, og passer på at den ikke havner i naturen.

Husk også at du reduserer plastforbruket ved å bytte ut plastbæreposen med gjenbruksposen. Og plastbæreposen kan jo også brukes om igjen!

Plast gir maten lengre holdbarhet, som igjen reduserer matsvinn. MENY jobber likevel aktivt med å redusere plasten, der vi kan.

7. Se etter merking i butikk

Én ting du kan gjøre, er å se etter merkeordninger i butikk.

Svanemerket er den offisielle miljømerkeordningen. Produsenter som vil ha dette merket må kunne dokumentere at alle krav er møtt, og betale en avgift.

Svanemerket er en del av den offentlige verktøykassa vi har for å gjøre det lett å velge mer miljøvennlige produkter, redusere miljøskader, og for å stimulere til grønn innovasjon og vekst i næringslivet.

Fairtrade er en merkeordning for å vise at bønder og arbeidere som produserer råvarer har fått bedre handelsbetingelser, og at råvarene er dyrket etter standarder for trygge arbeidsforhold og bærekraftig jordbruk.

Fairtrade-merket finnes på en stor mengde produkter verden over, på alt fra bomull og tekstiler, til mat og drikke.

Nøkkelhull: Hos MENY finner du mer enn 1200 nøkkelhullmerkede produkter. Varer som er nøkkelhullmerket inneholder mindre mettet fett, salt og sukker, og mer kostfiber enn andre varer i samme kategori. Merket gjør det enklere for deg å ta sunnere valg. Symbolet finner du på pakningen.

8. Finn ut mer om dyrevelferden

Kanskje vil vite mer om dyrevelferden før du kjøper kjøtt? Vi samarbeider tett med flere leverandører, også når det gjelder dyrevelferd.

Eksempelvis har vi Lerstang kylling, en saktevoksende rase som vokser i sitt naturlige tempo, og Kyllinggården hvor kyllingene har bedre plass og miljøberikelser.

Se også etter produktene fra Grøstad, laget av frilandsgris. Frilandsgrisene til Grøstad er ute hele året og boltrer seg på store arealer, samtidig som de har tilgang til varmehytter, halm, rent vann og fôr.