Julens lutefisk

For mange er lutefisk et fast innslag i både førjulstiden og julen. Her finner du oppskrift på lutefisk, oppskrifter og tips til tilbehør og alt om MENYs lutefisk fra Værøy.

Når det gjelder mengde bør du beregne 500-750 gram lutefisk per person.

Lene Kristiansen

Medlem av MENY-Lauget
Lutefisk-sesongen varer fra oktober og ut januar, så det er fullt mulig å nyte lutefisk både før og etter jul.
For å sjekke når fisken er ferdig, kan du bruke en gaffel og klemme underveis på et av de tykkeste stykkene. Gir fisken etter eller skiver seg, er den ferdig!

Lutefisken lages på forskjellige måter etter hvor i landet du kommer fra. Noen liker den dampet i kjele, mens andre baker den i ovnen. Noen spiser den med ertestuing og bacon, mens andre liker den best med lønnesirup og brunost. Tradisjonelt spiser man Ringeriks- eller mandelpotet til lutefisk, men nå finnes det mange spennende norske potetsorter; prøv Gulløye fra Troms, Fjellmandel fra Oppdal, eller delikatessepoteter fra Bjertnæs & Hoel i Vestfold.

Guro Bondestad

MENY Grim