Juletapas

Juletapas
I julen står ofte selskaper og sammenkomster med god mat og drikke i kø. Det er ikke alltid like lett å finne på noe nytt, men skal du ha en snacks før middag eller lage et fristende tapasbord, er det mye godt og enkelt du kan lage småretter av fra julens råvarer og rester.

Pinnekjøtt er tørket og saltet akkurat som klippfisk. Derfor passer pinnekjøtt veldig godt i en tradisjonell fransk ”brandade”, som vanligvis lages med moste poteter, hvitløk, olivenolje og klippfisk. Mos nykokte poteter med olivenolje og melk og tilsett rester av pinnekjøtt i små biter. Smak til med salt og pepper og gjerne frisk timian.

Server brandaden på flatbrødflak. Pynt med rømme og rørte tyttebær.

Lag en amuse-bouche til gjestene dine. Amuse-bouche er fransk og betyr ”munn-glede”. Har du rester av kålrabistappe eller rotmos? La den få romtemperatur og legg den på skjeer toppet med en sterk og krydret chorizopølse og litt rømme. Den søte rotmosen passer ypperlig sammen med krydret pølse. En deilig appetittvekker!

Sild og potet er erkenorsk, men passer kjempegodt på et juletapasbord. Skjær tykke skiver av kokt potet og legg på en bit sild, en klatt rømme, hakket egg og rødløk. Har du ikke sild kan du bruke juleansjos.

Julepølse kan varieres på utallige måter som snacks. Her foreslår vi å lage miniatyrpølsesmørbrød. Topp små skiver av rugbrød eller pumpernickel med rødbetsalat, en bit stekt julepølse, grov sennep og sviske. Deilige smaker som kler hverandre! Du kan også bruke rester av ribbe hvis du har det.

Lag små tapasboller med smak av jul. Bruk medisterdeig som er saftig og smakfullt. Du kan krydre deigen med julekrydder som gir kjøttboller med en asiatisk tvist. Kanel, anis og ingefær gir rund og fin smak på bollene, men også rosmarin, hvitløk og fennikel gir kjempegode kjøttboller som minner om italiensk salsicciapølse i smaken.

Salt og søtt sammen er fantastisk godt! Surr bacon rundt dadler hvor du har fjernet steinen. Stek dadlene på middels varme til baconet er gyldenbrunt og stekt på alle sider. Tre dadlene på coctailpinner sammen med en eplebit som gir syre og balanserer det søte og salte.

Et ostefat er aldri feil på tapasbordet og i julen er mye av det vi har i skapene perfekt sammen med ost. Nøtter, dadler, fiken og pepperkaker er juleingredienser som passer til alle typer ost. Ha ostetyper for en hver smak på fatet. Noen kraftige, noen milde, gjerne en kremost og både ost laget på kumelk og geitemelk. Noen søte marmelader, kjeks av ulike slag og pepperkaker, så er ostefatet på plass.