Juletapas

La restematen blir festmat og disk opp med lekre småretter i romjulen. Disse rettene passer perfekt som snacks før middag eller på et fristende tapasbord. Og husk – det er mye godt og enkelt du kan lage småretter av fra julens råvarer og rester. La deg inspirere!

Pinnekjøtt 

Pinnekjøtt er tørket og saltet akkurat som klippfisk. Derfor passer pinnekjøtt veldig godt i en tradisjonell fransk ”brandade”, som vanligvis lages med moste poteter, hvitløk, olivenolje og klippfisk. Mos nykokte poteter med olivenolje og melk og tilsett rester av pinnekjøtt i små biter. Smak til med salt og pepper og gjerne frisk timian.

Server brandaden på flatbrødflak. Pynt med rømme og rørte tyttebær.

Kålrabistappe 

Har du rester av kålrabistappe eller rotmos? La den få romtemperatur og legg den på skjeer toppet med en sterk og krydret chorizopølse og litt rømme. Den søte rotmosen passer ypperlig sammen med krydret pølse. En deilig appetittvekker!

Julepølse 

Julepølse kan varieres på utallige måter som snacks og har du rester av dette er det mye du kan gjøre. Vi foreslår å lage miniatyrpølsesmørbrød. Topp små skiver av rugbrød eller pumpernickel med rødbetsalat, en bit stekt julepølse, grov sennep og sviske. Deilige smaker som kler hverandre! Du kan også bruke rester av ribbe hvis du har det.

Medisterdeig 

Medisterdeig til overs blir raskt små tapasboller med smak av jul. Du kan krydre deigen med julekrydder som gir kjøttboller med en asiatisk tvist. Kanel, anis og ingefær gir rund og fin smak på bollene, men også rosmarin, hvitløk og fennikel gir kjempegode kjøttboller som minner om italiensk salsicciapølse i smaken.

Dadler

Dadler er for mange fast innslag på handlelisten i julen, men de blir ikke alltid spist opp. Fjern steinen fra dadlene og snurr bacon rundt.  Stek dadlene på middels varme til baconet er gyldenbrunt og stekt på alle side, så har du et fantastisk salt og søtt innslag på tapasbordet. Når de er ferdig stekt trer du dadlene på coctailpinner sammen med en eplebit. Dette gir syre og balanserer det søte og salte.

Pepperkaker 

Når man lager pepperkaker lager man gjerne en stor porsjon som skal rekke til hele julen. Hvorfor ikke prøve kombinasjonen pepperkake og ost?  Nøtter, dadler og fiken er også ting man gjerne har i skapene rundt juletider som passer fint på ostefatet.