Slik gjør du julebaksten sunnere

Slik gjør du julebaksten sunnere

Det blir mye mat og godsaker i julen. Lag litt sunnere julekaker! Med få og enkle grep blir julebaksten raskt litt sunnere. Les våre tips!

Julebaksten kan fint gjøres litt sunnere ved å bytte ut sukker og fint mel med ingredienser som er litt sunnere - men som smaker like godt!

Mel

Du kan for eksempel erstatte hvetemelet i de fleste oppskrifter med hjemmelaget havremel. Kjør havregryn av typen ”lettkokt” i en blander til fint mel og sil det, så har du et litt sunnere mel som passer perfekt i julens bakverk. 

De fleste kaker kan du erstatte sukkeret med stevia eller sukrin De fleste kaker kan du erstatte sukkeret med stevia eller sukrin

Du kan også erstatte noe av hvetemelet med fibra fullkornmel i de fleste oppskrifter. Kakene vil da bli tyngre, og ikke så luftige.


Sukker

Du kan også erstatte sukkeret i julens kaker med for eksempel sukrin eller stevia. Dette gir i de fleste oppskrifter den samme søtningen, og er et sunnere alternativ.

Husk at sukrin er dobbelt så søtt som sukker. Det vil si at du må bruke halv mengde.

Kjøp søtning hos MENY:


Når det gjelder gjærbakst, så har sukkeret en viktig egenskap for at deigen skal bli luftig. Hvis du skal bake søt gjærbakst uten sukker kan det derfor være lurt å finne egne oppskrifter som er utviklet med søtstoff fremfor å erstatte sukkeret i en tradisjonell oppskrift. 

Det kan også være lurt å tilsette for eksempel rosiner eller annen tørket frukt i kakene. Det tilfører ekstra sødme.

Det kan være vanskelig å få samme smak og konsistens uten smør, men mange småkaker kan fint bakes med margarin. Det kan være vanskelig å få samme smak og konsistens uten smør, men mange småkaker kan fint bakes med margarin.

Smør

Smøret i julens bakeoppskrifter kan være det vanskeligste å erstatte, fordi det er dette som gir spesielt de tørre julekakene den gode smaken og den sprø konsistensen. I noen tilfeller kan du erstatte smøret med lettmargarin eller kesam, men i de fleste tilfeller kan det være lurt å beholde smøret. 

 

Ikke all margarin egner seg til baking. Se på baksiden av pakningen, der står det beskrevet hva den kan brukes til!