Påskelam på fire måter

Påskelam på fire måter

I påsken har vi spist lam i over 2000 år. En fordel med lammestek er at det kan stekes både ute på grillen og inne i stekeovnen. Imponer med lammelår på nye måter, enten du har mye eller liten tid på kjøkkenet.

Å spise lam i påsken er en eldgammel tradisjon som stammer fra Det gamle testamentet. I over 2000 år har folk spist påskelam til minne om utferden fra Egypt til Israel.

I tillegg til den gode smaken, er tilberedningsmetoden en god grunn til å nyte lam i påsken. Lam egner seg nemlig svært godt til langtidssteking på lav temperatur. 

Det betyr at du kan la lammesteken stå i ovnen mens du tar en skitur.


Er du glad i det tradisjonelle lammelåret og spiser helst det samme til påske hvert år? Eller ønsker du å prøve nye smaker, med nytt krydder eller tilbehør? Her får du fire gode og saftige oppskrifter på lammelår:

Langtidsstekt lammelår med fløtegratinerte poteter er en sikker vinner. Med kremet saus og gode grønnsaker er dette en klassiker som aldri går av moten. 

Lammelåret kan fint stå i 5,5 - 6 timer, temperaturen vil aldri overstige 65 grader som ovnen står på. 

Kjøttet pakkes deretter godt inn i folie (og gjerne under en dyne), da har du en time eller to på deg til å gjøre klart til middag, samtidig som kjøttet holder seg varmt. 

Husk å temperere kjøttet på kjøkkenbenken i noen timer før du begynner, så får du et enda bedre stekeresultat.

Helstekt lammelår à la Provence

Provencalsk lammelår i skiver med linser er perfekt som middag når flere samles rundt bordet! Her får du mørt helstekt langtidsstekt lammelår med deilig smak fra rosmarin, timian og hvitløk.

Sammen med linser og grønnsaker som fanger aroma fra lammekraft og vin, gjør denne retten seg selv i ovnen.

De gode smakene til lam:

Grytestekt lammelår i mørkt øl med rotgrønnsaker

Det er mange måter å steke lammelår på, men denne oppskriften på grytestekt lammelår er enkel og lager seg selv i ovnen på ca 2 timer.

Slik gjør du:

  • Gni inn lammelåret med salt og pepper, og brun det i smør og olje.
  • Stikk et steketermometer i den tykkeste delen. 
  • Skjær grønnsakene i biter og ha grønnsaker, øl, tomatpuré og steken i gryten. 

La gryten trekke under lokk like under kokepunktet i ca. 1 ½ time, til kjernetemperaturen er 70 grader.

Slik bener du ut lammelåret

Slik bener du ut lammelåret

Tid for lam? Vi viser deg trinn for trinn hvordan du bener ut et lammelår.

Helstekt lammelår med bakte tomater og tzatziki

Denne oppskriften på helstekt lammelår med bakte tomater og hjemmelaget tzatziki er proppfull av smak!

Lammekjøttet er en sikker vinner til påske, og det spennende tilbehøret vil garantert imponere gjestene.

Slik tilbereder du ulike typer lammekjøtt

Slik tilbereder du ulike typer lammekjøtt

Bruk hele dyret og oppdag nye fantastiske retter med lam. Mulighetene er mange! Vi gir deg anbefalinger og gode tips for saftig lam og et vellykket resultat hver gang.