Påskelam på fire måter

Påskelam på fire måter

I påsken har vi spist lam i over 2000 år. En fordel med påskelam er at det kan stekes både ute på grillen og inne i stekeovnen. Imponer med påskelam på nye måter, enten du har mye eller liten tid på kjøkkenet.

Å spise lam i påsken er en eldgammel tradisjon som kommer fra Det gamle testamentet. I over 2000 år har folk spist påskelam til minne om utferden fra Egypt til Israel.

I tillegg til den gode smaken, er tilberedningsmetoden en god grunn til å nyte lam i påsken. Lam egner seg nemlig svært godt til langtidssteking på lav temperatur. Det betyr at du kan la lammesteken stå i ovnen mens du tar en skitur.

Er du glad i det tradisjonelle lammelåret og spiser helst det samme til påske hvert år? Eller ønsker du å prøve nye smaker, med nytt krydder eller tilbehør?

Her får du fire gode og saftige oppskrifter på lammelår:

Klassisk langtidsstekt lammelår

En klassisk oppskrift på langtidsstekt lammelår med gode grønnsaker og gratinerte fløtepoteter. Kjøttet kan fint stå i 5,5-6 timer, temperaturen vil aldri overstige 65 grader som ovnen står på. Kjøttet pakkes deretter godt inn i folie, og  gjerne under en dyne, da har du en time eller to på deg til å gjøre klart til middag, samtidig som kjøttet holder seg varmt. 

I denne oppskrifter brukes kraft fra lammet sammen blant annet eplegelé og fløte i sausen. 

  • Se oppskriften her

Husk å temperere kjøttet på kjøkkenbenken i noen timer før du begynner, så får du et enda bedre stekeresultat.

Helstekt lammelår à la Provence

Mørt helstekt langtidsstekt lammelår med deilig smak fra rosmarin, timian og hvitløk. Mørt helstekt langtidsstekt lammelår med deilig smak fra rosmarin, timian og hvitløk.

Provencalsk lammelår i skiver med linser er perfekt som middag når flere samles rundt bordet! Her får du mørt helstekt langtidsstekt lammelår med deilig smak fra rosmarin, timian og hvitløk.

Sammen med linser og grønnsaker som fanger aroma fra lammekraft og vin, gjør denne retten seg selv i ovnen.

  • Se oppskriften her

Grytestekt lammelår i mørkt øl med rotgrønnsaker

Lammelår trekkes i en jerngryte sammen med grønnsaker, øl og tomatpuré.. Lammelår trekkes i en jerngryte sammen med grønnsaker, øl og tomatpuré..

Det er mange måter å steke lammelår på, men denne oppskriften på grytestekt lammelår er enkel og lager seg selv i ovnen på ca 2 timer.

Gni inn lammelåret med salt og pepper, og brun det i smør og olje. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen. Skjær grønnsakene i biter og ha grønnsaker, øl, tomatpuré og steken i gryten. 

La gryten trekke under lokk like under kokepunktet i ca. 1 ½ time, til kjernetemperaturen er 70 grader.

  • Se oppskriften her

Slik bener du ut lammelåret

Slik bener du ut lammelåret

Tid for lam? Vi viser deg trinn for trinn hvordan du bener ut et lammelår.

Helstekt lammelår med bakte tomater og tzatziki

Denne oppskriften på helstekt lammelår med bakte tomater og hjemmelaget tzatziki er proppfull av smak. Lammekjøttet er en sikker vinner og det spennende tilbehøret vil garantert imponere gjestene.

Slik tilbereder du ulike typer lammekjøtt

Slik tilbereder du ulike typer lammekjøtt

Bruk hele dyret og oppdag nye fantastiske retter med lam. Mulighetene er mang...