9 baketips for nybegynnere

9 baketips for nybegynnere

Er du en av dem som aldri helt får dreisen på kakebakingen? Her er våre enkle tips som gjør at du lykkes med bakst og kaker.

Ender du ofte opp med tørre, harde eller flate kaker? Du er ikke alene. Å lage kake virker kanskje ganske enkelt, men når alle ingrediensene skal blandes sammen og kaken skal stekes er det fort gjort at noe går galt.

Det er ofte veldig små, enkle grep som skal til for å få kaken slik du ønsker. Her er våre beste tips for deg som ikke helt lykkes med kakebakingen:

1. Les oppskriften nøye

Det er fort gjort å blingse på en dl og en liter, eller en teskje og en spiseskje. Leser du oppskriften nøye ser du også om noen ingredienser bør romtemperes i forkant, eller om det er noen steg du bør være ekstra nøye med.

Husk dette når du halverer en kakeoppskrift

Husk dette når du halverer en kakeoppskrift

Har du en favorittkake, men ønsker å lage en mindre versjon til et lite selskap? Her er tingene du må huske på når du skal justere en oppskrift på kakerøre.

Skal du bake til et selskap eller feiring, er det lurt å finne oppskrift noen dager i forkant. Noen oppskrifter krever mer tilberedingstid enn andre, og å prøve en ny oppskrift rett før den skal serveres er sjeldent en god idè.

2. Forvarm ovnen

I noen oppskrifter står steketemperaturen først i oppskriften, men mange nevner ikke noe om temperatur før i siste steg.

Ovnen må nå steketemperaturen før kaken settes i ovnen. Har du forvarmet ovnen, kan du sette inn kaken med en gang du har puttet røra i kakeformen, ellers må du vente til ovnen er varm nok.

Se hvor i ovnen kaken skal stå - øverst, midt i eller nederst. Står det ingenting i oppskriften, skal kaken stå midt i ovnen.
Finn fram alt du trenger til kaken. Skal eggene romtempereres, kan du legge dem på kjøkkenbenken dagen i forveien. Finn fram alt du trenger til kaken. Skal eggene romtempereres, kan du legge dem på kjøkkenbenken dagen i forveien.

3. Finn fram alle ingrediensene

Har du alt du trenger til oppskriften? Se også om egg eller smør skal romtempereres. Meierismør bør ofte ligge på kjøkkenbenken minst 1-2 timer før bruk, så det er viktig å beregne nok tid.

For et godt resultat lønner det seg å romtemperere egg og smør. Romtempererte egg gir bedre smak og luftigere bakst, mens mykt smør blander seg bedre med andre ingredienser.

4. Vær nøyaktig med mengdene

Er du ny på kjøkkenet eller aldri helt har fått dreisen på bakingen, er det bedre å følge en oppskrift til punkt og prikke enn å blande på slump.

Baking krever en litt annen nøyaktighet enn ved matlaging, så bruk heller tid på å måle opp alle ingrediensene riktig - da er det mye lettere å få et godt resultat.

5. Bland ingredienser i rett rekkefølge

Alt skal jo i samme kake og bli en flytende røre, tenker du kanskje. Selv om kakebaking ikke behøver å være vanskelig, er baking en kjemisk prosess.

Det betyr at de gode, luftige og saftige kakene er et resultat av å blande riktige ingredienser til riktig tid. Å blande feil ingredienser tidlig i prosessen, kan ødelegge for hele resultatet. Rekkefølgen i oppskriften har nemlig mye å si for kakens konsistens.

Husk at du alltid får et stort utvalg nystekte bakevarer hos MENY Husk at du alltid får et stort utvalg nystekte bakevarer hos MENY
Emblem
Skal du bruke melk i baksten? Utforsk gjerne plantebaserte alternativer som havre-, mandel- eller soyamelk i stedet for kumelk. De fungerer like godt!

6. Bruk riktig metode

Det er ikke tilfeldig om en oppskrift starter med å vispe egg og sukker til eggedosis eller å piske smør og sukker hvitt - det er selve grunnlaget for kaken du skal lage. 

  • Piske smør og sukker hvitt
    Når man baker en kake som inneholder mer fett, får man et bedre resultat ved å starte med å piske smør og sukker hvitt. Dette gjøres best i kjøkkenmaskin, hvor du pisker romtemperert smør og sukker til det får en luftig konsistens og en lys farge. Disse kakene blir ikke fullt så luftige, men er svært delikate.

  • Piske eggedosis
    Når vi pisker eggedosis for en oppskrift, er det for å få en luftig kake som hever seg maksimalt. Ved å begynne med eggedosisen, får man spesielt luftige og fine kaker som hever seg godt.

  • Blande alle ingrediensene på en gang
    Enkelte kaker lages ved å røre alle ingrediensene sammen samtidig. Disse kakene blir saftige, tette og tunge.
Når man blander ingrediensene, må det gjøres på riktig måte. Da får man resultaten man vil ha. Når man blander ingrediensene, må det gjøres på riktig måte. Da får man resultaten man vil ha.
  • Sikt det tørre
    Det står siktet hvetemel på posen - må man sikte det da? Når man sikter mel, bakepulver og annet, er det for å unngå klumper i røra og samtidig blir det fylt med luft, og resultatet blir ofte lettere og bedre. 

  • Vend inn
    Ofte blir uttrykket brukt i oppskrifter med delikate kakerører fulle av luft - bruker vi kjøkkenmaskin eller rører ukritisk vil man slå ut mye av luften, og kaken vil bli mer kompakt og flatere.

    Bruk en slikkepott og vend inn det tørre i kakerøren ved å "pakke" røren rundt det tørre gjentatte ganger. Sikt gjerne inn litt og litt av gangen.

7. Ikke åpne ovnen før kaken er ferdig

Det er kanskje fristende å åpne ovnen og se hvordan det går med kaken din – men det kan være så lite som skal til før resultatet ikke er som du håpet.

Spesielt luftige kaker som sukkerbrød er veldig ømtålige, og kald luft eller trekk fra en åpen stekedør kan føre til at kaken faller sammen på midten. Sukkerbrød er er avhengig av at proteinene i røren stivner når kaken hever og steker i ovnen. 

Dersom man åpner døren eller tar ut kaken før den er ferdig, vil ikke proteinene ha stivnet nok til å kunne bære sin egen tyngde. Kaken blir sist gjennomstekt på midten, og det er derfor den vil falle sammen her.

Emblem
Slå av ovnen noen minutter før bakingen er ferdig for å dra nytte av restvarmen.

8. Steketiden i en oppskrift er ca-tid

Alle stekeovner er forskjellige og steker på ulike måter. Dette kan være spesielt krevende for en som er ny på kjøkkenet, og når man ikke vet hva man skal se etter.

Steketiden i oppskriften er i all hovedsak en estimering – i noen ovner blir kaken svidd når den blir stekt så lenge som oppskriften tilsier, i andre er den fremdeles rå.

Her må man prøve seg litt fram, men stort sett vil du være ganske nærme et ferdig resultat ved å følge steketiden i oppskriften. 

9. Slik vet du om kaken er ferdig

En lys kake vil ha fått en gyllen kant og en fin skorpe på toppen. Selv om kaken har skorpe på toppen, betyr det dog ikke at den er ferdig - kaker steker fra utsiden og innover.

Er du usikker, kan du stikke et grillspyd eller noe annet langt og tynt i midten av kaken. Klistrer det seg kake på pinnen, må kaken stekes litt lenger.

Stek heller i korte intervaller når det nærmer seg, da slipper du at kaken blir overstekt og tørr.

Desto mer røre i kakeformen, desto lenger tid vil kaken trenge på å bli gjennomstekt. Bruker du en mindre kakeform enn oppskriften, vil kaken trenge lenger steketid. Bruker du en større kakeform, vil kaken trenge kortere steketid.