Guide til mer bærekraftige valg i butikken

Guide til mer bærekraftige valg i butikken

Publisert 6. oktober 2020
Lurer du på hvordan du kan ta bedre valg i butikken? Her er 8 tips for deg som er opptatt av bærekraft.

Å ta mer bærekraftige valg kan være vanskelig. Det synes vi og. Det er mange hensyn og dilemmaer! Hva er viktigst for deg? Er det å kaste mindre, støtte lokalmat, velge varer med lavt klimaavtrykk, kutte i plast, tenke dyrevelferd, spise sunnere? Eller er kanskje alt like viktig. Her kan du lese om valg du kan være bevisst på.

Alle MENY-butikkene er Miljøfyrtårnsertifisert, som betyr at de jobber internt med arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport.

Miljøfyrtårnsertifiserte butikker

Miljøfyrtårnsertifiserte butikker

MENY jobber med en rekke miljøtiltak. Alle MENY-butikkene og hovedkontoret er - som eneste dagligvarekjede - Miljøfyrtårnsertifisert. I 2023 ble alle butikkene re-sertifisert.

1. Kjøp lokalmatprodukter

Da støtter du lokale, norske produsenter. De utnytter ofte lokale naturressurser, ivaretar biologisk mangfold og er gjerne opptatt av dyrevelferd, jordforvaltning, naturvern og matsvinn. 

Du støtter dessuten norsk matkultur, lokale arbeidsplasser og matmangfold. Og er varen kortreist, blir utslipp til transport og lagring gjerne lavere.

Her finner du en oversikt over de lokale leverandørene i din region, Varene merkes i butikk med «Matskatt». 

2. Velg norske råvarer i sesong

Da bidrar du gjerne til å begrense lang transport og lengre oppbevaring, samtidig som du støtter norsk matproduksjon. Tenk for eksemple norsk skrei i januar og februar, rabarbra i juni og rotgrønnsaker og lam på høsten. 

3. Kutt i matsvinn

Slik at verdifulle ressurser brukes! Matproduksjon står for 30 prosent av verdens klimautslipp. 

  • Hjelp oss i butikk: Kjøp varer med kort holdbarhet,velg varer i nedprisingshylla, sjekk om vi har "Gårsdagens Brød", gjør kupp i stativet for "Omplassert frukt og grønt", bestill MENY-mat til en billig penge i reste-appen «Too Good To Go». 
  • Kjøp kun det du trenger: Be om eksakt mengde i ferskvaredisken, kanskje to laksefileter, en hamburger og litt løsvekt ferdigsalat. I salatbaren tar du perfekt mengde til taco for to.
  • Spis opp restene: Kjøtt, poteter og bønner er kjempegodt i en omelett eller i pytt-i-panne. Og det meste kan brukes i en wrap. Frukt og bær er supre i salat og smoothie. 
  • Her finner du mange gode tips til hvordan du kan bruke opp restene
  • Planlegg ukesmeny: Få oversikt over hva du har, og kjøp varer som går i flere retter. God planlegging betyr som regel at det blir sunnere også. Hver uke setter vi opp en variert meny basert på sesong og tilbud. Å handle i nettbutikken, betyr ofte bedre planlegging.
Via appen «Too Good To Go» får du mye god mat for en billig penge. Via appen «Too Good To Go» får du mye god mat for en billig penge.
Se vår ukesmeny her

4. Ha mer bevisst forhold til rødt kjøtt

For å redusere klimagassutslippene, er det bra å begrense mengden kjøtt, spesielt okse- og lammekjøtt. 

  • Velg mer kylling, som har lavere klimaavtrykk enn rødt kjøtt.
  • Velg norsk kvalitetsbiff når du skal kose deg ekstra. MENY Angus er storfekjøtt av høy kvalitet, kun fra norske bønder. Vi har introdusert nye stykningsdeler som gjør at vi bruker større andel av dyret.
  • Les om klimaregnskapet her
Skal du kose deg meg kjøtt, velg norsk kvalitetskjøtt. Skal du kose deg meg kjøtt, velg norsk kvalitetskjøtt.

Klimaregnskapet tar ikke for seg enkeltvarer, men ser på et snitt for varekategorien. Fôrtype, dyrets levetid, opprinnelsesland og utnyttelse av beiteområder er ikke tatt høyde for.

Plantebaserte varer som frukt, grønnsaker og kornvarer har lavt klimaavtrykk. Sunne er de også. MENY har stort utvalg av frukt, grønnsaker og vegetarprodukter. En god leveregel er å spise variert.

5. Ta miljøvalg i fiskedisken

Kostholdsrådene anbefaler oss å spise fisk 2-3 ganger i uka. Kjøp gjerne villfisk og vill sjømat fra bærekraftige bestander, som blåskjel, sei og hyse. Alle våre butikker har egen fiskedisk. Spør om råd.

Bruk sjømatguiden og se etter sertifiseringer: WWF har en guide som hjelper deg til å ta miljøvennlige valg i fiskedisken. Vær klar over at den ikke tar hensyn til sesonger og lokale fangstkvoter.

På frossen og ferdigpakket fisk og sjømat kan du se etter miljøsertifiseringer. MSC garanterer at fiske- og sjømatproduktene kommer fra et bærekraftig fiskeri, mens ASC garanterer at produktene kommer fra bærekraftig fisk- og sjømatoppdrett.

Fiskedisker med fersk fisk i alle MENY-butikker. Fiskedisker med fersk fisk i alle MENY-butikker.

6. Tenk mindre plast og mer gjenbruk

Bruks gjenbrukspose når du handler, eller bruk plastposen om igjen. Du kan også bruke gjenbrukspose til frukt og grønt og egne bokser til løsvekt. Alt for å redusere mengden unødvendig plast. Det er også viktig at du kildesorterer, og passer på at plast ikke havner i naturen.

Plast gir mat lengre holdbarhet, som reduserer matsvinnet. MENY jobber likevel aktivt med å redusere plasten, der vi kan.

7. Se etter merking i butikk

Svanemerket er en offisiell miljømerkeordning som et bevis på at produktet er produsert på en mer miljøvennlig måte og inneholder mindre miljøgifter og kjemikalier.

Fairtrade-merket betyr at bøndene og arbeiderne har rettferdige handelsbetingelser, og at råvarene er dyrket etter standarder for trygge arbeidsforhold og bærekraftig jordbruk. Merket finnes på mange produkter verden over, på alt fra bomull og tekstiler, til mat og drikke.

Nøkkelhull er varer som inneholder mindre mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre varer i samme kategori. Merket gjør det enklere å ta sunnere valg. MENY har mer enn 1200 nøkkelhullsprodukter. 

Klodemerket er et merke som viser deg hvilke produkter som etterlater et lavt klimaavtrykk per middagsporsjon. Ved å velge et produkt som har Klodemerket kan du være trygg på at du gjør et godt og klimasmart valg.

 

8. Finn ut mer om dyrevelferden

 Vi samarbeider tett om dyrevelferd med flere leverandører.

For eksempel er Lerstang kylling en saktevoksende rase som vokser i sitt naturlige tempo, mens kyllingene i Kyllinggården har bedre plass og miljøberikelser.

Produktene fra Grøstad er laget av frilandsgris. De boltrer seg ute hele året på store arealer, samtidig som de har tilgang til varmehytter, halm, rent vann og fôr.