Guide til mer bærekraftige valg i butikken

Guide til mer bærekraftige valg i butikken

Publisert 6. oktober 2020
Lurer du på hvordan du kan ta gode valg i butikken? Og hvordan du kan finne produkter og leverandører som samsvarer med dine verdier? Her er 8 tips for deg som er opptatt av bærekraft.

I MENY er vi glade for et tydelig skifte mot mer bevisste forbrukere. Det gjør at kravene til oss og leverandørene blir høyere. Å ta gode bærekraftige valg kan være vanskelig. Det synes vi og.

Hva er viktigst for deg? Er det å kaste mindre, støtte lokalmat, velge varer med lavt klimaavtrykk, kutte i plast, tenke dyrevelferd, spise sunnere? Eller er kanskje alt like viktig.

Her kan du lese om valg du kan være bevisst på. Alle MENY-butikkene er Miljøfyrtårnsertifisert, som betyr at de jobber med arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport.

MENY-butikkene er Miljøfyrtårn-sertifiserte

MENY-butikkene er Miljøfyrtårn-sertifiserte

MENY jobber systematisk med en rekke sentrale miljøtiltak. Nettopp derfor er hver eneste MENY-butikk og hovedkontoret - som eneste dagligvarekjede - Miljøfyrtårnsertifisert.

1. Kjøp lokale Matskatter

Da støtter du lokale, norske produsenter. Mange av dem utnytter de lokale naturressursene, tar i bruk lokale ingredienser, ivaretar det biologiske mangfoldet og er opptatt av dyrevelferd, jordforvaltning, naturvern og matsvinn. 

Kjøper du lokalmat, støtter du dessuten norsk matkultur, lokale arbeidsplasser og matmangfold. Og er varen kortreist, blir utslipp til transport lavere.

Her finner du en oversikt over de lokale leverandørene i din region, I butikken merkes varene med «Matskatt». 

2. Velg norsk sesongmat

Velg norske råvarer i sesong, så bidrar du til  å begrense lang transport og lengre oppbevaring. Ta utgangspunkt i råvaresesongene: kjøp norsk skrei i januar og februar, rabarbra i juni og rotgrønnsaker og lam på høsten. 

3. Kutt i matsvinn

Å redusere matsvinn er et viktig. Matproduksjon krever ressurser og står for 30 prosent av verdens klimautslipp. 

Du kan hjelpe oss i butikk:

  • Kjøp vare med kort holdbarhet om du skal bruke den om kort tid. Varen er like god, og vi slipper å risikere at den går ut på dato.
  • Velg varer med kort utløpsdato i nedprisingshylla og sjekke om vi har «Gårsdagens Brød».
  • Gjør et kupp i stativet for Omplassert frukt og grønt.
  • Husk at vi har MENY-poser i reste-appen «Too Good To Go». Her får du mye god mat for en billig penge.
Via appen «Too Good To Go» får du mye god mat for en billig penge. Via appen «Too Good To Go» får du mye god mat for en billig penge.

Kjøp det du trenger

I ferskvaredisken kan du kjøpe kun det du trenger. Be om to laksefileter, en singel hamburger eller salater og vegetarretter i løsvekt i akkurat passe mengde. Det samme gjelder for salatbaren: Skal du lage taco til en eller to, kan det være lurt å handle tilbehøret her, så får du passe mengde.  

Spis opp restene!

Gårsdagens kjøtt, pølser, poteter, bønner og grønnsaker er kjempegodt i en omelett eller i pytt i panne. Og det meste kan puttes i en wrap. Frukt og bær er supre i salat, og overmoden frukt og bær, som brune bananer, er gode i smoothie. Det meste kan også fryses. 

Planlegg ukesmenyen

God planlegging er nøkkel. Få oversikt over hva du har, planlegg innkjøp og sett opp en ukemeny. Kjøp ferskvarer som går i flere retter, så alt blir brukt opp. Med en god plan er det også lettere å tenke grønnere og sunnere. 
Hver uke setter vi opp en ukesmeny basert på sesong og ukens tilbud, med varierte middagerr. Å handle i nettbutikken kan være smart for deg som vil planlegge bedre.

Se vår ukesmeny her

4. Ha et mer bevisst forhold til rødt kjøtt

Klimaregnskap, målt i klimagassutslipp, viser at det er bra å kutte noe ned i inntaket av rødt kjøtt.

  • Velg mer kylling og svin som kommer bedre ut i klimaregnskapet.
  • Velg norsk biff når du skal kose deg ekstra. MENY Angus er storfekjøtt av høy kvalitet, utelukkende fra norske bønder.

Vi har introdusert nye spennende angus-stykningsdeler og bruker derfor større andel av dyret. MENY har en Angusgård i Egersund, og her samarbeider vi med Prima Jæren, som kvalitetssikrer hvert eneste kjøttstykke.

MENY Angus er storfekjøtt av høy kvalitet, utelukkende fra norske bønder. MENY Angus er storfekjøtt av høy kvalitet, utelukkende fra norske bønder.

Vær også klar over at fôrtype, dyrets levetid, opprinnelsesland og utnyttelse av beiteområder vil påvirke hvor stor klimabelastningen blir for rødt kjøtt.

Frukt, grønnsaker og villfisk kommer godt ut i klimaregnskapet. Hos MENY finner du landets største utvalg av frukt, grønnsaker og vegetarprodukter. Vi har også fersk fiskedisk i alle MENY-butikkene.

En god leveregel er å spise variert!

5. Miljøvennlige valg i fiskedisken

Kostholdsrådene anbefaler oss å spise fisk 2-3 ganger i uken, enten hel fisk, filet eller fiskekaker, -boller og -grateng. Kjøp gjerne villfisk, som torsk eller skrei, som krever mindre ressurser og scorer høyt i klimaregnskap.

Bruk sjømatguiden og se etter sertifiseringer

WWF har en fin guide  som hjelper deg til å ta miljøvennlige valg i fiskedisken. Vær klar over at Sjømatguiden ikke tar hensyn til sesonger og lokale fangstkvoter.

På frosne og ferdigpakkede fisk- og sjømatprodukter anbefaler vi deg å se etter to miljøsertifiseringer. MSC garanterer at fisk- og sjømatproduktene kommer fra et bærekraftig fiskeri, mens ASC garanterer at produktene kommer fra bærekraftig fisk- og sjømatoppdrett.

Fiskedisker med fersk fisk i alle MENY-butikker. Fiskedisker med fersk fisk i alle MENY-butikker.

6. Tenk mindre plast og mer gjenbruk

Bruke du gjenbrukspose til frukt og grønt og egne bokser til løsvekt, bidrar du til å redusere mengden unødvendig plast. Det er også viktig at du kildesortererhjemme, og passer på at plast ikke havner i naturen.
Husk at du kan bytte ut plastbæreposen med gjenbruksposen, eller bruke plastposen om igjen!

Plast gir maten lengre holdbarhet, som igjen reduserer matsvinn. MENY jobber likevel aktivt med å redusere plasten, der vi kan.

7. Se etter merking i butikk

Én ting du kan gjøre, er å se etter merkeordninger i butikk.
Svanemerket er en offisielle miljømerkeordning som skal gjøre det lett å velge mer miljøvennlig og redusere miljøskader. Disse produsenter har innfridd en rekke krav og betalt en avgift. 

Fairtrade-merket viser at bøndene og arbeiderne har fått bedre handelsbetingelser, og at råvarene er dyrket etter standarder for trygge arbeidsforhold og bærekraftig jordbruk. Fairtrade-merket finnes på mange produkter verden over, på alt fra bomull og tekstiler, til mat og drikke.

Nøkkelhull er varer som inneholder mindre mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre varianter i samme kategori. Merket gjør det enklere å ta sunnere valg. MENY har mer enn 1200 nøkkelhullsprodukter. 

8. Finn ut mer om dyrevelferden

Kanskje vil vite mer om dyrevelferden før du kjøper kjøtt? Vi samarbeider tett om dyrevelferd med flere leverandører.

Eksempelvis har vi Lerstang kylling, en saktevoksende rase som vokser i sitt naturlige tempo, og Kyllinggården hvor kyllingene har bedre plass og miljøberikelser.

Se også etter produktene fra Grøstad, laget av frilandsgris. Frilandsgrisene er ute hele året og boltrer seg på store arealer, samtidig som de har tilgang til varmehytter, halm, rent vann og fôr.