Miljøvennlige butikker
- De største miljøgevinstene kommer når vi rehabiliterer eller åpner nye butikker. Da tar vi i bruk mer miljøvennlig teknologi, sier miljøansvarlig Erik Halstensen i MENY.
- Rehabilitering er tid- og kostnadskrevende, men vi jobber systematisk med langtidsplaner.
Eksempelvis ble MENYs største butikk, CC Vest i Oslo, rehabilitert i 2019. Her bidrar nytt kjøl- og fryseanlegg, fri for HFK-gasser, til redusert klimagassutslipp, men også til en energibesparelse på ca. 30-40 prosent.
Overgang til LED gir butikken en strømreduksjon til lys på ca. 60 prosent. I tillegg er det investert i en løsning der overskuddvarmen fra kjøl- og fryseanlegg gjenvinnes og benyttes som varmekilde til varmtvann, ventilasjon og bakkevarme, noe som også bidrar til lavere strømforbruk.
Butikker rehabilitert pr 2022, med mer miljøvennlig utstyr og teknologi:
- MENY Sarpsborg
- MENY Sandved i Sandnes
- MENY Røa i Oslo
- MENY Sletten i Bergen
- MENY Gulskogen i Drammen
- MENY Tveita i Oslo
- MENY Krøgenes i Arendal
- MENY Triaden på Lørenskog
- MENY Klosterfoss i Skien
- MENY Sande
- MENY Bjølsen i Oslo
- MENY Manglerud i Oslo
- MENY Mandal
- MENY Ski Storsenter
- MENY Vennesla
- MENY Tuven på Notodden
Redusert energiforbruk
For butikkene som ikke er rehabilitert de senere årene, jobbes det blant annet med å redusere energiforbruk ved å ha dører og lokk på kjølere og frysere, nattgardiner etter stenging, mer bruk LED-belysning, sentralstyring av lys og gjenvinning av overskuddsvarme fra kjøle- og frysediskene til oppvarming av lokaler og forvarming av vann.
Optimalisering av anleggsdriften for oppvarming og kuldeanleggene i butikkene er også i fokus.
Hindre miljøutslipp
Å hindre miljøutslipp er avgjørende for MENY, og noe butikkene er pålagt av myndighetene. Et forbud mot HFK-baserte kjøleanlegg, grunnet fare for lekkasjer, inntrer i 2030.
I MENY skal 90 prosent av våre gamle kjøleanlegg være byttet ut innen 2025.
Dette, sammen med lekkasjekontroll, skal bidra til å få ned utslippene med 90 prosent, målt mot 2010.
Alle MENY-butikkene har også fettutskillere for å sikre at fettet i vannet - knyttet til matproduksjon i ferskvareavdelingen - ikke kommer på avveie.
Omfattende avfallssystem
En sirkulær økonomi med høy grad av gjenvinning, er både bra for miljøet og butikkens lønnsomhet. MENY-butikkene har derfor, i samarbeid med NorgesGruppen, et omfattende kildesorteringssystem.
På bakrommet og på lageret kan avfallet sorteres i 15 ulike fraksjoner, som igjen blir hentet og går til gjenvinning.
Målet er at 85 prosent av avfallet i MENY skal kildesorteres innen 2025. På litt lenger sikt er målet 90 prosent.