Miljøvennlige butikker

Miljøvennlige butikker

Publisert 15. oktober 2020 Oppdatert 4. september 2024
I daglig drift og rehabilitering av butikker, er miljø på dagsordenen. Energiforbruket skal ned 15 prosent innen 2025, HFK-gasser skal fases helt ut og 90 prosent av avfallet skal kildesorteres.

- De største miljøgevinstene kommer når vi rehabiliterer eller åpner nye butikker. Da tar vi i bruk mer miljøvennlig teknologi, sier miljøansvarlig Erik Halstensen i MENY.

Eksempelvis bidrar nytt kjøl- og fryseanlegg til redusert klimagassutslipp, og en energibesparelse på 30-40 prosent.  

- Rehabilitering er tid- og kostandskrevende, men vi jobber systematisk med en langtidsplan.

 

Overgangen til LED-lys gir strømreduksjon på ca. 60 prosent. I tillegg gjenvinnes overskuddvarme fra kjøl- og fryseanlegg som varmekilde til varmtvann, ventilasjon og bakkevarme - noe som også gir lavere strømforbruk.

MENY Gulskogen er en av flere butikker som har blitt ustyrt med mer miljøvennlig utstyr og teknologi MENY Gulskogen er en av flere butikker som har blitt ustyrt med mer miljøvennlig utstyr og teknologi

Tiltak for redusert energiforbruk:

  • Dører og lokk på kjølere og frysere
  • Mer energieffektive kuldetekniske løsninger med naturlige kuldemedier (CO2)
  • Bruk av LED-belysning
  • Sentralstyring av lys
  • Gjenvinning av overskuddsvarme fra kjøl- og frysedisk til oppvarming av lokaler og vann.
  • Optimalisering av anleggsdrift; for oppvarming og kuldeanleggene

 

Miljøutslipp

Myndighetene har innført forbud mot HFK-baserte kjøleanlegg i 2030, grunnet fare for lekkasjer. I MENY skal 90% av kjøleanleggene være byttet innen 2025. Nye kjøleanlegg og lekkasjekontroller skal bidra til å redusere utslippene i MENY med 90 prosent innen 2025, målt mot 2010.

MENY-butikkene har også fettutskillere for å sikre at fett i vannet ikke kommer på avveie. 

Omfattende avfallssystem

En sirkulær økonomi med høy grad av gjenvinning er bra for miljøet og butikkens lønnsomhet. MENY-butikkene har, i samarbeid med NorgesGruppen, et omfattende kildesorteringssystem.

Avfall sorteres i 15 ulike fraksjoner, som hentes for gjenvinning.

Målet er at 85 prosent av avfall i MENY skal kildesorteres innen 2025. På litt lenger sikt er målet 90 prosent.

I MENY har avfallet en verdi

I MENY har avfallet en verdi

MENY-butikkene har et omfattende system for kildesortering. Målet er å kildesortere 90 prosent av avfallet. En sirkulær økonomi med høy grad av gjenvinning er bra for miljøet og butikkens lønnsomhet.