Først i Norge med soyafritt og vegetabilsk fôr
Fôret er kortreist og gir samtidig egg av høyere kvalitet. – Her vinner både miljøet og smaken, sier Ingrid Ek hos i Ek Gårdskjøkken.
Da ekteparet Ek startet med eggproduksjon på slutten av 1990-tallet, var høner i bur det vanlige. Ekteparet ønsket å ha frittgående høner.
– Jeg, som bonde, følte at det var helt feil med høner i bur. Vi bestemte oss for å prøve frittgående selv om alle sa at det går ikke. Vi ble ledd av, sier Ingrid Ek.
Hønene på Ek Gård går fritt i frisk luft, selv om de er skjermet. De har store hus med terrasser, vagler og reder og de er færre høner per kvadratmeter.
Høner skal være vegetarianere
– Da vi startet opp var det også vanlig med fôr av kjøttbeinmel, fiskebeinmel og destruksjonsfett.
– Allerede da valgte vi bort akva og animalske proteiner. Høner blir hva de spiser, de er enmagede og de skal være vegetarianere, sier Ingrid. – Fôret har mye å si for smaken på eggene og vi ville ikke ha fiskesmak på dem. Vi er opptatt av å gi hønene kvalitetsfôr. Det er også viktig for godt dyrehold.
Byttet til lokalprodusert fôr
Nå, etter 10-12 års tett samarbeid med den lokale møllen, har de endelig klart å kutte ut importert soya i hønsefôret. Utfordringen har vært å finne en god, lokal erstatning til soyaen.
– Vi er første eggprodusent i Norge med 100 prosent vegetabilsk og soyafritt hønsefôr, sier Lars-Erik Ek.
Nå klarer den lokale mølleren, Fiskå Mølle Råde, å lage nok åkerbønner, raps og erter til å erstatte Ek Gårdskjøkkens behov for soya.
– Resepten er vår egen, den deler vi ikke med noen. Den kortreist. Lokal forankring er viktig, de lokale bøndene og møllerne er viktige, sier Lars-Erik og legger til at 90 prosent av ingrediensene nå er norskproduserte. Samtidig unngår Ek Gårdskjøkken transport av importert soya og kobling til avskoging.
Bedre trivsel og høyere eggkvalitet
Ingrid ser at hønene trives med det nye soyafrie fôret, og hun merker at kvaliteten på eggene har økt.
- Kundene våre har gitt tilbakemelding på at eggene smaker enda bedre. Vi merker også selv, i vår produksjon av karamellpudding, sauser og majoneser, at eggene har bedre smak, lukt, farge og viskositet, sier Ingrid.
Så er det heller ikke hvem som helst som står på kundelisten; her er både Pascal og konditor Sverre Sæter.
I 2021 begynte gården å lage desserter, også dette drevet av bærekraft. Med dessertene fikk de utnyttet alle eggene, også de som hadde feil fasong og størrelse. Dessertene leveres til MENY og en rekke restauranter.