Så lenge holder hjemmelaget syltetøy

Så lenge holder hjemmelaget syltetøy

Det bugner av norske frukt og bær, og disse passer perfekt i deilige syltetøy. Men hvor lenge holder syltetøy seg, må det fryses og hva er forskjellen på kokt og rørt syltetøy? Her er alle svarene om oppbevaring og holdbarhet på hjemmelaget og rørt syltetøy.

Syltetøyet du kjøper på butikken har lang holdbarhet, og holder ofte lenge etter det er åpnet. Men hva med hjemmelagde godsaker? Med gode forberedelser kan faktisk syltetøyet holde i månedsvis og helt opp til flere år!

Holdbarhet på hjemmelaget syltetøy

  • Kokt, uåpnet: Årevis
  • Kokt, åpnet: 1-3 måneder (i kjøleskap)
  • Rørt: 2-3 dager (i kjøleskap)
  • I fryser: Årevis
Emblem
Punktene over gjelder kun dersom du har syltetøy på rene, lufttette og helt sterile glass. Da er det ikke grobunn eller miljø for sopp- og bakterievekst.

Spis syltetøyet innen et år

Selv om syltetøyet holder i flere år i både fryser og uåpnet, vil nok smaken ikke være den beste etter flere år i fryseren eller skapet.

Du blir ikke dårlig av å spise syltetøy som er et par år gammelt (sett at det er oppbevart riktig), men smaken er ikke den samme som da syltetøyet ble laget. Derfor anbefales det å spise opp syltetøyet i løpet av et års tid. 

Hva er forskjellen på rørt og kokt syltetøy?

  • Rørt syltetøy har svært kort holdbarhet, og er egentlig bare bær og sukker rørt eller most sammen. Siden syltetøyet ikke kokes eller varmebehandles, holder det ikke lenge - selv i lufttette beholdere i kjøleskapet. Frys heller ned i små porsjoner, så kan du ta opp litt og litt. 

  • Kokt syltetøy blir varmebehandlet lenge nok til å ta knekken på eventuelle bakterier og mikroorganismer som bidrar til gjæring og nedbryting av bærene. Du kan også tilsette syltepulver med konserveringsmidler, noe som igjen bidrar til økt holdbarhet. 

Kokt syltetøy har dermed gode forutsetninger for å holde lenge, spesielt om det blir puttet i sterile, lufttette glass. Når det varme syltetøyet blir helt over i glass og lokket skrus på, vil det også dannes vakuum når det kjøles ned. 

Slik oppbevarer du syltetøy

Du har laget masse syltetøy, og sterile syltetøyglass står klare. Men hva gjør man etter at det varme syltetøyet er fylt på glassene?

  1. Fyll det varme syltetøyet på glassene og sett på lokket med en gang. Når syltetøyet avkjøles dannes et vakuum i glassene.
  2. La glasset kjøle seg ned på kjøkkenbenken
  3. Oppbevares mørkt og svalt, gjerne i kjelleren eller en bod hvor det ikke fryser til. Du kan også oppbevare glassene i kjøleskapet
Merk glassene med datoen syltetøyet ble laget, da har du alltid kontroll på hvor lenge det har stått lagret.

Har du nok syltetøyglass og frysebokser?

Slik ser du om syltetøyet er dårlig

Etter du har åpnet syltetøyet, er det mange ting som spiller inn på hvor lenge det holder seg. Hver gang en skje blir plassert i syltetøyet, kommer det små mikroorganismer med som blir liggende igjen. Kanskje det kommer med litt smør, brødsmuler eller annet på skjeen.

Ser du mugg i syltetøyet, må du kaste hele krukken - da er hele syltetøyet fullt av soppsporer. Det hjelper dermed ikke å bare fjerne delen med mugg.

Syltetøyet holder stort sett 1-3 måneder, men kan holde både kortere og mye lengre, avhengig av tilbereding, oppbevaring og hva som har skjedd etter åpning.

Derfor er det viktig å se, lukte og smake på syltetøyet underveis. Ser det fint ut, lukter godt og smaker som vanlig, er det trygt å spise. 

Syltepulver og frysepulver i syltetøy

Det er lurt å ha noen form for konserveringsmidler i syltetøy som skal lagres lenge - men hvilke pulver passer til hva? 

  • Syltepulver gir både stivere syltetøy og inneholder konserveringsmidler. Disse beskytter effektivt mot mugg og gjæring, noe som gir lenger holdbarhet på kokt syltetøy. 
  • Frysepulver inneholder ikke konserveringsmiddel, og er et fortykningsmiddel for rørt syltetøy som ikke varmebehandles. Det gjør at syltetøy som fryses ikke blir så rennende.
  • Fruktpektin er et naturlig fortykningsmiddel til marmelade, syltetøy og gelé. Inneholder konserveringsmidler. 
  • Syltesukker er sukker tilsatt pektin, noe som gir stivere og mer holdbart syltetøy. Bruk samme mengde som du ville brukt av vanlig sukker. Inneholder konserveringsmidler
  • Atamon er et konserveringsmiddel som hemmer veksten av spesielt gjær og muggsopp og tildels bakterier. Tilsettes etter koking, da en del av konserveringsevnen forsvinner dersom det kokes.

Så mye syltepulver trenger du

Mengden baseres på hvor mye sukker du bruker i syltetøyet. 1 pose sylte- eller frysepulver holder dermed til en porsjon syltetøy hvor det brukes minst 0,5 kg sukker og maks 1 kg sukker (ca. 1-2kg bær).