Smaken av jul ligger i detaljene
Julen er full av tradisjoner, men også av varer mange ikke helt vet hvordan de skal bruke. Og ofte er det nettopp disse ingrediensene som løfter julematen.
Leder av MENY-Lauget, Espen S. Lie, har flere smakfulle triks som gjør stor forskjell på kjøkkenet når høytiden nærmer seg.
– Smaken av jul ligger i detaljene.
Hemmeligheten bak høytidens sprøeste poteter
For perfekte ovnsbakte poteter som er sprø utenpå og myke inni, kan du hente inspirasjon fra det britiske kjøkkenet. Der sverger de nemlig til andefett når de lager sine berømte roast potatoes.
– Bytt ut olje med andefett når du ovnsbaker poteter, så får du en perfekt gyllen skorpe, er anbefalingen.
Andefett gir en rundere smak, passer til ribbe, and og lam, og løfter også både grønnsaker og kraft.
Sennep hever smaken
Når det kommer til saus, har lederen for MENY-Lauget flere triks som løfter den fra god, til tilbehøret som stjeler showet.
– Tørr engelsk sennep er gull i julesesongen. Den gir dybde til sauser, dressinger, marinader og glasseringer. Et par spiseskjeer er også et perfekt utgangspunkt for å lage sin egen hjemmelagde sennep, sier Espen S. Lie.
Colman’s karakteristiske smak kommer fra en blanding av brun og hvit sennep. Den egner seg perfekt for hjemmelagde sauser, dressinger, salater, marinader, gratineringer, glaseringer og krydder.
Akevittgelé - En allsidig favoritt
Akevittgelé er også en god måte å gi julematen mer dybde. Den passer til ribbe, rakfisk, kalkun, vilt og okse, og kler også ostefatet.
– Rørt inn i sausen gir den en rund, sødmefull og lett krydret avslutning, sier Lie.
Britenes små hemmeligheter
Det engelske kjøkkenet har også flere smaksløftere som ofte går under radaren:
-
HP-saus – uunnværlig på frokostbordet i Storbritannia og nydelig til egg, kjøtt og julefrokosten.
- Worcestershiresaus – en «glemt» smakstilsetter som gir en syrlig og umamirik smak til sauser, julesild, marinader og gryter.
For deg som baker selv
Vil du lage julegodt og bakverk fra bunnen av, er det på tide å fylle skapene.
Selvsagt hører safran, sukat og delfiafett med, men det finnes også noen uventede ingredienser som kan løfte både bakst og desserter.
Bakernes favoritter
- Delfiafett: Selve grunnmuren i delfiakake og konfekt.
- Flott matfett og svinesmult: Perfekt til smultringer, fattigmann og småkaker.
- Demerarasukker: Gir dyp, karamellisert smak i pepperkaker og karameller.
- Gelatin: Uunværlig i geleer, fromasjer og panna cotta.
- Glukose: Gir smidig marsipan og bløte karameller
- Safran: Gir den fine gulfargen og aromatiske smaken i lussekatter.
- Sitronsyre: Balanserer syre i saft, syltetøy og gele.
-
Sukat, apsikat og korinter: Essensielt i julekaker og fruktkaker.
- Kondensert melk: Gjør bakverk saftigere og karameller mykere.
Bakevarene som gjør julen komplett
Mange av våre mest populære juleprodukter kommer fra andre matkulturer.
– Det er disse klassikerne som setter stemningen og gjør julen litt ekstra stas, sier Espen S. Lie.
Her er noen europeiske klassikere du finner hos MENY nå.
Panettone
For mange begynner julen først når denne luftige italienske fruktkaken dukker opp i hyllene. Den er perfekt med kaffe, som dessert, eller ristet med litt smør. Du kan til og med bruke restene som erstatter for fingerkjeks i tiramisu.
Plumpudding
En britisk julekake med tørket frukt og krydder, tradisjonelt servert 1. juledag. Like omdiskutert som lutefisk, men høyt elsket av dem som har vokst opp med den.
Pumpernickel
Tysk, mørkt rugbrød som er nydelig til julepålegg, posteier og ost
Tiramisu
Tiramisu er en italiensk klassiker. Det er en enkel lagkake som ikke trenger å stekes, hvor kjeks og krem bygges opp i lag. Perfekt dessert til en kopp kaffe.