Her er finalistene i Norges største lokalmatpris 2025
Blant MENYs over 450 lokalmatprodusenter står nå seks finalister igjen i Norges største lokalmatpris: Aron Mat, Bringebærlandet, Hol Ysteri, Jerseymeieriet, Røyland Gård og Åkre Gård. Felles for dem er at de kombinerer unike norske råvarer og mattradisjoner med innovasjon og nytenkning, og dermed bidrar til økt ressursutnyttelse og utvikling av nye norske matvarer av høy kvalitet.
– Lokalmat er ikke en ubetydelig nisje, men stadig en mer sentral drivkraft i fremtidens mat-Norge. Årets finalister imponerer med sine tydelige ambisjoner og evne til å treffe på nye kundebehov, det til tross for at de er små aktører, sier MENY-sjef Rannveig Krane.
Regjeringens mål om dobling
MENY ønsker å bidra til regjeringens mål om 25 milliarder kroner i omsetning på lokalmat innen 2035 - en dobling fra i dag. MENY har satset aktivt på lokalmat siden 2011 for å bidra til flere unike norske produkter og et levende distrikt-Norge.
- Vi jobber aktivt for å få flere kunder til å oppdage de fantastiske produktene, samtidig som vi hjelper produsentene med å lykkes, sier Krane.
MENY har delt ut stipendet siden 2015. I fjor vant Holli Mølle kr 300 000 for sitt «redd matkorn-prosjekt». Hanasand Gartneri fikk kr. 200 000 for å utvikle en ny tomatserie av overskuddstomater, mens Gaardsbrenneriet fikk kr. 100 000 for å utvikle alkoholfrie cocktails.
Landbruks- og matministeren har i alle år sittet i juryen. I tillegg består juryen av eksterne fagfolk og matentusiaster, som kokker og matpolitiske premissgivere. Vinnere offentliggjøres under Matstreif i Oslo i september.
Finalistene

Aron Mat
Aron Mat i Tromsø har lang erfaring med produksjon av tradisjonelle kjøttprodukter, som pinnekjøtt, fenalår, lammerull og sylte. Alt laget på «den gamle måten» med gode råvarer fra nær natur. Både pinnekjøttet og fenalåret har vunnet gullmedaljer NM for kjøttprodukter.
Prosjekt: Aron Mat ønsker å nå ut til flere kunder og få en bredere appell ved å orientere seg mer mot hverdagslig lokalmat, ikke bare tradisjonell festmat. Den grafiske profilen skal endres og nye ferdigmatprodukter og påleggsvarianter skal utvikles. Påleggsserien blir såkalt clean-label - uten hjelpestoffer, dvs. «skinke uten sminke» og «grå-gode»-produkter.

Bringebærlandet
Bringebærlandet, utenfor Drøbak i Akershus selger ferske bringebær og produserer bringebærvin og alkoholfri bringebærdrikk. Målet er foredle alle bær som ikke selges i sesong. De siste årene er to innovasjoner lansert; frysetørket bringebær og frosne bringebær trukket med sjokolade, sistnevnte finalist i Det norske måltid som «Årets søtsak».
Prosjekt: De frosne bringebærene har truffet en smaksnerve i markedet for søtsaker, med stor etterspørsel i de MENY-butikkene der har vært inne i. Målet er å øke produksjonen til nasjonal distribusjon, noe som krever investering i utstyr, produksjon- og fryselager.

Hol Ysteri
Hol Ysteri i Hallingdal lager produkter av geitemelk. Mest faste oster, men også noe chevre, feta, yoghurt, rømme og smør, og nå test av konsummelk. Ysteriet vil fremme stølsmelk fra geit; fordi melken har unik smak, ikke trenger å homogeniseres, tåles bedre av melkeallergikere og bidrar til at stølstradisjonen ivaretas. Flere av ostene er prisbelønte, som Leirgrøv og Prosten.
Prosjekt: Hol Ysteri vil øke kunnskapen om og salget av geiteprodukter, spesielt fra melk, for å styrke en tapende næring som er viktig for naturlandskapet og stølstradisjonen. Målet er å foredle all geitemelk i Hallingdal og på sikt etablere flere lokale meierier som produserer samme type ost under samme varemerke, som Grüyere, Parmigiano Reggiano, Stilton osv.

Jerseymeieriet
Jerseymeieriet i Bryne i Rogaland er en av få meierier i Norge som selger produkter av ren Jerseymelk; melk, fløte, rømme, smør og yoghurt. Melken har henholdsvis 50 og 30 prosent høyere innhold av fett og proteiner enn annen kumelk, og består av A2A2-protein som mange med intoleranse opplever å tåle bedre. Jerseymeieriet, første meieri med Dyrevernsmerke i Norge, og har vunnet flere priser i Det Norske Måltid.
Prosjekt: Jerseymeieriet opplever stor etterspørsel etter produktene. Målet er å drive ytterligere produktutvikling, men også å investere i utstyr som blant annet forlenger holdbarheten og sikrer kvaliteten; slik at meieriet kan nå ut til flere kunder uten å gå på akkord med håndverket.

Røyland Gård
Røyland Gård i Birknes kommune i Indre Agder lager syltetøy, geleer, drikke, sirup og fryste bær i spann – med ønske om å bruke uutnyttede ressurser og ville bær, hageepler og granskudd. Kvalitet og renhet er et stikkord med mål om å unngå konserveringsmidler og unaturlige tilsetningsstoffer. Røyland Gård har fått utmerkelser som Årets lokalmatgründer og Årets lokalmatambassadør.
Prosjekt: Røyland Gård ønsker å opprette et sentralt bærmottak med optisk rensing, samt flere bærsentraler rundt om i landet. Dette for å få høyere og mer stabil råvaretilgang, utnytte ville bær og motivere til blåbærturer. I tillegg betyr det flere rene, norske bærprodukter på markedet, inkludert frosne blåbær-spann hvor Røyland Gård ikke klarer å dekke etterspørselen.

Åkre Gård
Åkre Gård i Hardanger produserer moster, sidere, «pommeau» og destillater, og har sammen andre produsenter etablert Hardanger som senter for siderproduksjon i Norge. Råvarene kommer fra drift av tre gårdsbruk som dyrker eple, plomme, pære, morell, kirsebær, drue og kvede. Gården tester stadig ut nye sorter for å utvide smakene, og er alene i Norge på flere sorter. Åkre Gård har vunnet flere priser, blant annet for Edel Sider.
Prosjekt: Trenden går mot drikke med lavere alkoholinnhold, og Åkre Gård ønsker å utvikle alkoholfrie plommemoster, enten som rene musserende eller med innslag av fermenteringsaroma. Produktene vil tilføre noe nytt i kategorien fruktdrikke, bidra til redusert matsvinn og øke verdiskapning for plommebønder. Bare i Hardanger kastes opp mot 200 tonn årlig, grunnet overmodning innen de når butikkhyllene.
