Lerstang Kylling og MENY med 100% soyafritt fôr Se video

Lerstang Kylling og MENY med 100% soyafritt fôr

Publisert 5. mai 2021
Gledelig nyhet! Alle Lerstang-produktene i MENY er nå av kyllinger som får et mer lokalt og bærekraftig fôr. Regnskogfondet hyller initiativet.

Som første storskala-produsent i norsk dagligvare, har Gårdsand nå et helhetlig kyllingkonsept med fôr helt fritt for importert soya.

Gårdsand i Vestfold, som produserer Lerstang Kylling for MENY, har i samarbeid med Vestfoldmøllene i flere år forsket på fôr-råvarer som kan erstatte importert soya. Målet har vært å finne en løsning basert på lokale råvarer. I tillegg har dyrevelferd og smaksopplevelse vært ufravikelige krav.

May Iren Varlid Aarvold, markedsleder i Gårdsand

- Fra et bærekraftperspektiv har det vært avgjørende for oss å kutte ut importert soya. Vi ønsker ikke å bidra til avskoging i Brasil. For oss hjelper det ikke at soyaen er sertifisert.

- Det er mange gråsoner i næringen, noe som gjøre at vi ikke ønsker å være tilknyttet den på noen måte. Fraktveien er dessuten lang. Vi vil ha bærekraftig og mest mulig lokalprodusert fôr, sier May Iren Varlid Aarvold, markedsleder i Gårdsand.

Blant første i Norge og Europa

MENY, som har vært en pådriver i prosessen, kjenner ikke til noen andre produsenter i Norge som går ut mot kunder og garanterer 100% soyafritt fôr på et helhetlig kyllingkonsept. Regnskogfondet kjenner heller ikke til eksempler på dette fra storskala kylling-produsenter i Europa. 

At Gårdsand har lykkes med å kutte ut soya i fôret i Lerstang Kylling er spennende utvikling.

- Det nye fôret er et tydelig tegn på at selskaper vurderer soya som uforenlig med å drive bærekraftig produksjon av kylling, sier seniorrådgiver Ida Breckan Claudi i Regnskogfondet. 

Seniorrådgiver Ida Breckan Claudi i Regnskogfondet. Seniorrådgiver Ida Breckan Claudi i Regnskogfondet.

Så lenge soyaindustrien i Brasil nekter å stanse den pågående avskogingen, synes vi Gårdsand gjør klokt i å velge råvarer og råvareleverandører uten avskogingsrisiko, fortsetter Breckan Claudi i Regnskogfondet.

Hun understreker at hun er glad for at Gårdsand ikke ser på sertifisert soya som en tilstrekkelig garanti mot avskoging.

Fôr basert på lokale råvarer fra Vestfold

Forskning på soya-alternativer har foregått hos Gårdsand i mange år, med styrket intensitet fra høsten 2019.

Testing har skjedd gradvis og skånsomt for å ivareta dyrevelferden, også fordi soya er spesielt gunstig i kyllingens første leveuker. Tett og godt samarbeid og geografisk nærhet til Vestfoldmøllene har vært avgjørende.

- MENY har også spilt en viktig rolle som pådriver og rådgiver, sier Varlid Aarvold.

Emblem
Det nye fôret består av et bredt spekter av råvarer, som åkerbønner, fôrhvete, bygg og rapsfrø, og selve soyaen er erstattet med vegetabilske proteinkilder.

- Fôret er basert på lokale råvarer fra Vestfold. Grunnet kort vekstsesong i Norge for soya-erstatningene må vi dessverre importere noe av dette fra Europa. Nå som testing er over, kan vi planlegge bestilling og øke norskandelen også her. Vi ønsker å komme opp i en total norskandel på fôret på godt over 90 prosent, sier Varlid Aarvold.

Bærekraftige valg for forbrukerne

Med fokus på dyrevelferd og spisekvalitet, lanserte MENY i 2016 Lerstang Kylling sammen med Gårdsand og bonden Aadne Søyland. Lerstang Kylling er av rasen Ranger Gold, en saktevoksende rase som lever dobbelt så lenge som vanlig kylling. At kyllingen lever lenger gir også bedre smak og mer delikat kjøtt.

- I MENY er vi stolte over at vi med Lerstang Kylling går foran og kutter soya helt ut.

Vi er opptatt av et bærekraftig landbruk og ønsker å gi våre kunder mulighet til å ta bærekraftige valg i våre butikker, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY.

I dag har MENY 18 ulike Lerstang-produkter i butikk: (lår, bryst, vinger, confit, sousvide, hel og stekt/skivet).