Norske Nidelven Blå er verdens beste ost!

Norske Nidelven Blå er verdens beste ost!

Publisert 27. oktober 2023
Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri danket ut 4500 konkurrenter fra hele verden, og er nå kåret til verdens beste ost. Du får verdensmesteren i MENY-butikkene.

Vi forventet ikke å vinne. Dette er helt fantastisk! Og en stor motivasjon for oss til å fortsette og lage oster av topp kvalitet.

Det sa en svært rørt Maren Gangstad fra scenen da seieren var et faktum. Hun er daglig leder i Gangstad Gårdsysteri, som ligger på Inderøy i Trøndelag. Ysteriet har 25 årsjubileum i år.

Gjengen fra Gangstad Gårdsysteri omkranset av arrangørene og de 16 hoveddommerne Gjengen fra Gangstad Gårdsysteri omkranset av arrangørene og de 16 hoveddommerne

Eneste norske finalist

Nidelven blå var eneste norske ost blant de 16 finalistene, og også eneste blåmuggost. Juryen beskrev Nidelven Blå som en balansert, kremet og perfekt blåmuggost. Totalt fikk vinnerrosten 102 poeng i finalen, av 112 mulige. 

De andre finalistene var alle fra Europa, med unntak av en brunost fra India. En belgisk fastost fikk nest høyeste score i finalen (100 poeng), mens en sveitser-ost fra Sveits fikk tredje høyeste score (97 poeng).

293 norske oster - mange medaljer

264 ostedommere fra 30 land var i aksjon i Trondheim Spektrum hvor oste-VM 2023 gikk av stabelen.

Dommerne så, luktet og smakte på 4502 "anonymiserte" oster fra 42 land. De vurderte skorpe, ostemasse, farge og konsistens - og fremfor alt smak.

Hele 293 norsk oster fra 71 produsenter deltok, og resultatene blir klare i dagene etter mesterskapet. Oster med høy poengscore kvalifisierer til bronse, sølv, gull og supergull. I fjor fikk halvparten av de norske ostene medalje, og tre fikk supergull.

Gangstad gårdsysteri - Inderøy

Gangstad gårdsysteri - Inderøy

Liten bedrift med stor annerkjennelse, i Trøndelag

Oppblomstring av norske ysterier

I Norge startet en osterevolusjon tidlig på 2000-tallet. Da dukket de første små ysteriene opp. De produserte etter gamle håndverksteknikker og vektla geografisk tilhørighet og lokal identitet.

- I 2008 hadde vi kun noen får oster fra norske gårdsysterier i MENY, nå har vi ca. 250 unike varianter fra over 50 ysteriere. Ostene er laget på melk fra ku, geit og sau. Innovasjon, kvalitet og delingskultur preger det norske ystemiljøet, og det blir det gode oster av, sier Espen S. Lie. Han er kokk, leder av MENY-Lauget, kategorisjef for ferskvare i MENY og dommer i oste-VM.

Emblem
Gangstad Gårdsysteri er Norges eldste godkjente gårdsysteri for kumelk og markerer 25 år jubileum i år.