Norges første hvite asparges Se video

Norges første hvite asparges

Publisert 29. april 2020
I slutten av april nådde Hvasser Asparges i Vestfold en milepæl: Da høstet de inn de første hvite aspargesene i Norge! Heldige kunder hos MENY Tolvsrød fikk kjøpe de første testbuntene.

- Den hvite aspargesen er lekker å se på, veldig crispy og søtere enn den grønne. Den er nydelig med en god skinke, og gjerne kapers og dillmajones, sier Bernt Freberg, daglig leder i Hvasser Asparges.

Sammen med sine to brødre har han dyrket og solgt grønn asparges siden 2012. I 2016 startet de en ny drøm; å utvikle hvit asparges, noe ingen i Norge har gjort før dem.

Verdensnyhet! Norsk, hvit asparges. Verdensnyhet! Norsk, hvit asparges.

Støtte fra MENY

I 2018 vant Hvasser Asparges MENYs Matskattstipend og 500 000 kroner - nettopp til utvikling av de første norske, hvite aspargesene.

- Tusen takk til MENY som har gjort dette prosjektet mulig. Pengene fra MENY har vært avgjørende for at våre første hvite asparges nå finnes i butikken, sier Freberg.

Årets norske Matskatt 2018 er Hvasser asparges

Årets norske Matskatt 2018 er Hvasser asparges

Hvert år deles Årets Matskattstipend ut av MENY og er Norges største lokalmatpris. Årets vinner 2018 er Hvasser Asparges fra Vestfold som får et stipend på 500 000,- for å utvikle Norges første hvite asparges. I tillegg får Dybvik fra Møre og Romsdal 150 000,- for å gjøre klippfisk mer tilgjengelig og Klokk & Co fra Oslo 100 000,- for å utvikle flere alkoholfrie øltyper.

Norsk hvit asparges er foreløpig tilgjengelig i noen få MENY-butikker i Vestfold. Norsk hvit asparges er foreløpig tilgjengelig i noen få MENY-butikker i Vestfold.

- Vi i MENY har vært sponsorer og vi er utrolig fornøyde med resultatet. Brødrene Freberg er fulle av stayerevne, lidenskap og godt håndtverk. Dette er ekte matglede, noe vi i MENY heier på, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

Jeg har i dag smakt de første hvite aspargesene dyrket i Norge! Det 17. mai og julaften på samme dag!

MENY-sjef Vegard Kjus på besøk hvor Hvasser asparges dyrkes. MENY-sjef Vegard Kjus på besøk hvor Hvasser asparges dyrkes.

I full produksjon fra 2021

Foreløpig produseres den hvite aspargesen på en åker som er på fem mål, og årets test vil gi kun gi ca. 10 kilo fordelt på ett par ukers innhøsting, igjen fordelt på ett par butikker i nærområdet.

Plantene må få vokse videre, og målet er full produksjon fra og med neste år. Da vil langt flere MENY-butikker få glede av den hvite delikatessen, som vanligvis importeres fra Peru eller Sør-Europa.

 

Kjøp asparges i nettbutikken: