Dette er svartsurbær og slik bruker du dem

Dette er svartsurbær og slik bruker du dem

Svartsurbær eller aronia som de også kalles, er et ukjent bær for mange. Når er de modne, er de trygge å spise og hva kan man lage av dem? Her får du alle svarene.

Svartsurbær er mest kjent som en hardfør prydbusk her i Norge. Den får vakre farger på høsten og bærer bærne sine i store klaser. Men kan disse egentlig spises? 

Svartsurbær er ikke giftige - tvert i mot er de bær du absolutt bør spise! De er nemlig proppfulle av nyttige antioksidanter og har faktisk dobbelt så høyt innhold av antioksidanter som blåbær.

Emblem
Svartsurbær inneholder tanniner, en naturlig syre man også finner i vin. Det er tanniner som gir den bittersyrlige smaken.

Når modner svartsurbær?

Svartsurbær modner ganske sent, og høstes oftest rundt slutten av september - helst etter et par frostnetter.

  • Smak: Modne bær er søte og ganske syrlige
  • Sesong: September - oktober
  • Brukes til: Syltetøy, gelé og saft. 
Frosten gjør at bærene blir søtere og mindre syrlige og derfor mer egnet til safting og sylting. Derfor bør bærene være godt modne før høsting.
Sanking i norsk natur: En guide til sesongens skatter

Sanking i norsk natur: En guide til sesongens skatter

I skog og mark finner man noen av de mest utsøkte råvarene naturen har å by på. Her er alt ud trenger å vite om alt fra ramsløk, hylleblomst, rognebær, brennesle og skvallerkål til blåskjell og stillehavsøsters.

Plukke svartsurbær

Denne bærbusken er både hardfør og lettstelt. Den kan dyrkes i mange typer jordsmonn og er veldig motstandsdyktige mot både sykdommer og skadedyr. Ofte er det dette som gjør at mange vil ha en slik busk i hagen. 

Det er dermed stor sannsynlighet for at du kan finne svartsurbær i nabolaget eller skogkanten - begynner du å lete finner du fort en busk eller to!

Svartsurbær er populære prydbusker - kanskje du har noen i nabolaget? Svartsurbær er populære prydbusker - kanskje du har noen i nabolaget?
Svartsurbær vokser i klaser på busken og er dermed enkle å plukke. Bruk gjerne hansker - den blå saften farger av på samme måte som skogsblåbær.

Slik bruker du svartsurbær

Svartsurbær trenger ofte litt kjærlighet for å nå sitt fulle potensiale, og selv om du skan spise dem som de er, men er aller best i syltetøy, gele, som saft eller i smoothie. 

Slik sylter, safter og fryser du bær

Slik sylter, safter og fryser du bær

Når kjøkkenet er fullt av selvplukkede eller kjøpte bær, er det duket for å lage hjemmelaget syltetøy, rørte bær, gele og saft. Lyst til å prøve? Lag selv med syltebær fra MENY!

Slik lager du saft av svartsurbær

  • Svartsurbær (mengde etter ønske)
  • 500 g sukker (per liter ferdigsilt saft)

Slik gjør du:

  1. Rens bærene godt for blader, men de røde stilkene på bærene kan godt henge på. 
  2. Ha bærene over i en kjele med litt vann i bunnen.
  3. Kok forsiktig opp, og la bærene småkoke til bærene har "falt sammen" og saftet seg.
  4. Sil bærmassen i et finmasket klede. Du kan også bruke et finmasket dørslag. 
  5. Mål opp saften og hvor mye sukker du trenger. Ca 500g sukker per liter saft er en fin mengde. 
  6. Hell den rene fruktsaften tilbake i kjelen (skyll den fri for bærrester før den silte saften helles oppi).
  7. Kok forsiktig opp og ha i sukkeret. La det småkoke til alt sukkeret er oppløst. 
  8. Hell den varme saften på rene og varme flasker og sett dem kjølig. 
 
Emblem
Tannin renser og forfrisker munnen når du spiser fet kjøttmat, så svartsurbærsaft er et godt følge til kjøttmiddagen.

Lag syltetøy av svartsurbær

Syltetøy er en annen favoritt. Prøv oppskriften under, men husk å smake godt til med sukker - det kan være du trenger mer enn planlagt. Svartsurbær kan være svært syrlige! 

Har du alt du trenger til syltetøyet?

Dessert med svartsurbær

Disse bærene kan også brukes til desserter, men husk å smake til så de ikke blir for syrlige. Du kan også servere desserten med krem, fløteis, vaniljesaus eller liknende for å runde av og mildne smaken. 

Pai med svartsurbær

Enkel og god dessert som nærmest gjør seg selv og passer perfekt med søt og mild vaniljeiskrem.

  1. Kok opp bærene med sukker og la det småkoke til det tykner.
  2. Ha bærfyllet i en halvstekt paibunn
  3. Legg på lokket av paideig (eller stek uten om du foretrekker terte)
  4. Serveres lun med iskrem eller pisket krem.
Svartsurbær kan også blandes med blåbær eller solbær om du ønsker å runde av den syrlige smaken.