1,3 million brød reddet på ett år

1,3 million brød reddet på ett år

Publisert 29. september 2021 Oppdatert 13. juni 2022
MENY lanserte et nytt brødsvinnprosjekt våren 2021 med mål om å redde 1 million brød på ett år. Etter 12 måneder er 1,3 millioner brød reddet. Butikkene har nå en samlet reduksjon i brødsvinn på over 38 prosent.

I Norge kastes mange hundre tusen brød hver dag. Flest hjemme, men også mange i matbutikken. I mai i fjor rullet MENY derfor ut et stort brødsvinnprosjekt.

- Å få ned matsvinnet er viktig for oss. Det handler om klima, ressursbruk, etikk og økonomi. 1,3 millioner brød spart betyr 845 tonn redusert CO2-utslipp, sier Mari Kristine Kasbo, kategoriansvarlig bakeri i MENY.

Ved hjelp av automatiske stekeplaner skreddersydd for hver enkelt butikk, steker butikkene riktigere mengde brød gjennom dagen. Stekeplanene er basert på maskinlære, teknologi, algoritmer og salg i sanntid. Både ukedag, sesong og kampanjer er faktorer som blir tatt høyde for. 

Prosjektet inkluderer også ærlig kundekommunikasjon knyttet til å ha noe mindre utvalg på kvelden. Kundene oppfordres til å prøve andre brødfavoritter eller kjøpe sitt favorittbrød som halvstekt.

Siden oppstarten i begynnelsen av mai 2021, har MENY-butikkene nå en samlet reduksjon i brødsvinn på over 38 prosent.

- Det er givende å se at vi klarer å spare så mange brød fra å ende i søpla. Vi må slutte å sløse med ressursene. Butikkene gjør en kjempejobb. Samtidig jobber vi kontinuerlig med forbedringer og optimal bruk av verktøyet. Kanskje klarer vi på sikt å nå opp mot 50 prosent reduksjon, sier Kasbo.

Mål om 50% reduksjon

MENY har som mål å redusere sitt totale matsvinn med 50 prosent innen 2025. Brød, frukt og grønnsaker er svinnverstingene i MENY. 

I Norge er matsvinnet på minst 417 000 tonn pr år, tilsvarende 78 kilo per innbygger (kilde: Matvett). Det representerer et CO2-utslipp på 1,26 millioner tonn.