Tips til sommerens rekelag

Tips til sommerens rekelag

Rekelag er populært og det krever ikke særlig mye planlegging. Vi gir deg tips om mengde, tilbehør og hjemmelaget majones i flere varianter! Og du, vi har alle produktene du trenger til sommerens rekelag i butikk og på nett!

Velg riktig mengde

Hvor mye reker man skal beregne per person? Å gå tom for reker den største synden man kan gjøre som rekelagsvert. Så hvordan kan man være sikker på å ha nok reker til alle?

En god tommelfingerregel er å ha rundt en 500 gram reker per person, om du skal ha reker som eneste rett. 

Velg riktig størrelse 

Reker kommer i flere størrelser. Størrelsen på rekene finner du i frysedisken eller i ferskvaredisken, og er gjerne markert med tall som 60/80. 

Tallet indikerer hvor mange reker du får per kilo

Reker med størrelse 90-120 indikerer at det går mellom 90 og 120stk reker per kilo. Dette er små og rimeligere reker. De tar mye lenger tid å pille, og egner seg derfor aller best i supper og andre retter av sjømat. 

Reker med størrelse 60-80 er store, saftige og flotte reker, og det er disse det selges mest av. Disse rekene egner seg godt på rekesmørbrød, i salater,og i supper og andre sjømatretter. De er lette å pille, og man har god tilgang på dem hele året. 

Reker med størrelse 50-70 er den største størrelsen, og er også fastere. Det er litt lavere tilgang på disse enn for eksempel reker med størrelse 60-80, fordi de fangstes bare i januar til april.

Ble det reker til overs? Legg de opptinte rekene i kjøleskapet rett etter måltidet så holder de seg friske et døgn. Dermed kan du trygt kose deg med et smørbrød med reker og jordbær dagen derpå! 

Tining

Selv om ferske reker smaker best, kan de være vanskelige å få tak i. Noen ganger må man ty til den nest beste løsningen, nemlig den frosne varianten, men frosne reker trenger ikke å være kjedeligere enn de helt ferske hvis du tiner dem riktig.

Frosne reker skal tines sakte i kjøleskapet over natten. Spre rekene utover og beregn god tid på opptiningen. 

Dersom du skal spise rekene umiddelbart etter opptiningen kan rekene tines i romtemperatur.

Dårlig tid? Rekene kan tines raskt ved å holdes noen sekunder i kokende vann før du holder de under iskaldt vann. Dette kan imidlertid gi seige reker, og anbefales ikke til rekelag der vi ønsker reker av god kvalitet.

Dette må du vite før du skal handle reker

Dette må du vite før du skal handle reker

Reker på loff med majones, sitron og dill er for mange det optimale...

Tilbehør

Reker har en søt, frisk og salt smak og tilbehør til reker blir derfor lett. 

Dette er hva som tradisjonelt hører med: 

  • Godt brød eller loff 
  • Majones og/eller aioli
  • Sitron
  • Dill 

Gjør det spicy

Er du derimot på jakt etter en smakfull opplevelse med mer krydder, kan du alltids spice det opp. Gjør rekene ekstra spennende med en krydret guacamole av avokado. Mos avokado sammen med hakket løk og smak til med krydder. Også marinader med chili og koriander passer perfekt til reker. Hva med marinerte reker med couscous og grillende grønnsaker?

Er du derimot av den mer konservative typen, gjør dill, koriander eller basilikum rekelaget mer spennende, uten at det blir sterkt.

Grillmat uten grill

Grillmat uten grill

Se det store utvalget av ferdig grillmat og få tips til sommermat du kan spis...

Varier majonesen

Med hovedingrediensen i boks kan du fokusere på tilbehøret. Bytt ut den vanlige majonesen med en litt mer smaksfull variant. Her kan du velge å gå i tre retninger, basilikumsmajones, klassisk aioli eller mango og chili-majones. Men først trenger du en base, som er vanlig majones. Denne kan du enten kjøpe ferdig, eller du kan lage den selv. 

  • Se oppskrift på majonesbase her

Slik lager du majones

Tre ulike varianter

Når basen er på plass kan du ”spice” den opp litt slik at du får nye smaker til rekemåltidet.

  • Basilikummajones: du trenger en halv potte med frisk basilikum som hakkes opp og blandes inn i majonesen. Her kan du også velge å bruke andre krydderurter dersom du skulle ønske det.

  • Hvitløksmajones: Bland inn to finhakkede hvitløksfedd. Her kan du også smake til med litt ekstra dijonsennep om ønskelig.

  • Mango- og chillimajones: ikke ha worchestshiresaus i basen. I stedet trenger du en spiseskje mangochutney, en halv mango skjært i små biter og en halv rød chili. Noen dråper tabasco kan også tilsettes dersom du ønsker det. Bruke en stavmikser eller bland sammen for hånd.

Ønsker en litt sunnere variant, bytt ut halvparten av majonesen med gresk yoghurt.