Inviter til rekelag

Rekelag er populært og det krever ikke særlig mye mer planlegging enn innkjøp av reker, brød og litt tilbehør. Vi gir deg tips om mengde, det obligatoriske tilbehøret og hvordan lage hjemmelaget majones i flere varianter!

Velg riktig mengde

Hvor mye reker man skal beregne per person? Å gå tom for reker den største synden man kan gjøre som rekelagsvert. Så hvordan kan man være sikker på å ha nok reker til alle?

En god tommelfingerregel er å ha rundt en 500 gram reker per person, om du skal ha reker som eneste rett. 

Ble det reker til overs? Legg de opptinte rekene i kjøleskapet rett etter måltidet så holder de seg friske et døgn. Dermed kan du trygt kose deg med et smørbrød med reker og jordbær dagen derpå! 

Tining

Selv om ferske reker smaker best, kan de være vanskelige å få tak i. Noen ganger må man ty til den nest beste løsningen, nemlig den frosne varianten, men frosne reker trenger ikke å være kjedeligere enn de helt ferske hvis du tiner dem riktig.

Frosne reker skal tines sakte i kjøleskapet over natten. Spre rekene utover og beregn god tid på opptiningen.

Dersom du skal spise rekene umiddelbart etter opptiningen kan rekene tines i romtemperatur.

Dårlig tid? Rekene kan tines raskt ved å holdes noen sekunder i kokende vann før du holder de under iskaldt vann. Dette kan imidlertid gi seige reker, og anbefales ikke til rekelag der vi ønsker reker av god kvalitet.

Størrelse

Hva betyr egentlig "reker str. 50-70"? Størrelsene på rekene angir hvor mange reker det går på én kilo.

Hvis rekene har størrelse 50-70, går det mellom 50 og 70 reker i 1 kilo.

Str. 90-120 – Små reker

Str. 70-90 – Mellomstore reker

Str 60-80 – Store reker

Str 50-70 – Ekstra store reker

Tilbehør

Reker inneholder mange gode næringsstoffer som protein, vitamin D, vitamin B12 og selen som er bra for kroppen. Reker har en søt, frisk og salt smak og tilbehør til reker blir derfor lett.

Dette er hva som tradisjonelt hører med: 

  • Godt brød eller loff 
  • Aioli
  • Majones
  • Sitron
  • Dill 

Gjør det spicy

Er du derimot på jakt etter en smakfull opplevelse med mer krydder, kan du alltids spice det opp. Gjør rekene ekstra spennende med en krydret guacamole av avokado. Mos avokado sammen med hakket løk og smak til med krydder. Også marinader med chili og koriander passer perfekt til reker. Hva med marinerte reker med couscous og grillende grønnsaker?

 

Er du derimot av den mer konservative typen, gjør dill, koriander eller basilikum rekelaget mer spennende, uten at det blir sterkt. Prøv gjerne en frisk rekesalat med sitrus og avokado.

Varier majonesen

Med hovedingrediensen i boks kan du fokusere på tilbehøret. Bytt ut den vanlige majonesen med en litt mer smaksfull variant. Her kan du velge å gå i tre retninger, basilikumsmajones, klassisk aioli eller mango og chili-majones. Men først trenger du en base, som er vanlig majones. Denne kan du enten kjøpe ferdig, eller du kan lage den selv. 

Se oppskrift på majonesbase her.

Tre ulike varianter

Når basen er på plass kan du ”spice” den opp litt slik at du får nye smaker til rekemåltidet.

  • Basilikummajones: du trenger en halv potte med frisk basilikum som hakkes opp og blandes inn i majonesen. Her kan du også velge å bruke andre krydderurter dersom du skulle ønske det.

  • Hvitløksmajones: Bland inn to finhakkede hvitløksfedd. Her kan du også smake til med litt ekstra dijonsennep om ønskelig.

  • Mango- og chillimajones: ikke ha worchestshiresaus i basen. I stedet trenger du en spiseskje mangochutney, en halv mango skjært i små biter og en halv rød chili. Noen dråper tabasco kan også tilsettes dersom du ønsker det. Bruke en stavmikser eller bland sammen for hånd.

TIPS! Ønsker en litt sunnere variant, bytt ut halvparten av majonesen med gresk yoghurt