Hva er ultraprosessert mat?
Hva betyr ultraprosessert?
Ordene prosessert og ultraprosessert sier noe om i hvilken grad et produkt er bearbeidet. Hvor mye er de opprinnelige ingrediensene endret, og hvilke mer ukjente ingredienser er tilsatt.
NOVA-klassifiseringen ble introdusert i 2009, av Carlos Monteiro fra Brasil. Han var professor i ernæring ved universitetet i Sao Paulo, og ledet arbeidet der NOVA-klassifiseringen ble brukt utgangspunkt for å se på sammenhengen mellom ultraprosessert mat, kosthold og helse. Arbeidet resulterte i en rapport fra FNs organisasjon for næring og landbruk: Ultra-processed foods, diet quality and health
4 grupper
I NOVA-klassifiseringen deles matvarer inn i fire grupper.
- Uprosessert og minimalt prosessert mat
- Prosesserte kulinariske ingredienser
- Prosessert mat
- Ultraprosessert mat
Beskrivelse av disse:
- Maten er helt eller tilnærmet i sin naturlige stand, eks. kjøtt, fisk, melk, egg. Det kan være fjernet uspiselige deler eller gjort minimal prosessering som knusing, tørking, koking eller pasteurisering av matvaren for å gjøre den tryggere, mer spiselig eller bedre egnet for oppbevaring.
- Er matvarer som har gjennomgått en større prosesseringsgrad, men som fremdeles kategoriseres som relativt ubearbeidede. Dette er ingredienser som er basert på matvarer fra kategori 1, og som er vanlige å bruke på kjøkkenet. Eks.: smør, matolje, salt, sukker og honning.
- Er matvarer som er produsert ved å blande matvarer fra kategori 1 og ingredienser fra kategori 2. Prosesseringen i denne kategorien øker holdbarheten eller endrer og øker sensoriske kvaliteter. Prosessert mat har gjerne to eller tre ingredienser. Prosesseringsmetodene omfatter hermetisering, salting, sylting, speking og røyking. Eks. hermetikk, røkte produkter, ost, brødvarer.
- En enkel huskeregel er at ultraprosessert mat i stor grad inneholder ingredienser som man ikke finner i et vanlig kjøkken, som tilsetningsstoffer eller ekstrakter av råvare. De har ofte en unaturlig lang holdbarhet og en veldig lang ingrediensliste.
Omdiskutert
Det er mye diskusjon rundt ultraprosessert mat. En klassifisering vil sjelden klare å ta alle hensyn. Noe bearbeiding av mat kan være positivt for smak og næringsinnhold, og for mattrygghet. Annen bearbeinding kan forringe kvaliteten. Det skjer hele tiden ny utvikling innen matproduksjon, slik at vi kan utvikle produkter mer skånsomt enn tidligere.
Vi anbefaler å følge rådene fra Helsedirektoratet, og etterstrebe mer av grønnere, grovere og renere mat.