10 måter å bruke soyasaus på
De fleste av oss har gjerne litt soyasaus på risen, eller som tilbehør til sushi, sashimi eller dumplings. Prøv nye måter å heve smaken på i alt fra digg marinade på grillmaten til en klissete og smaksrik glaze.
Kjøp soyasaus hos MENY
Hva er soyasaus?
Soyasausens rike historie strekker seg tilbake til 1600-tallet i Japan, og er brygget naturlig fra fermenterte soyabønner, hvete, vann og salt. Men ikke la deg lure av få ingredienser - soyasaus er særdeles smaksrik!
Soyasaus brukes som en ren smaksforsterker, eller for å marinere kjøtt og fisk, samtidig som den tilfører en særegen umami-smak til supper, sauser og marinader.
1. Soyasaus i marinade
Soyasaus er et utmerket valg som base i marinader. Den gir ikke bare en deilig smak til maten, men den hjelper også med å bryte ned fibrene i kjøtt, fisk og grønnsaker, noe som resulterer i et utrolig mørt og smakfullt resultat.
Asiatisk marinade med soyasaus
- 1,5 dl soyasaus
- 5 ss brunt sukker
- 1,5 ss riseddik
- ¾ stk syrlig eple (uten skall)
- ½ finhakket løk
- 3 fedd finhakket hvitløk
- 1 ss revet ingefær
- 2 ss sesamolje
Slik gjør du:
- Kjør alle ingrediensene til marinaden til en jevn saus med en stavmikser.
- Legg kjøttet i en form, hell over marinaden og vend det godt sammen.
- Dekk til med lokk eller plastfilm, og la det stå kjølig i minst 4 timer, gjerne over natten.
2. Soyasaus som dipp
Soyasaus fungerer ypperlig som en dippingsaus i seg selv, for eksempel til sushi, vårruller eller dumplings. Den kan også brukes som grunnlag for å lage ponzusaus og andre typer dippingsauser.
Lag selv eller kjøp ferdig:
3. Woksaus med soyasaus
Å lage wok innebærer høy varme og rask tilberedning. Mens langvarig koking eller steking kan fremheve smaker, er woking avhengig av å tilføre ingredienser med mye smak.
En perfekt måte å gjøre dette på er å tilsette soyasaus i wokpannen. Dette tilfører umami og forsterker smakene i retten.
4. Dressing med soyasaus
Soyasaus er en utmerket base for en smakfull dressing til både salaten og middagen. Du kan bruke soyasaus for å balansere en syrlig dressing som for eksempel består av eddik, sukker, honning og olje, og samtidig få en fyldigere smak.
Med sin unike umami-smak tilfører soyasaus både dybde og kompleksitet til retten, og smaker nydelig til for eksempel laks
5. Suppe
Hvis du ønsker å få mer og fyldigere smak på suppen, så kan soyasaus være den lille detaljen som utgjør en stor forskjell.
Den fungerer spesielt godt i asiatiske supper som Tom kha gai eller ramen, men kan like gjerne brukes i hverdagssupper som tomatsuppe eller gulrotsuppe.
6. Kraft
En god kraft er perfekt base til både supper, gryter og sauser. Ved å tilsette soyasaus i kraften, får du en ekstra fyldig kraft med en dybde og kompleksitet som virkelig vil heve smaken på rettene du lager.
7. Umami til vegetarmaten
Soyasaus har en unik umamismak som er den femte grunnleggende smaken mange kjenner igjen fra animalske råvarer som kjøtt og parmesanost.
Ved å tilsette soyasaus i vegetarretter får du den dype smaken av umami på en enkel måte, for eksempel til retter laget med plantebaserte proteiner, tofu, tempeh og grønnsaker.
8. Glasering med soyasaus
Soyasaus fungerer utmerket til å glasere både kylling, biff, svin, fisk og grønnsaker.
Den fungerer like godt med og uten sukker, og kan kombineres med en rekke andre smaksrike ingredienser. Prøv for eksempel ribbe med soyaglaze og teriyaki med laks.
9. Hverdagsmat med soyasaus
Det er lett å tenke at soyasaus kun passer til asiatiske retter, men faktisk kan den brukes til å forbedre smaken på en rekke hverdagsretter. Den passer utmerket i en rekke retter, alt fra pasta med svinekjøtt til laks i folie, og kan også tilsettes i retter som kylling med soppsaus for å heve smaken.
Ved å eksperimentere og tilsette soyasaus i ulike retter, vil du oppdage nye og spennende smakskombinasjoner som gjør hverdagsmaten litt mer interessant.
10. Saus
Soyasaus er for mange en viktig ingrediens i sausen, både til hverdags og fest, og det er ikke uten grunn at Hellstrøm lager sin ribbesaus med soyasaus. Soyasaus hever smaken på samtlige sauser ved å tilføre smak av umami og krydder.
Det er kun fantasien som setter grenser her, og vi nevner soppsaus, pastasaus og brun saus som noen få eksempler.