Slik lager du gode vafler
Det er få ting som er så erkenorsk som vafler. Derfor er det ekstra kjedelig når vaffelstekingen går skjeis, og resultatet blir en haug med revnede, seige vafler.
Her er noen av våre beste tips for å lykkes med vaffelstekingen.
La vaffelrøren svelle
Vaffelrøre bør svelle i ca. 30 minutter før den stekes. Da får ingrediensene tid til å blande seg godt, og melet får tiden den trenger for å binde seg til væsken.
Du kan steke vafler uten å la røra svelle først, men å la vaffelrøren svelle vil gjøre vaflene enklere å steke, og gi luftige vafler.
Slik unngår du vafler som sitter fast i vaffeljernet
Ofte kommer dette av at man løfter på lokket før vaflene er klare. Da er fremdeles røren deigete og henger litt igjen i vaffeljernet.
- Smør vaffeljernet godt, både i topp og bunn.
- La vaflene steke i fred i minst 2 minutter før du åpner lokket.
Her er alle vaffeljern litt forskjellige, og har du et eldre vaffeljern er det større sannsynlighet for at vaffelen setter seg fast. Da kan det også være nødvendig å smøre mellom hver vaffel.
Når er vaffelen ferdigstekt?
Det er fristende å åpne jernet med jevne mellomrom for å sjekke vaflene, men en god indikator på at vaflene er ferdige, er at de slipper vaffeljernet og har blitt gylne.
Ønsker du mer farge på vaflene, steker du dem videre til de har fått ønsket farge.
Luftige vafler
Bakepulver og vann gir ekstra luftige vafler. Når vann varmes opp, blir det vanndamp som lager luftbobler i røren - og dermed gir ekstra luftige vafler. I kombinasjon med litt bakepulver, får du skikkelig luftige vafler.
En annen måte å få luftige vafler på, er å stivpiske eggehvite som du vender forsiktig inn i røren.
- Skill eggehvite og eggeplommer
- Rør inn eggeplommene i røren som vanlig
- Stivpisk eggehvitene
- Vend inn stivpisket eggehvite helt til slutt
Slik får du myke vafler
Hvis du liker myke vafler, er det beste tipset å legge dem i en stabel etter hvert som de er stekt. Legg gjerne et kjøkkenhåndkle oppå, slik at de ikke får dampet fra seg.
Stek knasende sprø vafler
Det er mange måter å få sprø vafler på! Noen sverger til å tilsette kaldt vann i røren, mens andre går for rømme eller natron og kulturmelk.
Det beste tipset er likevel å legge vaflene på rist etter steking, og ikke oppå hverandre. Slik beholder de den sprø stekeskorpen.
Unngå "ører" på vaffelen
Du har vaffelrøre i jernet, og med en gang du legger ned lokket kommer vaffelrøren ut på kantene, og det er ikke lenger pene vaffelhjerter. Er det et kjent problem?
Den enkle løsningen er å ha litt mindre røre i vaffeljernet - du trenger nemlig mindre enn du tror for å få en perfekt vaffel. Det krever dog litt prøving og feiling for å finne rett mengde for ditt vaffeljern.