Kokkens tips for å få barn til å spise mat

Kokkens tips for å få barn til å spise mat

Det beste du kan gjøre for å vekke barns interesse for mat, er å ta dem med på kjøkkenet!

Mathea og Nikoline (12) lager laksemaki med mango. De samarbeider om å rulle den og blir imponerte selv. Roar Sjåvåg, pappa til Nikoline og Diplomkokk hos MENY, har holdt kokkekurs for barn i ti år. Han ser magien som oppstår når de unge får utforske på kjøkkenet.

Når du lar barna slippe til, skjer uante ting. Trøffeleggerøre, rakfisk og sushi er noe av det barna har laget og spist. La dem være i førersetet.

Roar Sjåvåg mener det er viktig å la barna ta del i matlagingen. Roar Sjåvåg mener det er viktig å la barna ta del i matlagingen.

– Vi liker å bake, men elsker å smake! Sier Nikoline, og jentene spruter ut i latter. Cookies med sjokolade, muffins ...  brownie i en kopp – det lagte vi i går.

Men ingen kan leve av sjokolade alene. Fins det noe godt i grønnsaksdisken?
–­ Jeg elsker paprika og mange ulike rå grønnsaker – med dipp, sier Mathea.
– Jeg liker agurk. Og gulrot. Men den må være rå! Følger Nikoline opp.

Barn er ikke annerledes enn voksne. Kokken har en klar oppfordring.

– Vi må lage god mat til barna våre med gode råvarer. Som barn fikk jeg for eksempel poteter på våren som var fra høsten og de var virkelig ikke gode.

Foreldre må ikke få panikk. Å smake mange ganger er bra, men jeg er motstander av at barn må sitte ved bordet til de har spist opp. Prøv å ha god stemning rundt måltidet!

Mathea prøver laksemaki med mango som både hun og Nikoline har laget. Mathea prøver laksemaki med mango som både hun og Nikoline har laget.

Roar mener voksne ofte undervurderer barna. Vi skal ikke være så redde for å servere dem alt vi spiser selv, uansett om det er asiatisk, mexicansk eller sushi. La dem smake.

– I bursdager hender det at barna får pølser og de voksne får tapas. Da tar jeg alltid tapas, sier Mathea.

Kokkelerings-bursdag

Men hva skal foreldre gjøre hvis barna absolutt ikke vil ha? Nikoline vet at hun er ganske kresen. Faren er ikke bekymret. Han har fire barn og Nikoline er yngst.

Hjemme hos kokken har de matlagings-barnebursdager. Gjestene danderer sin egen pizza og samarbeider om å bake kake.

– Min var med bare ost. Men nå har jeg begynt å like pepperoni på pizza, opplyser Nikoline.

Er det noe dere absolutt ikke liker?
– Erter! Jeg har arvet det etter pappa. Jeg tror han ble tvunget til å spise erter da han var liten. Men han tvinger ikke meg, sier Mathea.

– Makrell i tomat er det verste jeg vet. Både lukten og konsistensen, sier Nikoline.

Har dere lov å si hjemme at dere ikke liker?
–­ Mamma og pappa sier jeg må smake maten ti ganger før jeg kan si at jeg ikke liker den, sier Nikoline. - Ti til femten!

Mathea studerer en skje med laksekaviar som om den var av gift, og proklamerer: – Jeg tror aldri jeg kommer til å like dette her.