Slik lager du hjemmelaget is
Isen har eksistert lenge. Allerede for 3000 år siden spiste man is i Kina. Marco Polo brakte oppskriften med seg tilbake til Europa på 1300-tallet. Hippokrates skal ha ordinert is mot flere sykdommer, og i Pompei, som ble begravd avaske rundt år 70 e.Kr., er historiens første kjente iskrembar gravd frem.
Noe for en hver smak
I dag kjenner vi til en rekke ulike is typer og de mest kjente er fløteis, fruktis (saftis), sorbet og parfait.
- Fløteis består av eggeplommer, vann, sukker, vaniljestang og fløte. Ønsker du andre smaker kan du tilsette ønsket smak før du fryser isen. For eksempel: cognac, jordbær, sjokoladebiter, bærpureer, likører, kaffe, krokan, knuste sukkertøy, kjeks, lakris eller hakkede fløtekarameller.
- Fruktis (saftis) består av vann, frukt, bær eller fruktkonsentrat. Enkel tå lage selv i saftis-former.
- Sorbet lages vanligvis av sukkelake og en smakstilsetning som frukt saft, vin eller likør. Den serveres gjerne som dessert, men også som en hvilerett mellom andre retter, fordi den er så sval og forfriskende.
- Parfait er en type fløteis som lages av stivpisket fløte, sukkerlake og eggeplommer. Den ligner fløteis, men er enda lekrere i konsistensen.
Når vareutvalget teller
Hos MENY har vi 84 forskjellige typer iskrem og sorbet som du kan velge blant. Vi har amerikansk iskrem fra Ben & Jerry’s og Hägen Dazs. Tysk iskrem fra Mövenpick og norsk spesial iskrem av verdensklasse fra Jacobs utvalgte.
Selvfølgelig finner du også de vanlige norske variantene fra Hennig Olsen is og Diplom is, First Price iskrem for den sparsommelige og flere varianter av iskrem for matallergikere.
I tillegg har mange av butikkene et vesentlig større sortiment, avhengig av hva de har plass til og lokale iskrem-varianter fra sine regioner dersom det finnes.
Saft-is til store og små
Du trenger verken være kokk eller ha iskremmaskin for å lage iskalde fristelser. Her får du noen morsomme oppskrifter:
Slik lager du hjemmelaget fruktis
Dette trenger du:
- Gul juice (f.eks. appelsin- eller ananasjuice)
- Rød juice (f.eks. appelsin-, granateple- eller sommerjuice)
- Saftis-form
Rød og gul is: Fyll is-formene halvfulle med gul juice og frys ned. Når de er frosne fyller du i rød juice opp til kanten av formene, og frys ned igjen. Når isen er helt frossen kan du nyte en sunn og god is.
Gul is: Fyll is-formene med gul juice og frys ned.
Rød is: Fyll is-formene med rød juice og frys ned.
Få juice levert på døra:
Slik lager du cola-is
Cola-is vekker barndomsminner for mange og er veldig enkelt å lage selv! Du trenger kun én ingrediens - cola!
- Cola
- Isformer
Rist ut kullsyren av colaen (pass på så det ikke spruter over) eller bruk en cola som har stått i kjøleskapet noen dager og blitt tam.
Fyll cola i isformer og frys ned. Dette blir en god is som smaker nesten som de lange isene du fikk kjøpt på bensinstasjonen for noen år siden.
Slik lager du saftis
Enda en enkel is å lage! Saftis slår aldri feil, og når solen står på om sommeren er det fint å alltid ha saftis liggende i fryseren. Velg saften du liker best, her er ingenting feil. Du kan også lage en is med forskjellige farger ved å fylle halvparten av formen og fryse den, før du fyller på med en annen type saft.
- Saft (husholdningssaft, ripssaft e.l.)
- Vann
- Saftis-former
Bland saft og vann til du får en passe ”sterk” saft. Fyll isformene med saften og frys ned. Etter noen timer har du en kjempe god is.
Klarer du ikke vente så lenge er slush godt det også.
Slik lager du hjemmelaget sorbet
Sorbet kan være veldig enkelt og raskt å lage. Til denne oppskriften trenger du kun to ingredienser, og resultatet er en sval, smaksrik og saftig sorbet. Om du ønsker en gul is, kan du bruke frossen mango eller ananas. For rød is kan du bruke fryste bringebær eller jordbær.
- La de frosne bærene hvile på benken i ca. 10 minutter.
- Ha bær/frukt og lønnesirup i en kjøkkenmaskin, og kjør til en sorbet.
- Server umiddelbart!
Slik lager du hjemmelaget iskrem
Hjemmelaget fløteis med vanilje er en god, gammel klassiker. Den har en mild smak som passer perfekt som tilbehør til ulike kaker, for eksempel eplekake eller brownies. Eller gjør det enkelt og server med friske bær!
Slik lager du smoothie-is
Hjemmelaget is av smoothie er enkelt, og perfekt for deg som vil ha en litt sunnere is. Smakene kan varieres i det uendelige, avhengig av hva du har i smoothien. Prøv deg frem med ulike typer bær som jordbær, bringebær eller bjørnebær, eller frukt som mango.
- Ha 400g friske bær, 2 ss limejuice og 2 ss melis i en blender.
- Ha smoothien i isformer og legg i fryseren i minst 5 timer.
- Server smoothie-is, eller legg på et fat med isbiter for å holde isen kald.