Historien om Coca-Cola

Historien om Coca-Cola

Alle har et forhold til Coca-Cola. Men kjenner du hele historien til den ikoniske drikken?

Slik ble Coca-Cola til

Verdens mest kjente leskedrikk ble oppfunnet av apotekeren John Pemberton i 1886, mens han eksperimenterer hjemme for å finne en oppkvikkende kur mot hodepine.

I stedet utvikler han en sirup, som i kombinasjon med vann og kullsyre blir til den verdensomspennende suksessen Coca-Cola. 

Produktet ble først solgt i et apotek i Atlanta. Derfra gikk veien videre til hele verden, der «alle» forelsket seg i en iskald Coca-Cola.

Emblem
I dag selges Coca-Cola i mer enn 200 land i verden, og hele 98 % av verdens befolkning kjenner Coca-Cola-logoen og konturflasken.
Coca-Cola ble først solgt som en oppkvikkende kur mot hodepine på et apotek i Atlanta. Coca-Cola ble først solgt som en oppkvikkende kur mot hodepine på et apotek i Atlanta.

Da Coca-Cola kom til Norge

Coca-Cola ble importert og solgt for første gang i Norge i 1926. Men det var ikke før i 1938 at den første avtalen om tapping av Coca-Cola i Norge ble undertegnet, med Jarlsberg Naturlige Mineralvann A/S.

Først 50 år senere – i 1998 – trillet de første flaskene ut av den nåværende produksjonen på Lørenskog.

Lanseringen av den første, sukkerfrie Coca-Cola

Coca-Cola light, eller ‘’Diet Coke’’, ble lansert nesten 100 år etter at den første flasken med Coca-Cola ble solgt.

Drikken med under én kalori kom til Europa i 1983, og ble tre år senere kåret til verdens beste lavkaloridrikk. Markedsføringen var rettet mot kvinner som målgruppe, og leskedrikken ble sett på som feminin.

Coca-Cola Zero Sugar – den gode smaken, men uten sukker 

Etter hvert vokste det også frem et ønske blant den nye generasjonen av yngre menn om å ha et alternativ med den gode, originale Coca-Cola smaken, men uten sukker.

I 2005 ble derfor Coca-Cola zero lansert på markedet for første gang, og i 2006 kom denne varianten også i Norge. Coca-Cola zero ble raskt en av de mest suksessfulle merkevarene for selskapet, etter den klassiske Coca-Cola, over hele verden.

Smaken på denne varianten – som etter flere navneendringer nå heter Coca-Cola Zero Sugar – har blitt raffinert både i 2017 og 2021. Begge gangene for å gjøre den enda rikere og likere den «originale» varianten med sukker.