Dette er de ulike kaffedrikkene

Dette er de ulike kaffedrikkene

Kaffe americano, latte, macchiato og cortado - hva er egentlig forskjellen på kaffen med de rare navnene? Vi guider deg i jungelen av kaffedrikker.

I kaffeverden er det en god del uttrykk som kanskje ikke er så kjente for alle. Her har vi samlet et knippe, slik at du enkelt kan bestille favorittkaffen - eller kanskje lage den selv. 

Slik lager du iskaffe og kaldbrygget kaffe

Slik lager du iskaffe og kaldbrygget kaffe

Her viser vi deg hvordan du lager varmbrygget iskaffe og kaldbrygget kaffe.

Espresso - grunnlaget for mange kaffedrikker

Espresso er en liten, sterk kaffeshot på ca 30 ml. Den blir brukt som grunnlag for en rekke kaffedrikker på grunn av sin sterke, gode smak, og det finnes flere varianter av espresso.

Slik lages espresso:

En espresso lages ved å presse kokende vann med trykk gjennom finmalte kaffebønner. Den perfekte espressoen har et fint lag skum (kalt crema) på toppen.

De vanligste kaffedrikkene

  • Caffè Americano - En enkel eller dobbel espresso tilsatt varmt vann. Hvis du synes en vanlig espresso blir litt i sterkeste laget, kan dette være en god erstatter. Her får du den gode espressosmaken, men samme styrke som vanlig filterkaffe.
  • Caffè Cortado - En sterkere utgave av en latte. En cortado er en spansk kaffedrikk som lages av 50/50 espresso og steamet melk. Kaffen blir gjerne servert i et lite glass, med litt melkeskum
Cappuccino er en svært populær variant. Den toppes gjerne med kanel, og mange baristaer har egne signaturmotiv de lager i melkeskummet. Cappuccino er en svært populær variant. Den toppes gjerne med kanel, og mange baristaer har egne signaturmotiv de lager i melkeskummet.
  • Caffè latte - En mild kaffedrikk som består av en del espresso og tre deler steamet melk. Melken helles oppi espressoen og toppes med et lite lag melkeskum. Også kjent som Cafe au lait, og betyr bokstavelig talt «kaffe med melk».
  • Caffè Mocca - Caffè mocca blir laget på samme måte som caffè latte. I tillegg skal det tilsettes sjokolade i form av pulver eller sirup.
  • Cappuccino - Denne drikken består av en blanding av espresso, varm melk og dampet melkeskum. Enkel eller dobbel espresso, 50/50 melk og melkeskum.
  • Da Vinci latte – Steamet melk med valgfri sirup.
  • Latte Macchiato - Består hovedsakelig av steamet melk, toppet med en halv espresso
  • Skinny latte – Caffè Latte laget med skummetmelk.
Emblem
Visste du at "latte" er italiensk for melk?

Flere espressovarianter:

  • Caffè lungo - Lungo betyr lang på italiensk, og er en “lang” espresso. Dem blir laget med dobbelt så mye vann som i en espresso, som renner igjennom kaffebønnene i 60 sekunder. Dette gjør den svakere enn en espresso, og den blir bitrere.
  • Doppio - Dobbel espresso. To enkle espressoer som serveres i en større kopp.
  • Espresso Macchiato - En espresso markert med en skvett melk eller melkeskum på toppen til pynt.
  • Espresso con panna - Espresso toppet med lett pisket, tyktflytende kremfløte.
  • Ristretto - Her er det samme tilberedningstid som espresso (ca. 25 sekunder), men kaffen males finere og mengden blir dermed mindre. Man benytter kun den aller første, svarteste kaffen som kommer ut av espressomaskinen.

Lag espresso hjemme: