Slik tilbereder du torskelever og torskerogn

Slik tilbereder du torskelever og torskerogn

Når skreisesongen begynner, er det ikke bare duket for skreiskiver i fiskedisken. Med skreien kommer også velfylt rogn og smakfull lever. Hvordan tilbereder man egentlig disse godsakene og hva spiser man til? Her får du svaret!

Du har kanskje lagt merke til at skrei har flere følgesvenner både på tallerkenen og i fiskedisken. Her ligger det nemlig både rogn og lever.

Det kan være skummelt å tilberede ukjente råvarer for første gang, her får du en innføring til alt du trenger å vite når du skal tilberede skreilever og skreirogn.

Skreisesongen er kort, så prøv lever, rogn og tunger mens du kan. Det er et helt år til neste gang!

Hva er torskerogn?

Skreien kommer inn til kysten for å gyte, og derfor kommer de også med proppfulle, store rognposer. Kort fortalt er rogn fiskeegg, og inni disse rosa rognposene er det millioner av små egg.

Visste du at rogn også er hverdagsmat? Den folkelige tuben med kaviar består nemlig av rogn - gjerne røkt og saltet.

Disse rognposene finner du i butikken når det er skreisesong. Disse rognposene finner du i butikken når det er skreisesong.

Slik koker du torskerogn

Torskerogn skal riktignok ikke koke, men trekkes. Det vil si at man koker opp vannet, har i torskerognen og lar vannet holde en jevn temperatur rett under kokepunktet. 

Beregn ca 100-150 gram torskerogn per person

Slik gjør du:

 1. Vask rognen med kaldt vann
 2. Kok opp en kjele med vann, salt, pepper, laurbærblad og sitron.
 3. Pakk torskerognen inn i bakepapir og la trekke i vannet i 30-40 minutter. La torskerognen avkjøles i kokevannet hvis den ikke skal serveres umiddelbart.
Rognen må pakkes inn i matpapir eller plastfolie for å ikke sprekke. Husk å feste matpapiret med hyssing! Rognen må pakkes inn i matpapir eller plastfolie for å ikke sprekke. Husk å feste matpapiret med hyssing!

Slik steker du torskerogn

Har du rester fra gårsdagens skreimiddag, eller synes kokt rogn blir litt kjedelig? Prøv å steke rognen!

 1. Kok rognen først og la den kjøles helt ned i kokevannet. 
 2. Skjær den opp i passende stykker og stek med smør i en stekepanne.

Du kan også steke den i pannen med hvitløksfedd og urter for mer smak, eller servere den med spennende tilbehør som appelsinkokt fennikel.

Bruk stekt eller kokt torskerogn i salat, på brødskiven eller som hovedrett med godt tilbehør som potetmos og råkostsalat. 

Slik tilbereder du skreikjaker

Slik tilbereder du skreikjaker

Skreikjaker er en delikatesse, med sitt faste og fine kjøtt. Kjakene kan minne litt om kamskjell og egner seg godt som forrett. Kjaker av skrei tilberedes på samme måte som torskekjaker.

Ferdig kokt torskerogn har bedre holdbarhet enn rå, og vi anbefaler at du trekker den samme dagen du kjøper den. Da kan du også enkelt bruke den som pålegg eller varme opp til middag.

Oppbevaring av torskerogn

Torskerogn trives best kaldt, så den kan du legge nederst og innerst i kjøleskapet. Her er det kaldest. I kjøleskap holder torskerogn i opptil 1-2 dager, men bør tilberedes så fort som mulig for best resultat.

Torskerogn kan fryses - både som rå og ferdig kokt.

Skreimølje er populært å servere i skreisesongen, og der er både lever og rogn fast følge. Skreimølje er populært å servere i skreisesongen, og der er både lever og rogn fast følge.
Emblem
Rogn er en fullverdig erstatning for kjøtt eller fisk i et måltid. Skreirogn inneholder nemlig mye proteiner, omega-3 fettsyrer og D-vitamin, og er dermed noe du kan spise med god samvittighet!
Det gode tilbehøret til skrei

Det gode tilbehøret til skrei

En så delikat og flott fisk som skreien, kler et stort utvalg av tilbehør og smaker.

Torskelever - mer enn bare tran

Torskelever er kanskje mest kjent for å være hovedingrediensen i tran, noe de fleste kanskje ikke forbinder med en ekte delikatesse. Men du bør gi torskeleveren en sjanse - den gir mye god smak og skal ikke undervurderes!

Beregn ca 100-150 gram torskelever per person som hovedrett, og ca 50 gram dersom torskeleveren skal være tilbehør til rogn eller skrei.
Torskelever kan brukes til mye godt! Torskelever kan brukes til mye godt!

Tilbereding av torskelever

Torskelever er mest brukt som tilbehør til skrei sammen med poteter og torskerogn. Men den kan også spille hovedretten i en salat eller lage kams - boller av torskelever, kulturmelk og mel.

Slik koker du skreilever:

 1. Rens leveren for hinner og blodårer. Bruk gjerne fingrene, leveren er ganske skjør.
 2. Del opp leveren i små terninger og legg dem i en kjele.
 3. Tilsett 2 dl kaldt vann, laurbærblad, pepper, 1 ts salt og 2 ts eddik. La leveren stå og trekke 5 minutter.
Skal du lage skreimiddag med lever og rogn? Da kan du la leveren trekke i 2 dl av kokekraften fra skreiskivene for ekstra god smak.

Lag mølje med rogn og lever

Slik steker du torskelever

Selv om det er vanligst å trekke leveren, kan den også stekes! Ønsker du fiskens svar på lettstekt gåselever, kan du prøve følgende:

 1. Rens leveren for blodårer og hinner.
 2. Del den opp i små biter
 3. Stekes raskt i svært varm panne på begge sider. 

Serveres gjerne med en frisk salat, ristede sesamfrø og balsamicoeddik.

Noen ganger finner man små runde mønstre i leveren. Dette er kveis - ufarlige parasitter som dør ved varmebehandling eller frysing. De kan se udelikate ut, så fjern dem samtidig som du fjerner hinner og blodårer.

Oppbevaring av torskelever

Torskelever holder ca 1-2 dager i kjøleskap, og bør ligge nederst og innerst i kjøleskapet - der det er aller kaldest. 

Lever har kort holdbarhet i rå tilstand, og bør aller helst tilberedes eller fryses samme dag som den kjøpes inn for best resultat.

Derfor bør du ta tran

Derfor bør du ta tran

Du har sikkert hørt at tran er sunt, men vet du hvorfor? Hvor mye og hvor ofte bør man egentlig ta det og hva er effektene?

Er torskelever sunt?

Tran - som lages av torskelever - er anbefalt av helsedirektoratet, og derfor er det naturlig å tenke at torskelever er sunt. Men hvor sunt er det egentlig?

 • Torskelever er den aller beste naturlige kilden til vitamin D. Rå lever inneholder hele 89 mikrogram per 100 gram! Anbefalt daglig dose for voksne er 10-20 mikrogram.
 • Inneholder store mengder av de sunne omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Torskelever inneholder hele 13,8 gram omega-3 per 100g! Til sammenlikning inneholder torskerogn 1,22 gram omega-3 per 100g.

Du kan dermed spise torskelever med god samvittighet. Med et høyt innhold av vitamin D er den perfekt å nyte i den mørke vintertiden.