Slik tilbereder du breiflabb
Breiflabb, ulke, havtaske, marulk, sjødjevel, storkjeftkonge og breikjeft - denne særegne fisken har fått mange stygge kallenavn gjennom tidene. Før var faktisk breiflabben sett på som en ufisk, og ble kastet til havs om den bet på kroken.
I dag vet vi langt bedre, og breiflabben har blitt en hedersgjest vi gjerne serverer til store anledninger eller når vi skal kose oss med ekstra gode råvarer.
Kjøp fersk breiflabb hos MENY
Dette kan du bruke breiflabb til
Breiflabb har en delikat smak som kler mange retter, smaker og tilberedingsmetoder.
Klassisk tilbehør som hollandaisesaus, nypoteter, asparges og spekeskinke er gode smaker til breiflabben, men en god tomatsaus med middelhavspreg er minst like godt.
Kjøttet er hvitt, fast, delikat og magert. Det viktigste å huske på med breiflabb er å tilføre litt fett underveis i tilberedingen og å tilberede den med omhu. Overstekt breiflabb blir både seig og tørr.
- Skiver med ben - stekes som koteletter. Dette gir optimal saftighet og smak!
- Helstekt hale - perfekt når du skal servere mange.
- Filetbiter - stekes som biffer, enkelt både å steke og servere
- Breiflabbkjake - tåler høy temperatur og er perfekt til grilling og grillspyd
Slik fileterer du breiflabb
Breiflabben selges gjerne enten i hele halestykker, eller filetert som flotte biffstykker i fiskedisken. Skal du filetere breiflabben selv? Ikke la deg skremme av en fileteringsjobb - dette er den enkleste fisken å filetere!
- Begynn med å flå breiflabben. Dette gjør du enkelt ved å løfte det løse skinnet over ryggen før du skjærer fra rygg mot halen til kjøttet under kommer til syne. Når du har løsnet skinnet kan du til og med bare dra skinnet av hele fileten.
2. Breiflabben har bare ett stort ryggben og ingen småben som strekker seg i fileten slik det gjør på annen fisk. Finn ryggbenet, og skjær langs med beinet.
3. Gjenta dette på andre siden.
4. Renskjær fileten for skinn og hinner som sitter igjen.
Slik steker du breiflabb
Breiflabb er ganske enkel å tilberede, men siden kjøttet er magert bør man passe på å ikke oversteke fisken. Overstekt breiflabb blir både tørr og seig.
- Ha 1 ss olje og 1 ss smør i en varm stekepanne
- Stek filetstykkene i smør og olje til de er gylne.
- Skru ned varmen og etterstek "biffene" på svak varme i ca 2 minutter på hver side.
Slik griller du breiflabb
Breiflabb har en fast konsistens og egner seg godt til grilling på høy varme. Men følg godt med så ikke breiflabben blir overstekt!
- Fyr opp grillen og vent til den er god og varm
- Pensle fiskestykkene med ønsket marinade eller krydder, og legg dem på en smurt aluminiumsfoliebit. Har du filet med skinn på legger du fisken med skinnsiden ned.
- Breiflabb trenger ikke mange minuttene på grillen, og trenger ikke snus. Den er ferdig grillet når kjøttet kritthvitt du ser små dråper på overflaten.