Slik tilbereder du breiflabb

Slik tilbereder du breiflabb

Breiflabb er kanskje ingen vakker fisk, men den smaker himmelsk og blir ansett som en delikatesse. Her er våre beste tips til tilbereding av breiflabb

Breiflabb, ulke, havtaske, marulk, sjødjevel, storkjeftkonge og breikjeft - denne særegne fisken har fått mange stygge kallenavn gjennom tidene. Før var faktisk breiflabben sett på som en ufisk, og ble kastet til havs om den bet på kroken.

I dag vet vi langt bedre, og breiflabben har blitt en hedersgjest vi gjerne serverer til store anledninger eller når vi skal kose oss med ekstra gode råvarer. 

Kjøp fersk breiflabb hos MENY

Breiflabb har ikke det mest innbydende utseendet, men fiskekjøttet er noe av det beste man kan servere. Breiflabb har ikke det mest innbydende utseendet, men fiskekjøttet er noe av det beste man kan servere.
Emblem
Du kan få tak i breiflabb hele året, men spesielt på sommeren er breiflabben på sitt aller beste. Hvorfor ikke prøve marinert breiflabb på grillen i sommer?

Dette kan du bruke breiflabb til

Breiflabb har en delikat smak som kler mange retter, smaker og tilberedingsmetoder.

Klassisk tilbehør som hollandaisesaus, nypoteter, asparges og spekeskinke er gode smaker til breiflabben, men en god tomatsaus med middelhavspreg er minst like godt. 

Slik steker du skrei og annen hvit fisk

Slik steker du skrei og annen hvit fisk

Hvit fisk er en fantastisk råvare, men hvordan steker man egentlig fisk som skrei, torsk, steinbit, brosme, kolje og kveite? Enten du skal steke eller ovnsbake ønsker man at resultatet blir saftig og godt. Vi viser deg hvordan!

Kjøttet er hvitt, fast, delikat og magert. Det viktigste å huske på med breiflabb er å tilføre litt fett underveis i tilberedingen og å tilberede den med omhu. Overstekt breiflabb blir både seig og tørr.

 • Skiver med ben - stekes som koteletter. Dette gir optimal saftighet og smak!
 • Helstekt hale - perfekt når du skal servere mange.
 • Filetbiter - stekes som biffer, enkelt både å steke og servere
 • Breiflabbkjake - tåler høy temperatur og er perfekt til grilling og grillspyd

Slik fileterer du breiflabb

Breiflabben selges gjerne enten i hele halestykker, eller filetert som flotte biffstykker i fiskedisken. Skal du filetere breiflabben selv? Ikke la deg skremme av en fileteringsjobb - dette er den enkleste fisken å filetere!

 1. Begynn med å flå breiflabben. Dette gjør du enkelt ved å løfte det løse skinnet over ryggen før du skjærer fra rygg mot halen til kjøttet under kommer til syne. Når du har løsnet skinnet kan du til og med bare dra skinnet av hele fileten.
Breiflabben har bare ett stort ryggben, noe som gjør den enkel å filetere Breiflabben har bare ett stort ryggben, noe som gjør den enkel å filetere

2. Breiflabben har bare ett stort ryggben og ingen småben som strekker seg i fileten slik det gjør på annen fisk. Finn ryggbenet, og skjær langs med beinet.
3. Gjenta dette på andre siden.
4. Renskjær fileten for skinn og hinner som sitter igjen.

Synes du det er vanskelig å filetere selv? Vi gjør det gjerne for deg! Bare spør våre dyktige matarbeidere i fiskedisken om hjelp.

Slik steker du breiflabb

Breiflabb er ganske enkel å tilberede, men siden kjøttet er magert bør man passe på å ikke oversteke fisken. Overstekt breiflabb blir både tørr og seig. 

 1. Ha 1 ss olje og 1 ss smør i en varm stekepanne
 2. Stek filetstykkene i smør og olje til de er gylne.
 3. Skru ned varmen og etterstek "biffene" på svak varme i ca 2 minutter på hver side.
Hvis du steker breiflabben med ben (som en kotelett) er det lettere å få den både saftig og mer smakfull.

Slik griller du breiflabb

Breiflabb har en fast konsistens og egner seg godt til grilling på høy varme. Men følg godt med så ikke breiflabben blir overstekt! 

Enkel middag på grillen? Legg fiskebiter og gode grønnsaker i aluminiumsfolie med litt smør, kryddersmør eller god marinade. Enkel middag på grillen? Legg fiskebiter og gode grønnsaker i aluminiumsfolie med litt smør, kryddersmør eller god marinade.
 1. Fyr opp grillen og vent til den er god og varm
 2. Pensle fiskestykkene med ønsket marinade eller krydder, og legg dem på en smurt aluminiumsfoliebit. Har du filet med skinn på legger du fisken med skinnsiden ned.
 3. Breiflabb trenger ikke mange minuttene på grillen, og trenger ikke snus. Den er ferdig grillet når kjøttet kritthvitt du ser små dråper på overflaten.
Sliter du med at fisken sitter fast på grillen? Du kan pensle fisken med olje, smøre en form/aluminiumsfolie du steker fisken i eller til og med steke fisken oppå noen sitronskiver.