Dette er forskjellen på aprikos, fersken og nektarin

Dette er forskjellen på aprikos, fersken og nektarin

Disse tre steinfruktene er både like og forskjellige på en gang. Her får du vite forskjellen på disse saftige steinfruktene og hva du kan bruke dem til.

Nektarin er glatt, og fersken har dun - eller var det omvendt? Du har sikkert forvekslet fersken og nektarin med hverandre, og det er ikke så rart når de er så like! 

Både fersken, aprikos og nektarin stammer nemlig fra samme familie. Her finner vi også plommer og kirsebær, for å nevne noen. 

Slik bruker du norske plommer

Slik bruker du norske plommer

Deilige, norske plommer er kjent for sin sursøte, milde og aromatiske smak. Enten de er blå, gule eller røde er de en fruktfavoritt hos nordmenn, men visste du at de også kan brukes til kyllingmiddagen, eller i en chutney?

Slik ser du forskjell på aprikos, fersken og nektarin

Alle disse tre er svært like, og man kan stort sett bruke nektarin, fersken og aprikos om hverandre i oppskrifter. Det er svært få ting som skiller en nektarin og en fersken, utenom det fløyelsmyke skallet. 

Men de har også ulikheter som gjør dem enklere å skille fra hverandre.

  • Fersken og aprikos har mykt dunaktig skall. Nektarin har derimot glatt skall
  • Aprikos er mindre enn fersken og nektarin. Den er på størrelsen med en plomme, mens de andre er på størrelse med et lite eple.
  • Aprikos blir ofte tørket. Fersken og nektarin tørkes vanligvis ikke. 
  • Fersken er den søteste og saftigste frukten av disse tre. 
Emblem
Det er bare ett gen som skiller mellom fersken og nektarin. Da er det kanskje ikke rart at de er så like i både smak og utseende!

Aprikos - liten og søt

Fersk aprikos er kanskje den frukten du ikke oftest finner i butikken, men når du først kommer over den er den verdt å ta med i handlekurven.

Aprikosen likner litt på en plomme i både størrelse og utseende, men har en søt, noe syrlig smak og er spesielt populær i marmelader, syltetøy, tørket og syltet.

Den søte, saftige aprikosen egner seg spesielt godt til syltetøy og marmelader Den søte, saftige aprikosen egner seg spesielt godt til syltetøy og marmelader

Aprikos kommer fra Kina, men dyrkes også sør i Europa ved Middelhavet. Skallet har en oransj eller mørkegul farge, ofte med røde områder. De

  • I sesong: April - september
  • Smak: Søt og aromatisk med noe syre.
  • Oppbevaring: Helst svalt (10-12 °C). Kan oppbevares i romtemperatur i noen dager. 

Aprikos har et tynt skall og er veldig sårbar for støt og kulde, noe som kan gjør at den får brune flekker.

Slik bruker du aprikos

Aprikos nytes best som den er - bare skyll den først. Skallet er spiselig. Skal du bruke den i mat, syltetøy, kompotter eller kaker, fjernes ofte skallet først ved å skålde aprikosen i forkant.

Prøv den som dessert i fruktsalater, til panna cotta eller iskrem. Den passer også godt til ostefat, som fyll i bakst og kaker, til syltetøy, kompott og likør. Den riktignok er mest brukt hermetisk eller tørket, og du disse finner du året rundt i butikkhyllene. 

Aprikos, fersken og nektarin er spesielt godt til kylling og svinekjøtt. Når steinfruktene varmes, kommer sødmen ekstra godt fram. Prøv dem med bacon, til grillet kylling eller koteletter.

Slik skålder du aprikos, fersken og nektarin

Når du skal bruke disse steinfruktene i mat og bakst, bør skinnet fjernes. Det enkleste er å skålde frukten istedenfor å skjære av skinnet. 

Slik gjør du:

  1. Snitt et lite kryss i toppen av frukten
  2. Dypp den i kokende vann til skallet løsner
  3. Ha den over i kaldt vann før skinnet tas av
  4. Del frukten i to og ta ut steinen

Fersken - frukten med pels

Fersken kjenner mange til som frukten med mykt, dunete skall. Den er opprinnelig fra Kina, og har blitt dyrket i over 4000 år.

Den er minst like populær i dag, mye takket være det saftige og søte fruktkjøttet som passer like godt alene som i mange desserter, middager og kaker. 

Stenfrukt kommer i mange ulike størrelser og fasonger. Paraguayos er best kjent som "flate fersken", og smaker minst like godt som sine runde søsken. Stenfrukt kommer i mange ulike størrelser og fasonger. Paraguayos er best kjent som "flate fersken", og smaker minst like godt som sine runde søsken.

Fersken har enten hvitt eller gult fruktkjøtt, og hvit fersken er de søteste og saftigste. Skallet er rødgult med en tynn, dunaktig overflate.

Det dunete skallet er faktisk den eneste genetiske forskjellen på nektarin og fersken, så man kan trygt si de er i nær slekt!

  • I sesong: April - september
  • Smak: Saftige og søte med fin syrlighet.
  • Oppbevaring: Oppbevares i kjøleskap, gjerne så nærme 0°C som mulig.

Pass på at fersken ikke blir våt! Da blir skallet fort ødelagt og kan mugne på kort tid.

Slik bruker du fersken

Fersken er kanskje mest populær å spise som den er, men den er svært anvendelig i mange ulike retter. Prøv den til grillmaten, til middag, dessert eller i kaker og paier.

Siden fersken, nektarin og aprikos er så like, kan de fint brukes om hverandre i samme type retter og bakst.

Nektarin - saftig allrounder

Nektarin er kanskje den stenfrukten de fleste spiser oftest her til lands, og er en populær sommerfrukt som er enkel å nyte på stranden eller som dessert til grillmaten. 

Smaken kan minne om en mellomting mellom fersken og plomme, og ofte så nærme at flere tror dette er en krysning mellom de to. Det stemmer midlertid ikke - nektarin er faktisk en videreforedlet fersken.

Nektarin kan du fint bruke til varme retter, og smaker spesielt godt med røkt og salt kjøtt som bacon eller røkte svinekoteletter Nektarin kan du fint bruke til varme retter, og smaker spesielt godt med røkt og salt kjøtt som bacon eller røkte svinekoteletter

Navnet nektarin kommer av ordet nektar som anses å være "Gudenes drikk" siden den smaker så godt. Et passende navn på en slik frukt, med andre ord! 

  • I sesong: April - september
  • Smak: Frisk og sursøt
  • Oppbevaring: Oppbevares i kjøleskap.

En moden nektarin har kort holdbarhet, og bør oppbevares kaldt - gjerne så nærme 0°C som mulig. Likevel kan den få kjøleskader hvis den oppbevares svært kjølig i mer enn 2 uker.

Dette kan du lage med nektarin

Nektarin kan spises som den er med skallet på, men er ellers svært god i middagsretter og på grillen. Sødmen i nektarinen er ekstra framtredende når den varmebehandles.

Den er også perfekt til bakst og kaker, kompotter, syltetøy, i fruktsalater og til iskrem. Prøv gjerne ovnsbakt og lun nektarin til iskremen!

Emblem
Visste du at nektarin, fersken og aprikos tilhører samme plantefamilie som plommer og mandler?