Dette er de norske eplesortene
Ikke alle eplesorter trives i vårt kalde klima, men de som gjør det er til gjengjeld svært smaksrike. Nyt de ulike norske eplene på høsten - da er de på sitt aller beste.
Visste du at nesten alle de kommersielle eplesortene i dag er røde? Folk flest vil helst ha røde epler, og dermed har sorter som gul gravstein og original aroma som kun har et rødt kinn har sakte forsvunnet til fordel for røde varianter.
Nye norske eplesorter i butikkene
Nordmenn elsker epler, og det jobbes stadig med å utvikle spennende nye eplesorter som både smaker godt og er godt egnet for dyrking i Norge.
Asfari
Gult eple, som har et lite rosaskjær på solsiden. Eplet er sprøtt og saftig, og har en fantastisk eplearoma. Nyt eple som det er, ha det som topping på salaten og frokostblandingen. Bak din beste eplekake, eller server den sammen med ost.
Fryd
Et sprøtt, aromatisk og saftig eple med en gul base og dyp rød fargetone. Dyrket på Østlandet og i de beste områdene i Sogn og Hardanger.
Eden
Et sprøtt, saftig og søtt eple med en frisk smak. Eplet har en varmgul farge med røde striper, og er et god spiseeple, men egner seg også godt i både kaker og desserter. Eden dyrkes i fruktdistrikter over hele Norge.
De norske eplene er veldig ulike, både når det kommer til konsistens og smak. Les mer om de ulike eplesortene:
Rød Aroma
Rød aroma er et godt spiseeple, men passer også godt i salater, juice, grøt og i smoothies.
- Smak: Friskt med god aroma og sødme
- Konsistens: Sprø og fast
Rød aroma er et allsidig eple som egner seg er spesielt godt til varmebehandling, blant annet til grilling.
Summerred
Med sin syrlige og friske smak har summerred raskt blitt et av de mest populærte eplene i Norge.
- Smak: Syrlig og frisk
- Konsistens: Middels fast
Et middels stort, aromatisk, allsidig og fantastisk eple til alt av matlaging og passer utmerket til juice.
Gravenstein
Gravenstein har blitt i dyrket i Norge i over 200 år, og er et av de mest kjente og viktigste eplene i norsk fruktdyrking.
- Smak: Syrlig med fin aroma
- Konsistens: Saftig og fast
Disse eplene passer like godt som spiseepler, som i matlagingen og i juice.
Rubinstep
Rubinstep er en tsjekkisk eplesort som også dyrkes i Norge. De er middels store, faste og sprø, og har en balansert syre.
- Smak: Friskt eple, med balansert syre
- Konsistens: Fast og sprø
Fantastiske spiseepler, men også fine i matlaging.
Åkerø
Åkerø et tradisjonsrikt og lekkert eple og omtales av flere som eplenes Rolls-Royce. Eplet er stort med lysegult fruktkjøtt.
- Smak: Rund og mild smak
- Konsistens: Fast
Eplet er godt til matlaging, men aller best som spiseeple.
Discovery
Discovery er en relativt ny eplesort i Norge. Eplet er middels stort, runde og skinnende rødt.
- Smak: Syrlig og aromatisk
- Konsistens: Middels fast
Discovery er godt som spiseeple, men passer også utmerket i salat, som juice, grøt eller i smoothies.