Hva er forskjellen på de ulike epletypene?
På samme måte som druetyper, jordsmonn og geografi påvirker smak og kvalitet på vin, er også epledyrking en egen kunst. Et eple er ikke bare et eple. Dette er de vanligste sortene du finner i butikkene.
Prøv de ulike typene:
Alpe Golden (Golden Delicious)
- I sesong: Hele året
- Smak: God aroma og perfekt balanse mellom det friske og søte.
Den solvarme smaken og aromaen i det møre fruktkjøttet kan gi assosiasjoner til modne, gule pærer, men fremdeles har Alpe Golden den saftige og sprø konsistensen til et nyplukket eple.
Royal Gala
- I sesong: Hele året
- Smak: Svært søtt, saftig og delikat eple med mild aroma og smak.
Royal Gala er i slekt med gule Alpe Golden, og har noe av den samme aromaen.
I matlagning passer Red Delicious møre fruktkjøtt perfekt til blant annet eplemos og chutney, men også i klassiske salater som Waldorfsalat er den en vinner.
Envy
- I sesong: Desember - april
- Smak: saftig, søtt og herlig sprøtt.
Envy er et knallrødt eple med kritthvitt fruktkjøtt. Den spesielt søte smaken gjør at den passer perfekt på usøtede frokostblandinger med syrnet melk eller yoghurt til frokost eller som mellommåltid.
Red Delicious
- I sesong: Desember - mai
- Smak: Søtt og safti med fast fruktkjøtt
Dyp, rød farge og flott fasong. Skal du prøve deg på en klassisk apfelstrudel, er Red Delicious et godt valg av eple. Det søte men faste fruktkjøttet er nydelig opp mot rosiner, nøtter og kanel.
Pink Lady
- I sesong: Hele året
- Smak: Varm smak og kraftig aroma, nesten krydret. God balanse mellom sødme og syrlighet.
Det stilles strenge krav til den rosa frøkenen, og det er bare få epler som får smykke seg med navnet Pink Lady. Fyll eplene med rosiner og nøtter og bak dem i ovnen, eller bruk dem i den perfekte eplekaken.
Granny Smith
- I sesong: Hele året
- Smak: Saftig, sprøtt og svært friskt.
Den ultimate smaken av grønt eple!
Gir masse frisk saft til juice og smoothie, og er perfekt som spiseeple fordi det holder så lenge på den hvite fargen etter oppkutting. Gir også en frisk eplearoma til bakte eller kokte retter.
Fuji
- I sesong: Januar - mars
- Smak: Søtt med en sprø, saftig konsistens.
I hjemlandet Japan er fuji en ener, og kombinasjonen søt smak og sprøtt fruktkjøtt har gjort eplet til en smaksvinner i resten av verden også. Fuji-eplet har en vakker, matt rosafarge på skallet og hvitt, sprøtt fruktkjøtt.
Ambrosia
- I sesong: November - april
- Smak: Særdeles sprøtt og saftig eple med en fantastisk aroma
Tofarget eple med en frisk, rødrosa tone. Eplet dyrkes i Piemonte i Italia og etterhvert hentes de også fra de italienske alper; Val de Venosta. De dyrkes også i Chile.