Riktig oppbevaring av frukt og grønt
Oppbevaring av frukt og grønnsaker gjør at man kan oppbevare de så lenge som mulig før de begynner å råtne.
Noen råvarer trives best i gode lysforhold og romtemperatur, mens andre trenger å kjøles ned ved lagring. Riktig oppbevaring er også viktig for å unngå unødvendig matsvinn!
I kjøleskapet eller på kjøkkenbenken?
Lav temperatur gjør slik at livsfunksjonene i frukt og grønt blir nedsatt. Dermed forlenges også oppbevaringstiden.
- Frukt som er umoden når den høstes bør oftest lagres i romtemperatur.
Da modnes de på kjøkkenbenken og utvikler saftig og god smak. Enkelte av disse kan også ta skade av å lagres for kaldt. Dette gjelder blant annet banan, melon, papaya og avokado. - Frukt som er grønne og faste når de høstes som epler og pærer, bør derimot oppbevares i kjøleskap. I romtemperatur blir de ofte gule og myke i løpet av få dager.
Disse trives godt på benken:
Luftfuktighet er viktig
Mesteparten av frukt og grønt tåler dårlig tørr luft. Unntaket er løkvekster som er tilpasset overvintring under tørre forhold.
Ulike rotgrønnsaker og flere bladgrønnsaker, kan derimot skades hvis de blir utsatt for tørr luft. Derfor bør de oppbevares i egnet forpakning som holder på fuktigheten.
Disse liker seg best kjølig:
Lys påvirker frukt og grønnsaker
Frukt og grønnsaker bør helst unngå unødig lys. Noen kan faktisk få bitter smak eller skjemmende farge – dette gjelder spesielt potet, gulrot, hvit asparges og sikori.
Bør oppbevares adskilt
Frukt som er i en modningsprosess, bør helst ikke oppbevares med andre frukt og grønnsaker. Dette gjelder blant annet tomat og eple. Umoden og moden frukt bør heller ikke oppbevares sammen.
Men noen ganger kan du dra fordel av at moden frukt kan påvirke andre råvarer, for eksempel hvis du trenger å modne avokadoen fortere. Legg avokadoen sammen med et eple i en plastpose. Etylengass fra eplet vil fremskynde modningsprosessen!