Alt du trenger å vite om Oliven
Det finnes utrolig mange sorter oliven å velge mellom - fra ulike land, i forskjellige størrelser og farger. Det finnes fylte oliven, oliven i saltlake, med eller uten sten og noen er marinerte. Så hvilken oliven bør man velge?
Smakfulle oliven i mange varianter:
Hva bruker man oliven til?
Oliven er kanskje mest kjent for sin smakfulle olje, men olivenfrukten er svært anvendelig i mat. Spesielt i bakst og som tilbehør passer den godt - men den kan også spille hovedrollen på tallerkenen i form av en fristende tapenade.
Bruk oliven til tapas
Skal du servere tapas, passer oliven helt perfekt som tilbehør. Fylte eller marinerte oliven er ekstra populære valg. Prøv fristende store oliven med urter chili og hvitløk - eller hva med store oliven fylt med deilig pesto!
Oliven i salat
Skal du lage en god sommersalat og har lyst på litt salt mat i sommervarmen? Prøv urtemarinerte oliven i salaten - og gjerne en blanding av sorte og grønne oliven.
Har du lyst til å gjøre litt ekstra ut av salaten passer det godt med både melon og spekemat til.
Gode salatoppskrifter:
Spennende oste- og spekefat med oliven
Spekemat eller ostefat kan fint løftes med oliven, og et godt tips er å velge oliven og ost fra samme region, og det samme for spekemat.
Den norske spekematen kan fint utfordres av sydlandske smaker. Her passer både kraftige og milde oliven godt.
Prøv en av disse oppskriftene:
Lag en god oliventapenade
Tapenade er en grov olivenpurè som er supert tilbehør til tapas og grillmat - eller på ristet brød som appetittvekker.
Den kan også brukes som topping på supper med litt kraftig smak, på kjøtt, på stekt skalldyr og fisk eller som pizzasaus for en litt ny spennende smak.
Du trenger:
- 300 g kalamata oliven, uten stein
- 1 liten hvitløk
- 5 soltørkede tomater
- 8 blader basilikum
- 2 ansjosfileter og litt av oljen fra ansjosboksen
- litt pinjekjerner
- 50 ml extra virgin olivenolje
Slik gjør du:
- Bland alt (utenom olivenoljen) i en mikser til du har en grov masse.
- Ta den ut og bland med olivenoljen.
- Server som dipp eller tilbehør til brød, spekemat eller tapas.
Dårlig tid? Kjøp ferdig tapenade:
Oliven i matlagingen
Oliven smaksatt med chili, hvitløk eller en blanding av disse, passer supert til litt kraftigere kjøttretter og gryter, eller som topping på en god bacalao.
Oliven smaksatt med chili, hvitløk eller en blanding av disse, passer supert til litt kraftigere kjøttretter og gryter, eller som topping på en god bacalao.
Prøv også en av disse oppskriftene:
Bruk smakfulle oliven som fyll
Focaccia passer utmerket med oliven. Du kan også toppe pizzaen, lage omelett, løfte smaken på pastasausen eller å bruke oliven som fyll i pasta, fisk og kjøtt.
Forskjellen på grønne og sorte oliven
Hva er egentlig forskjellen, bortsett fra fargen? Hovedforskjellen mellom grønn og sort oliven er når de blir høstet.
- Grønne oliven blir vanligvis plukket i begynnelsen av sesongen, mellom september og oktober når de er umodne. De har en fast og saftig konsistens, en nøtteaktig men svært bitter smak.
- Sorte oliven høstes som regel i november og desember, etter å ha modnet mellom 7-9 måneder, avhengig av vind, sol og regn. De har liten bitterhet og har en myk og mør konsistens.
Spennende fylte og marinerte oliven:
Smaken er avhengig av modningen
Smaken og teksturen på alle oliven avhenger altså av når de høstes, herdemetode og hvor lenge de herdes.
Oliven som modnes på treet har forskjellige fargenyanser, fra grønn til lysebrun, rosa, rød og lilla til den dypeste, mørkeste sorte. Den endelige fargen på den modne frukten avhenger av plantesorten.
Modne, svarte oliven vaskes og legges ofte i saltlake eller salt, før de smaksettes videre.
I tillegg til forskjell på modningen, fylles grønne oliven ofte med for eksempel paprika, ost, ansjos, chili, kapers, hvitløksfedd eller mandler.
Hva er ekte, sorte oliven?
En ekte sort oliven er en oliven som har fått modne naturlig på treet, fått rikelig med sollys og kan legges rett i lake uten herding.
De billigste variantene med sort oliven på glass, er egentlig grønne oliven. De blir behandlet og lagt i en spesiallake slik at de blir sorte.
Ekte, sorte oliven:
Oliven kan brukes til mye mer enn du tror, men de er også gode på egenhånd. Fyll en skål med oliven og nyt dem som de er. Prøv noen nye typer med annet fyll eller marinade, kanskje du finner en ny favoritt?