Slik bruker du brokkoli
Den grønne brokkolien ser ut som små busker på tallerkenen, og selv om den kanskje ikke er en storfavoritt blant barna er det en grønnsak som enkelt kan bli en real godbit på tallerkenen.
- I sesong: Mai - oktober
- Smak: Mild kålsmak med noe sødme.
- Oppbevaring: I kjøleskap (0-4 ºC). Bør pakkes inn i plast.
Brokkoli kan også fryses, men bør forvelles først. Det gjør du ved å legge bukettene noen minutter i kokende vann som så helles bort.
Husk brokkoli til middagen
Slik tilbereder du brokkoli
Brokkolien bør skylles først. Deretter skjærer du av enden på stilken og bladene. Del opp toppen i mindre buketter. Brokkoli kan spises rå eller varmebehandlet.
Koke brokkoli
Skal du koke eller steke brokkoli bør du ikke la den ligge for lenge - den er ekstra god når den fremdeles har litt spenst i seg. Noen minutter i pannen eller i lettsaltet, kokende vann er mer enn nok.
Kan man spise gul brokkoli?
Når en brokkoli har ligget en stund i kjøleskapet, kan den bli gul eller gulbrun og se uappetitlig ut. Men bør den da kastes? Heldigvis ikke.
Gulfargen kommer av at klorofyllet brytes ned, og er helt ufarlig.
Har brokkolien derimot begynt å mugne, bør du bruke den raskt. Er det bare en liten del som har blitt muggen, kan du skjære vekk muggen med en god margin og spise resten.
Slik kan du bruke brokkoli
Brokkoli er en god allrounder og passer like godt i en grateng som i suppe, til fisk, svin, kylling eller en saftig biff. Her er det bare fantasien som setter grenser!
Fristende brokkolisalat
En salat med frisk brokkoli, bringebæreddik og fyldig majones, toppet med bacon, rosiner og solsikkekjerner. Server den til fisk, biff eller kylling.
Ikke tid til å lage? Vi har fersk brokkolisalat
Brokkoli- og blomkålgrateng
Enkel oppskrift på ostegratinert blomkål og brokkoli. Dette er nydelig tilbehør til hvit fisk eller kjøtt!
Hvis barna synes kokt brokkoli er kjedeige greier, er en grønnsaksgrateng som dette midt i blinken.
Enkel brokkolisuppe
En sunn suppe som lages raskt med få ingredienser. Denne suppen er med løk, og kan bli en kremet brokkolisuppe om du tilsetter fløte eller en klatt crème fraîche. Så enkelt, og så godt!
Stekt brokkoli med parmesan
Enkelt tilbehør som passer spesielt godt til biff. Med smakfull parmesan kan du enkelt løfte brokkolien til nye høyder!
Enkel brokkoliris som tilbehør
Brokkolicouscous eller brokkoliris, er revet brokkoli som stekes i panne med hvitløk og olje, og serveres med stekte epleskiver og granateplekjerner. Passer som tilbehør til middag eller som en forrett.