Alt du trenger å vite om chili

Alt du trenger å vite om chili

Chili er både elsket og hatet, og denne lille grønnsaken kan sparke hardt fra seg. Hvordan velge riktig chili for dine smaksløker, og hva skiller de ulike typene fra hverandre? Her får du alle svarene.

Mild og supersterk - chili kommer i en rekke størrelser, farger og styrker. Her er noen av dem, slik at du kan velge riktig chili for dine smaksløker. 

5 ting du kanskje ikke visste om chili

5 ting du kanskje ikke visste om chili

Chili er verdens mest brukte krydder. Men hvor godt kjenner du egentlig til de nesten 200 medlemmene i chilifamilien? Lær mer om den hissige og smakfulle chilien!

Derfor smaker chili sterkt

Den brennende følelsen fra chilien kommer fra et stoff som heter capsaicin.

Stoffet binder seg til smertereseptorer som normalt reagerer på varme, og derfor får du den varme eller brennende følelsen, avhengig av hvor sterk chili du har spist.

Scoville-skalaen

Scoville måler konsentrasjonen av stoffet capsaicin, som gir en indikasjon på hvor intens chilien vil oppleves. 

Skalaen begynner på 0 hvor man blant annet finner paprika. Øverst, med hele 1.569.300 scovillegrader, er chilien Carolina Reaper.

Emblem
Rød chili er sterkere enn grønn chili? Chilien når nemlig sin fulle styrke når den er moden.

Padrón

Padron er i utgangspunktet en mild chili, og perfekt på tapasbordet hvor de ofte blir stekt i olje og får et dryss salt over rett før servering. Himmelsk snacks!

  • Styrke: Svært mild (0/10)
  • Scoville: 500 – 2500

Noen kaller denne chilivarianten for russisk rulett, for omtrent hver 10. padron er like sterk som en jalapeño, mens resten er like milde som paprika.

Chili

En super smaksetter til mange typer mat – kjøtt, fisk, sauser, salsa, dipp og gryteretter. Chili er populær over hele verden, og setter et distinkt preg på det meksikanske-, asiatiske- og indiske kjøkken. 

  • Styrke: Middels sterk (3/10)
  • Scoville: ca 5000

Smaken er frisk, litt syrlig og middels sterk. Bruk den til å spice opp matretter, eller spis den rå. 

Det er er en forholdsvis mild chilitype, og en god start for deg som er nybegynner i chiliverdenen.

Emblem
Mange tror det er frøene som gir ekstra sterk smak, men det er det hvite stoffet rundt frøene som er spesielt sterkt. Fjern det dersom ønsker en litt mildere smak.

Jalapeño

Jalapeño er ikke spesielt sterk, og passer dermed godt som smakstilsetter for dem som liker litt mildere retter med et lite ekstra innslag av hete uten at det blir for overveldende. 

  • Styrke: Middels (5/10)
  • Scoville: 2500 - 10.000

Jalapeno brukes ofte syltet, og er for mange fast følge på fredagstacoen. Nå har du mulighet til å bruke fersk Jalapeno i matlagingen for en helt ny smaksopplevelse.

Tørket jalapeño er chipotle

Røkt og tørket jalapeño kalles chipotle, og blir mye brukt som smakstilsetning i grillmat, sauser og marinader.

Chipotlemajones, ketchup og tabasco med chipotle samt en rekke andre sauser og tilbehør med chipotle finner du hos MENY.

Prøv jalapeño og chipotle:

Emblem
Spist for sterk chili? Drikk melk, ikke vann! Capsaicin (stoffet som gjør chilien sterk) er nemlig fettløselig, og fettet i melken løser opp capsaicin og lindrer den brennende følelsen i munnen.

Rawit

Denne varianten kalles også Birds eye eller Thai chili. Rawit er 2-3 cm lange, og er mye brukt i det Thailandske og Indiske kjøkkenet.

Den ser ganske liten og uskyldig ut, men den er nesten like sterk som Habañero. 

  • Styrke: Sterk (8/10)
  • Scoville: 100.000 - 150.000

Rawit kan variere i både smak og styrke. Den har en veldig sterk smak og setter en kraftfull spiss på maten, så bruk den med forsiktighet. 

Rød habañero

Om du liker maten din spicy er rød habañero perfekt. Chilien er den sterkeste ferske chilien i MENY-sortimentet.

Det er en svært sterk smaksetter, så den må brukes med måte for å ikke overdøve de andre smakene i måltidet. Umoden er den grønn, men finnes både i rød og gul variant også.

  • Styrke: Sterk (9/10)
  • Scoville: 300.000 - 350.000

Habañero brukes stort sett som en råvare som smakstilsetning, ikke til å spises rå. Chilien er ømfintlig for varme, og bør tilsettes mot slutten av matlagingen. 

Lag salsa med dine favorittchili:

Tør du prøve?