5 ting du kanskje ikke visste om chili

5 ting du kanskje ikke visste om chili

Chili er verdens mest brukte krydder. Men hvor godt kjenner du egentlig til de nesten 200 medlemmene i chilifamilien? Lær mer om den hissige og smakfulle chilien!

Chili er verdens mest brukte krydder, og kan brukes både fersk og tørket. Faktisk bruker hele 75% av verdens befolkning chili i matlagingen hver dag, enten som grønnsak eller krydder. 

Alt du trenger å vite om chili

Alt du trenger å vite om chili

Chili er både elsket og hatet, og denne lille grønnsaken kan sparke hardt fra seg. Hvordan velge riktig chili for dine smaksløker, og hva skiller de ulike typene fra hverandre? Her får du alle svarene.

1. Jo mindre chilien er, jo sterkere er den

Dette er en tommelfingerregel som gjør det lettere å finne fram i chilijungelen. En liten chili er nemlig en kruttsterk liten rakker!

Andre ting som kan være fint å vite:

  • Rød chili er sterkere enn grønn chili. Chilien når nemlig sin fulle styrke når den er moden.
  • Enkelte varianter blir også gule, røde, lilla og nesten sorte når de modnes.
  • De fleste chilier er sterkest ved stilkfestet, og mildere mot spissen. Er du nybegynner, kan det altså lønne seg å starte i den nederste delen.
Chili gir mye smak til mange fantastiske retter - som chili con carne. Vil du ha det sterkt? Prøv med en sterkere chilitype. Chili gir mye smak til mange fantastiske retter - som chili con carne. Vil du ha det sterkt? Prøv med en sterkere chilitype.
Emblem
Visste du at du kan dyrke din egen chili hjemme? Tørk frøene fra chilien og plant dem i jord. Med litt omsorg, vann og tålmodighet har du en chiliplante i din egen stue.

2. Chiliens styrke måles i scoville

Den brennende følelsen chilien gir kommer fra et stoff som heter capsaicin.

Stoffet binder seg til smertereseptorer som normalt reagerer på varme, og derfor får du den varme eller brennende følelsen, avhengig av hvor sterk chili du har spist.

Scoville måler konsentrasjonen av stoffet capsaicin, som gir en indikasjon på hvor intens chilien vil oppleves. 

Skalaen begynner på 0 hvor man blant annet finner paprika. Øverst, med hele 1.569.300 scovillegrader, er chilien Carolina Reaper.

3. Spist for mye chili? Yoghurt og melk hjelper

Har du spist for mye eller for sterk chili og det brenner i munnen? Dropp vannet og gå rett på yoghurt, melk, fløte eller softis.

Fettet i melkebaserte produkter løser opp det sterke stoffet (capsaicin) i chilien og skyller det vekk.

Vann som ikke inneholder fett, klarer ikke å fjerne den brennende følelsen. 

Å tilsette chili trenger ikke gjøre retten sterk. Med saftig og søt mango passer vanlig, rød chili godt som smakssetter uten at munnen brenner i etterkant. Å tilsette chili trenger ikke gjøre retten sterk. Med saftig og søt mango passer vanlig, rød chili godt som smakssetter uten at munnen brenner i etterkant.

4. Chili kommer i flere former

Chili er mer enn bare fersk og tørket. Harissa er en chilipuré som brukes i Nord Afrika, mens Sambal Oelek er en chilipuré som brukes i det indonesiske kjøkkenet.

Tabasco er en bestemt chiliart. Tabascosaus består av knust tabascochili som blandes med salt og eddik, og som deretter settes til gjæring i flere måneder.

Røkt og tørket jalapeño kalles chipotle, og brukes ofte i dipper.

Spennende chilisauser med mye smak:

Rød chili er den vi bruker mest her i Norge. Rød chili er den vi bruker mest her i Norge.

5. Den klassiske, røde chilien er mest populær i Norge

Den vanligste chilivarianten i Norge er den klassiske, røde spisse chilien. I mange år var dette den eneste tilgjengelige chilien i Norge.

Den er mild, men setter et distinktivt preg på meksikansk mat, thaimat, kinamat og indiske retter. 

Hvilken er din favoritt?