Derfor bør du spise poteter

Derfor bør du spise poteter

Poteter har fått et ufortjent dårlig rykte og mange spiser mindre poteter for å unngå karbohydrater. Det er synd, for de langt i fra usunne som du kanskje tror og kan brukes til utrolig mye god mat!

Er du kanskje en av dem som har trodd poteter bare er tomme karbohydrater? Det er heldigvis langt fra sannheten - poteten inneholder mye god næring, og man kan trygt bruke poteter i matlagingen uten dårlig samvittighet!

Hva inneholder potet?

Potet er en naturlig kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Kostfiber bidrar til en metthetsfølelse som varer.

Vitamin C har mange viktige oppgaver, blant annet å bidra til et normalt immunforsvar og redusere tretthet og utmattelse.Vitaminet kan også øke opptaket av jern i kroppen.

Hvilke poteter foretrekker du?

Det sitter mye kostfiber i skallet og derfor bør du ikke skrelle poteten, men heller beholde skallet på! Man kan fint spise det, så lenge poteten blir vasket før tilberedning.

Finn din favoritt

Poteter deles inn i to kategorier:

  • kokefaste
  • melne

De kokefaste egner seg godt til koking, mens melne egner seg best til potetmos og -puré.

Kokefaste poteter har lavere tørrstoffinnhold og er derfor perfekte til koking og baking i ovn. Kok, del og bak - da blir potetene saftige inni og sprø utenpå.

Kokte og bakte poteter anbefales fremfor stekte og frityrstekte. Potetstappe er godt likt blant både store og små, og du kan tilsette både grønnsaker og krydder for å sette smak og farge på stappen.

  • Kokefaste poteter
    Amandine, Asterix, Beate, Hassel, Folva, Rutt (nypotet)
  • Melne poteter
    Mandel, Kerrs Pink, Pimpernel, Ringerikspotet, Gulløye
Slik bruker du småpoteter

Slik bruker du småpoteter

Perlepoteter og småpoteter har blitt svært populære, men hvordan kan man bruke dem? Her er våre beste tips til oppbevaring og smakfulle oppskrifter for de små, lekre potetene.

Nye måter å servere poteter på

Litt lei av de klassiske, kokte potetene? Her er noen tips til spennende måter du kan bruke poteter og rester av poterer på:

Hasselbackpoteter

Disse potetene er skikkelige festpoteter! Bruk kokefaste poteter og skjær dem nesten gjennom i tynne skiver, og stek dem i ovnen. Resultatet er en smaksbombe av en potet!

Gnocchi av potet

Man tenker på gnocchi som ren pasta, men det skal faktisk lages av potet! Her brukes melne poteter for å lage en god pastadeig, og med parmesan og timian blir dette smakfull gnocchi du kan servere til enhver god pastamiddag.

Gnocchi kan også lages av andre grønnsaker, som blomkål. Prøv en av disse oppskriftene:

Fondantpoteter

Disse potetene er både sprø og myke på en gang. Når de kokes i kraft, får de en kraftig smak og blir fantastisk møre. Skikkelig digg tilbehør til festmåltider med kylling, fisk eller storfe.

Patatas bravas

Patatas bravas betyr ildfulle poteter på spansk og er en av de mest populære, tradisjonelle tapasrettene. Ovnsbakte poteter servert med en spicy tomatsaus og ofte aioli.

De spanske tapaspotetene passer også godt til koldtbordet eller som tilbehør til grillmaten.

Myke potetflatbrød

Oppskrift på myke og smakfulle flatbrød av potet, og disse kan fint erstatte naanbrød til indisk mat. Lag dem gjerne av rester om du har noen kokte poteter til overs fra middagen.

Smashed potatoes - knuste, sprø poteter

Lag digg potetsnacks! Disse knuste potetene har gått som en farsott på Tik Tok, og er kokte poteter som moses flate, krydres og ovnsbakes til de blir sprø i kantene. Nyt dem som snacks med dip, eller tilbehør til tapas, middag eller som en varmrett på koldtbordet. 

Få poteter levert hjem på døren: