Derfor bør du spise poteter

Derfor bør du spise poteter

Poteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men har spredd seg som en viktig basisråvare over store deler av verden. I dag får du også kjempegode poteter av mange slag som dyrkes i Norge. Poteten kan brukes til utrolig mye godt, vi gir deg noen tips.

Hva inneholder potet?

Potet er en naturlig kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Kostfiber bidrar til en metthetsfølelse som varer.

Vitamin C har mange viktige oppgaver, blant annet å bidra til et normalt immunforsvar og redusere tretthet og utmattelse.Vitaminet kan også øke opptaket av jern i kroppen.

Se vårt store utvalg av poteter:

Det sitter mye kostfiber i skallet og derfor bør du ikke skrelle poteten, men heller beholde skallet på! Man kan fint spise det, så lenge poteten blir vasket før tilberedning.

Kokefaste eller melne poteter?

Det er ikke alltid så lett å huske hvilke poteter som skal brukes til hva. Les mer om det i artikkelen under. 

  • Kokefaste poteter
    Amandine, Asterix, Beate, Hassel, Folva, Rutt (nypotet)
  • Melne poteter
    Mandel, Kerrs Pink, Pimpernel, Ringerikspotet, Gulløye
Dette passer de ulike potetene til

Dette passer de ulike potetene til

Bør du velge melne, kokefaste, delikatesse- eller bakepoteter? Poteter er allsidige med sin milde og runde smak, og har sin plass i mange retter, men hvilken potet skal du velge når? Vi gir deg svaret.potetg

Noen av våre mest populære oppskrifter med potet

Kanskje spiser du allerede mye kokte og ovnsbakte poteter? Her er noen populære oppskrifter med det lille ekstra.

Hasselbackpoteter

Disse potetene er nydelig tilbehør til for eksempel biff, kylling, svinefilet eller hvit fisk. Bruk kokefaste poteter og skjær dem nesten gjennom i tynne skiver. Krydre med flaksalt, urter, olje og smør som får trekke inn og gi massevis av god smak mens de ovnsbakes.

Fondantpoteter

Disse potetene er både sprø og myke på en gang. Når de kokes i kraft, får de en kraftig smak og blir fantastisk møre. Skikkelig digg tilbehør til festmåltider med kylling, fisk eller storfe.

Patatas bravas

Patatas bravas betyr ildfulle poteter på spansk og er en av de mest populære, tradisjonelle tapasrettene. Ovnsbakte poteter servert med en spicy tomatsaus og ofte aioli.

De spanske tapaspotetene passer også godt til koldtbordet eller som tilbehør til grillmaten.

Bruk opp restene

Vi tar også med to av våre beste restetips når du har kokte poteter til overs. Prøv myke potetflatbrød eller knuste poteter med flaksalt og urter.

Myke potetflatbrød

Oppskrift på myke og smakfulle flatbrød av potet, og disse kan fint erstatte naanbrød til indisk mat. Lag dem gjerne av rester om du har noen kokte poteter til overs fra middagen.

Smashed potatoes - knuste, sprø poteter

Lag digg potetsnacks! Disse knuste potetene har gått som en farsott på Tik Tok, og er kokte poteter som moses flate, krydres og ovnsbakes til de blir sprø i kantene. Nyt dem som snacks med dip, eller tilbehør til tapas, middag eller som en varmrett på koldtbordet. 

Få poteter levert hjem på døren:

Slik bruker du småpoteter

Slik bruker du småpoteter

Perlepoteter og småpoteter har blitt svært populære, men hvordan kan man bruke dem? Her er våre beste tips til oppbevaring og smakfulle oppskrifter for de små, lekre potetene.