Derfor bør du spise poteter
Er du kanskje en av dem som har trodd poteter bare er tomme karbohydrater? Det er heldigvis langt fra sannheten - poteten inneholder mye god næring, og man kan trygt bruke poteter i matlagingen uten dårlig samvittighet!
Hva inneholder potet?
Potet er en naturlig kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Kostfiber bidrar til en metthetsfølelse som varer.
Vitamin C har mange viktige oppgaver, blant annet å bidra til et normalt immunforsvar og redusere tretthet og utmattelse.Vitaminet kan også øke opptaket av jern i kroppen.
Hvilke poteter foretrekker du?
Finn din favoritt
Poteter deles inn i to kategorier:
- kokefaste
- melne
De kokefaste egner seg godt til koking, mens melne egner seg best til potetmos og -puré.
Kokefaste poteter har lavere tørrstoffinnhold og er derfor perfekte til koking og baking i ovn. Kok, del og bak - da blir potetene saftige inni og sprø utenpå.
Kokte og bakte poteter anbefales fremfor stekte og frityrstekte. Potetstappe er godt likt blant både store og små, og du kan tilsette både grønnsaker og krydder for å sette smak og farge på stappen.
- Kokefaste poteter
Amandine, Asterix, Beate, Hassel, Folva, Rutt (nypotet) - Melne poteter
Mandel, Kerrs Pink, Pimpernel, Ringerikspotet, Gulløye
Nye måter å servere poteter på
Litt lei av de klassiske, kokte potetene? Her er noen tips til spennende måter du kan bruke poteter og rester av poterer på:
Hasselbackpoteter
Disse potetene er skikkelige festpoteter! Bruk kokefaste poteter og skjær dem nesten gjennom i tynne skiver, og stek dem i ovnen. Resultatet er en smaksbombe av en potet!
Gnocchi av potet
Man tenker på gnocchi som ren pasta, men det skal faktisk lages av potet! Her brukes melne poteter for å lage en god pastadeig, og med parmesan og timian blir dette smakfull gnocchi du kan servere til enhver god pastamiddag.
Gnocchi kan også lages av andre grønnsaker, som blomkål. Prøv en av disse oppskriftene:
Fondantpoteter
Disse potetene er både sprø og myke på en gang. Når de kokes i kraft, får de en kraftig smak og blir fantastisk møre. Skikkelig digg tilbehør til festmåltider med kylling, fisk eller storfe.
Patatas bravas
Patatas bravas betyr ildfulle poteter på spansk og er en av de mest populære, tradisjonelle tapasrettene. Ovnsbakte poteter servert med en spicy tomatsaus og ofte aioli.
Myke potetflatbrød
Oppskrift på myke og smakfulle flatbrød av potet, og disse kan fint erstatte naanbrød til indisk mat. Lag dem gjerne av rester om du har noen kokte poteter til overs fra middagen.
Smashed potatoes - knuste, sprø poteter
Lag digg potetsnacks! Disse knuste potetene har gått som en farsott på Tik Tok, og er kokte poteter som moses flate, krydres og ovnsbakes til de blir sprø i kantene. Nyt dem som snacks med dip, eller tilbehør til tapas, middag eller som en varmrett på koldtbordet.