Slik tilbereder du rødbeter

Slik tilbereder du rødbeter

Rødbeten er kanskje mest brukt som topping på brødskiven, men den kan brukes til så mye mer. Her er alt du trenger å vite om rødbeten!

Visste du at rødbeter kan kokes, stekes, ovnsbakes eller spises rå?

 

Få rødbeter og alt annet du trenger levert rett hjem

  • I sesong: Norske rødbeter er tilgjengelige hele året. På sommeren selges de i bunt med stilk, og resten av året ferdig vasket og pakket.
  • Smak: Mild, søt og jordaktig.
  • Oppbevaring: Kjøleskap, i plast (2–4 ºC)

Ulike typer beter

Det finnes flere varianter av beter, de vanligste i Norge er rødbeter, gulbeter, hvitbeter og chioggiabeter.

  • Gulbeten er en nær slektning av rødbeten. Den har en sterk gul farge og egner seg godt i supper. Smaken minner om rødbeten, men er litt mildere.
  • Hvitbeten har en mild smak som passer godt som tilbehør til kjøtt og fisk eller revet i en salat. 
  • Chioggiabeten har en mildere smak enn rødbeten, og passer godt til røkt eller salt kjøtt. Den røde- og hvitstripete innsiden av beten har gitt den kallenavnet polkabete.

 

Slik tilbereder du rødbeter

Beter er svært anvendelige, og kan rives eller skives rå. De kan brukes i salater, bakes i ovn, kokes, syltes eller brukes i smoothie.

Slik koker du rødbeter

  1. Vask og skjær av blader.
  2. La det være igjen litt av stilkene.
  3. Koketiden vil variere, sjekk med en kniv om de er møre.
  4. Etter koking fjernes skall og bladfeste.

Slik steker du rødbeter

  1. Vask og kok i lettsaltet vann til de er møre.
  2. Avkjøl, skrell og del i båter.
  3. Smelt smør i en varm panne og stek betene i 2-3 minutter.

Slik ovnsbaker du rødbeter

  1. Skrell og del i båter.
  2. Legg i ildfastform og drypp over olivenolje, eddik, salt og pepper.
  3. Ovnsbak på 200 °C i ca 40 minutter til de er møre.

De kan også syltes og brukes til silderetter eller som pålegg på brødskiven.

Rødbeten avgir mye farge - bruk hansker når du håndterer den, så unngår du røde hender.

Lun rødbetsalat

Denne retten er en naturlig del av buffeten, og passer like godt til kalde retter som til grillet eller stekt fisk og kjøtt. Du kan også bruke kun rødbeter, og kan spare tid ved å velge sous vide rødbeter (ferdig kokte rødbeter).

Rustikk terte med beter, rødløk og pære

Fargerik og litt søtlig pai som kan serveres som egen vegetarrett, eller som tilbehør til kjøtt.

For å spare tid kan du bruke ferdigkokte rødbeter

 

Rødbettartar med chevre og sennepsvinagrette

En flott og spennende forrett, eller spm tilbehør. Finhakkede rødbeter som er smaksatt med limesaft, eple og hvitløk, servert med grillet chevre og sennepsvinaigrette.

Den beste råkosten får du hvis du river rå rødbeter og blander med revet gulrøtter.

 

Rødbetkick

En frisk juice proppet med masse gode næringsstoffer.