Dette er de ulike norske tomatene
Hvert år gleder vi oss til den norske sesongen, og fra april til oktober, bugner det av norske frukter, bær og grønnsaker i butikkene. Når sesongen er over i oktober, fortsetter vinterproduksjonen av enkelte grønnsaker.
Dette var fjorårets norske vintertomater
Lurer du på hvilke typer tomater de norske produsentene produserte i fjor vinter? Dette er tomatsortene som kan dyrkes hele året. La oss håpe de blir dyrket igjen vinteren 2023.
Romanse-tomat
En oval miniplommetomat med fast fruktkjøtt som dyrkes i Rogaland året rundt.
- Smak: Mild, aromatisk smak, med markant syrlighet.
- Bruksområde: Egner seg godt til oppkutting, snacks og salater. Tåler godt varmebehandling, prøv dem på grillen eller ovnsbakt!
Rødmetomater
Små klasetomater - eller cocktailtomater som de også kalles. Disse tomatene dyrkes i Rogaland året rundt.
- Smak: Mild og aromatisk med tydelig syrlighet.
- Bruksområde: Snacks, salater eller varmebehandlet. Prøv dem gjerne smørdampet ved siden av fisk eller kjøtt!
Juanitas-tomater
Juanitas er en cherrytomat som vokser på klase. Junitas dyrkes i vakre Rogaland, og du finner dem i butikken året rundt.
- Smak: Søt smak, med mild honningaroma og hint av syre.
- Bruksområde: Kan gjerne ovnsbakes, brukes i salater eller wok og som snacks.
Norske sesongtomater
Den norske sesongen for frukt og grønnsaker begynner i april og slutter i oktober, og i denne tiden kan du også finne et stort utvalg norske tomater i mange ulike sorter.
Dette er sortene du kun finner mellom april og oktober:
Store klasetomater
De litt større klasetomatene finner du i løsvekt. De er utviklet med tanke på smak, og både høstes og selges på kvisten.
- Smak: Mild smak med en god aroma
- Bruksområde: Klasetomatene er svært anvendelige, og perfekte i salat. Du kan også dele dem i to og legge dem på grillen. Mange baker dem også i ovnen.
Klasetomater fra Rogaland, Vestfold og Telemark.
Runde, vanlige tomater
Dette er tomatene de fleste kjenner best til i butikken - runde, flotte tomater i løsvekt. Runde tomater dyrkes i Vestfold og Telemark samt Rogaland.
- Smak: De smaker mildt, har en fin aroma og markant syrlighet.
- Bruksområde: Et fast innslag i salaten, eller som tilbehør til en rekke ulike retter. Passer også godt på grillen!
Cherrytomat på klase (Jacobs Utvalgte)
Under Jacobs utvalgte, finner vi cherrytomatsorten med det klingende navnet «Tastery».
- Smak: God tomatsmak uten å være for søt.
- Bruksområde: Spis dem som de er eller bruk dem som tilbehør til en rekke middagsretter. De kan gjerne tilberedes hele.
Økologiske, Norske tomater
I sesongen dyrkes det også økologiske tomater - både vanlige og cherrytomater. Alle økologiske tomater dyrkes i Rogaland
- Cherrytomat - Rik og kraftig tomatsmak med en god sødme. Spis dem som de er eller bruk dem i salater, eller en spennende pastasaus.
- Rund tomat - Disse tomatene har en mild og vennlig smak, og en tydelig syrlighet. Perfekte i pastasauser eller i salater