Urteguide til fisk – slik setter du prikken over i-en
Ja, hvilke urter passer egentlig til fisk utenom den klassiske dillen? Fortvil ikke, det er mange urter som passer ypperlig til sjømaten!
Milde urter som persille, kjørvel, basilikum og estragon passer godt til fisk. De kan enkelt brukes som et dryss på varmebehandlet fisk, men gjerne også i sauser eller smakstilsetter i tilbehøret.
Få ferske urter levert hjem:
Smaksrike fiskeretter med urter
Er du derimot av dem som liker kraftigere smaker, er det mye inspirasjon å hente fra landene rundt Middelhavet. Her brukes det mer robuste urter med distinkte smaker.
Favorittene er timian, salvie, frisk oregano og rosmarin. Ikke vær for raus med rosmarinen, ellers har den lett for å overdøve den milde sjømatsmaken.
Bruk en rosmarinkvast som oljepensel når du griller eller steker fisk. Dypp rosmarinkvasten i olje og pensle fisken underveis, da får du akkurat nok rosmarin på fisken.
De robuste urtene passer spesielt bra hvis man skal grille, steke eller ovnsbake fisken. Disse urtene kan komme til å dominere smaksbildet hvis de brukes ubehandlet, derfor bør de varmebehandles med fisken.
Prøv koriander til fisk og skalldyr
Et mer eksotisk valg av urte til fisk er koriander. Den er svært smaksrik med sitrusaktig preg og brukes flittig i Latin-Amerika og store deler av Asia.
Koriander brukes stort sett ubehandlet og finhakket som smakstilsetter i retter som autentisk fisketaco eller mangosalsaer. Den kan også brukes i varme retter; det er fantastisk god smak på blåskjell tilberedt med kokosmelk, lime og koriander.
Bruk urter i saus og tilbehør til fisk
Synes du det er vanskelig å tilberede urter med fisken? Server de heller ved siden av! Kalde rømme- og urtesauser passer alltid til fisk, og de kan lages på kort tid. En enkel måte å løfte fiskemiddagen på.
Rask rømmedressing:
Lages av kesam, lime, koriander og mynte (om du har). Kesam kan også byttes ut med naturell yoghurt eller rømme.
- Finhakk urtene og ha dem opp i kesamen.
- Ha finrevet limeskall og litt limesaft oppi.
- Bland godt og smak til. Er den for syrlig? Tilsett litt salt eller mer urter.
Har du alt du trenger?
Godt tilbehør til hvit fisk
Klassisk italiensk basilikum er også svært anvendelig. Prøv for eksempel å bake inn fisken med pesto, dette er en favoritt blant alle aldersgrupper.
Gode sauser du bør prøve
Hvit fisk som torsk, steinbit og breiflabb fortjener en ekstra god saus! Her er et par tips utenom den vanlige hvite sausen eller smørsaus.
- Godt redusert rødvinssaus med timian og oregano - garantert suksess!
- Chimichurri passer også bra til hvit fisk, spesielt når den grilles eller stekes.
- Salsa verde – den passer til alle typer fisk. En fantastisk urtesaus med persille i hovedrollen.
- Hjemmelaget pesto er også en garantert suksess. Legg den oppå fisken før den settes i ovnen, eller bruk den som tilbehør når fisken serveres.