Ta vare på klærne med tøymykner

Ta vare på klærne med tøymykner

For noen er tøymykner en naturlig del av klesvasken, mens andre er usikre på hvorfor de skal bruke det. Ja, det stemmer at det ikke er nødvendig med skyllemiddel for å få tøyet rent – men det er flere grunner til å bruke det.

Det er mange ting å passe på når man skal vaske klær: Sortering, dosering, vaskegrader, hvilket program man skal bruke og valg av vaskemiddel.

Ikke bare må man vite om man bør bruke pulver eller flytende vaskemiddel, men også om man bør bruke tøymykner til klesvasken.

Hvorfor bruke tøymykner?

Tøymykner, eller skyllemiddel som det også heter, gjør ikke bare at tøyet blir velduftende og friskt. Det er faktisk flere fordeler med å bruke tøymykner når du vasker klær:

Tøymykner kan ta vare på fibrene i klærne

Den aktive ingrediensen i tøymyknere (kationiske tensider) er positivt ladet og legger seg som et beskyttende lag rundt fibrene i tøyet. Dette kan blant annet redusere nupping og slitasje – som igjen kan gjøre at klærne ser og oppleves nye lenger.

Reduser statisk elektrisitet med tøymykner

Med enkelte tekstiltyper kan det bygge seg opp statisk elektrisitet som gjør at tøyet klenger seg mot huden og andre tekstiler. Ved bruk av tøymykner reduseres friksjon mellom fibrene, som igjen reduserer oppbygningen av statisk elektrisitet.

Sliter du med statiske gardiner eller møbler? Lag din tøymyknerspray! Bland 1 dl skyllemiddel per liter vann i en sprayflaske og spray på tekstilene det gjelder. Test sprayen på et lite synlig sted for å forsikre deg om at det ikke blir skjolder.

Tøymykner gjør klærnet myke

Tøymykner for klærne fungerer som balsam for håret. Klærne blir mykere og mer behagelige mot huden, i tillegg til at de kan holde bedre på farge.

Under en normal vaskeprosess vil fibrene separeres til tynne fibriller, for så å filte seg sammen igjen under tørking. Tilsetter man tøymykner i prosessen vil den smøre lett hvert fiber i tøyet, og det bil gjøre at plagget føles mykere mot huden.

Tøymykner kan gjøre tøyet lettere å stryke

Siden tøymykner smører tekstilfibrene slik at de kan bevege seg mer fritt mot hverandre, kan det føre til at tøyet blir mindre rynkete. I tillegg vil strykejernet gi lettere over smurte fibre, noe som gjør at stryking blir lettere.

Fjerne vond lukt fra klær

Det er mye snakk om at tøymyknere gir god, behagelig duft til tøyet, men i noen tilfeller er det å fjerne vondt lukt det viktigste – for eksempel tekstiler som blir utsatt for svette.

Fresh Tech og Duggfrisk Sommerhage fra Comfort inneholder Fresh Tech™ teknologi, en luktnøytraliserende teknologi som ikke bare dekker over vond lukt, men faktisk bidrar til å eliminere vond lukt i tøy, slik at du kan være trygg på at tøyet er velduftende og friskt.

Slik vasker du treningstøyet

Slik vasker du treningstøyet

Slappe, dvaske treningsklær som i tillegg stinker svette, øker ikke akkurat treningsmotivasjonen. Ved å vaske treningsklær riktig kan du bevare både passform og farger – og unngå vond lukt. Her får du gode råd til klesvasken.

Andre tekstiler, som gardiner, pledd, sengetøy, pynteputer osv, har ikke samme behovet. Da kan man velge en variant med Long Lasting Freshness™ teknologi. 

Comfort Tøymykner Sydhavsdrøm inneholder duftkapsler som avgir godlukt i over to uker etter vask.

Tøymykner til sensitiv hud

Det er mange som gjerne kunne tenke seg å bruke tøymykner for å få mykere klær, men som rett og slett unngår det grunnet sensitiv hud.

Det er ikke nødvendig - velg heller en mild variant som Comfort Tøymykner Sensitiv. Den har en mild duft av bomull og er dermatologisk testet på sensitiv hud.

Tøy som er vasket med tøymykner føles gjerne mykere på huden og kan dermed virke mindre irriterende på de med sensitiv hud.

Vaske håndklær med tøymykner

Du har sikkert hørt både det ene og det andre om bruk av tøymykner når du vasker håndklær, men fasiten er at du faktisk kan vaske håndklær med tøymykner.

Selv om det stemmer at oppsugingsevnen påvirkes av tøymykner, vil du fremdeles bli tørr når du tørker deg.

Når du bruker tøymykner på håndklær vil det legge seg et beskyttende lag utenpå fibrene. Det gjør dem myke og velduftende og i tillegg kan fargen bli bedre bevart.

Få best resultat og mykt tøy ved å følge doseringsanvisningen! Dersom du bare ønsker en svakere, frisk lukt kan du alltids bruke en mindre mengde enn doseringsanvisningen, eller velge en tøymykner med mildere duft.