Slik lages vår beste ribbe av Jæren Smak kvalitet
På en gård på Nærbø på Jæren i Rogaland, bor Bredo og familien. Her bor også omlag 650 gris, i gode varme binger i et rødmalt grisehus som ligger noen meter fra hovedhuset. Flere ganger om dagen besøker Bredo og kona Hanne grisene, og sørger for at de har bra. Gården til Bredo og Hanne er en av flere utvalgte gårder som produser svinekjøtt av Jæren Smak kvalitet.
Det er en tøff jobb, men for Bredo og Hanne er det dette som er hverdagen, og de trives med det.
Jeg har alltid visst at jeg ville bli bonde. Det lå nesten litt i genene. På begge sider av familien er det bønder så langt tilbake som man kan huske. På Jæren driver vi med landbruk.
Kjøp ribbe fra Jæren Smak
Forskjellen på Jæren Smak og vanlig ribbe
Det som er bra med ribbe av Jæren Smak kvalitet, er at den er veldig høy og fin, og godt marmorert. Det vil si at den har et naturlig fettlag som ligger spredt rundt i kjøttet.
- Jeg er selv fra Jæren, og synes det er veldig gøy å selge ribbe som er fra rett utenfor stuevinduet, forteller Brynhild Ree, Ferskvaresjef hos Helgø Meny Mariero og medlem av MENY-Lauget.
Dyrevelferd i fokus
Men hva som kreves for å få nettopp denne høye og fine ribben med god marmoreringen, det kan Bredo og Hanne svare på.
På gården står dyrevelferden sterkt, noe som er tydelig etter ett besøk i grisehuset. Friske, glade griser som har nok av plass å boltre seg på er det som møter deg.
Her spiser de spesialfôr og får vokse seg store. I tillegg er de fri for antibiotika.
- Vi lever i takt med naturen. Her på gården deler vi opp året i to deler, den travle tiden som er april til august, og den roligere tiden, som er september til mars. For oss bønder er det bare to årstider, og på våren og sommeren er det alltid noe du skal ordne, forteller Bredo.
Midt i den Jærske skogen, med furutrær på den ene siden og det karakteristiske Jærske landskapet med steingjerder er det Bredo selv som har bygget både hovedhuset og sauehuset.
Hemmeligheten bak god ribbe på julaften
Som grisebønder er ekteparet Våland det man kan kalle eksperter på god ribbe. Her i huset er det ikke jul før de kjenner lukten av ribbe.
Det er på denne dagen at stoltheten over å være bonde virkelig topper seg, med festmåltidet over alle festmåltider. For ribben, den er såklart av Jæren Smak kvalitet.
Det viktigste er en ribbe av god kvalitet, og jeg mener fersk ribbe er best. Mitt beste tips er at ribben som regel trenger lenger tid i ovnen enn det som står i oppskriften.
- Og husk å gni den inn med salt og pepper to dager før jul, og la den ligge i kjøleskapet, tipser Hanne
Kun hos MENY
Ribbe av Jæren Smak kvalitet får du kun hos MENY. Du finner frossen Jæren Smak svineribbe i alle butikker, og i utvalgte MENY-butikker finner du i tillegg fersk tynnribbe og juleribbe i ferskvaredisken.