Slik lager du spennende juletapas

Slik lager du spennende juletapas

I julen er det ofte mange selskap med store middager, koldtbord og timeslange bruncher. Hva med å servere småretter, eller juletapas om du vil. Sett frem julens favoritter i ny drakt, med smaksrike sauser, godt brød , frukt og bær.

Tenk julepølse istedenfor chorizo, Edamer istedenfor Manchego, medisterboller istedenfor spanske kjøttboller og så videre. Med smak av jul kan du lage mye godt i lite format, for et sosialt måltid der alle kan dele, smake på alt og nyte maten i mange timer. La deg inspirere av våre oppskrifter og tips. 

Bruk gjerne rester som utgangspunkt for småretter og fingermat.

Ribbe med soyaglaze

Svinekjøtt kler godt asiatiske smaker, og ribbe er intet unntak. Bruk gjerne rester av ribbe fra i går, eller kjøp ferdig stekt ribbe hos oss. Se tips under om ribbe på rugbrød med surkål og hoisin.

Se også oppskrift på ribbe i steam bun med hoisin. 

Server den som den er med asiatisk glaze eller på grovt rugbrød med surkål.

Slik gjør du:

  1. Skjær av ben og svor, og skjær ribba i litt tykke skiver
  2. Legg på skivet rugbrød med en teskje surkål
  3. Drypp over hoisinsaus

Rakfisk på rugpletter

Rakfisk kan være perfekt som fingermat til juleselskapet. Server den som en delikat lefserull, eller på saftige rugpletter med rømme, vårløk og rødbeter. 
Prøv også en av disse oppskriftene:

Tapasretter med pinnekjøtt

Rugpletter, eller grove sveler, er også godt sammen med pinnekjøtt. Har du rester av pinnekjøtt fra julebord anbefaler vi denne tapasretten med Coca-Cola glaze og eple- og chilikompott.

Se også tips til pinnekjøtt i lefserull og som bruschetta.

Julepølse på rugbrød

Har du rester av julepølse kan du skjære disse i skiver og ha på grovt brød sammen med rødbetsalat eller grov sennep. Du kan også steke den i en varm panne sammen med skivet eple og svisker.

Slik gjør du:

  1. Topp små skiver av rugbrød med rødbetsalat.
  2. Legg på en bit stekt julepølse, grov sennep og sviske. 
Slik bruker du restene av julematen

Slik bruker du restene av julematen

I julen skal det gjerne bugne av julemat, bakst og dessert, og da kan det bli mye rester. Vi heier på mindre matsvinn, og har derfor samlet våre beste tips og oppskrifter på restemat. Les videre for inspirasjon til sandwicher, wok og juletapas.

Tapasboller av medisterdeig

Medisterdeig blir raskt små tapasboller med smak av jul. Du kan krydre deigen med julekrydder som gir kjøttboller med en asiatisk tvist. Se også den knallgode julesausen som vi her serverer med vegetarboller: 

Emblem
Kanel, anis og ingefær gir rund og fin smak på bollene, men også rosmarin, hvitløk og fennikel gir kjempegode kjøttboller som minner om italiensk salsicciapølse i smaken.

Lefseruller

Fersk lefse fylt med røkelaks og kremost, fenalår og smør, eller sylte og grov sennep er enkel og populær fingermat. Har du lefser til overs går de unna med smør og brunost senere.

Juletre med pesto

Dette juletreet er som skapt for tapasbordet, og har gått viralt i sosiale medier. Ta med barna og lag enkelt juletre av ferdig pizzadeig eller butterdeig. Server med ekstra pesto på siden.

Dette juletreet kan du også lage som dessert, ved å bruke bolledeig og Nutella.

Dadler med bacon

Dadler har lange tradisjoner i julen, men har du tenkt på at de er like gode som forrett, snacks, til julemiddagen eller som en lekker tapasrett?

Dadler med Selbu Blå, bacon og pære

Søte dadler passer perfekt sammen med salt ost og salt bacon. Her har vi valgt norske Selbu Blå, som vi baker i ovnen sammen med bacon til den smelter. Valnøtter og skivet pære er veldig godt ved siden av.

Har du alt du trenger?

Emblem
La gjerne ostene stå fremme en times tid før dere skal spise, de er på sitt beste i romtemperatur.

Ostefat med norske oster til jul

Norge har blitt veldig gode på å lage oster i verdensklasse. Be oss gjerne om hjelp i butikk til å sette sammen et ostefat, eller se tips under. 

Lag noe godt med pepperkaker

Pepperkaker har vi gjerne med oss hele julen igjennom. Ta dem med på tapasbordet og, og topp dem med en god blåmuggost. Vi anbefaler Stilton, Nidelven Blå eller Selbu Blå.

Emblem
Rester av pepperkaker kan du også bruke i bunnen til en ostekake, eller knuse over multekrem.
Jul på ostefatet med Blue Stilton

Jul på ostefatet med Blue Stilton

Ost hører julen til, og spesielt blåmuggost passer godt både på frokostbordet, til julebrunsjen og til julebordet som forrett eller dessert. Har du smakt blåmuggost på pepperkaker?

Julete mocktail

Vil du servere noe godt ved siden av? Lag en enkel juledrink av julebrus og klemetin. Disse superfine isbitene er halve opplevelsen, og kan lages lenge i forveien. 

Emblem
God jul!