Slik lager du spennende juletapas
Tenk julepølse istedenfor chorizo, Edamer istedenfor Manchego, medisterboller istedenfor spanske kjøttboller og så videre. Med smak av jul kan du lage mye godt i lite format, for et sosialt måltid der alle kan dele, smake på alt og nyte maten i mange timer. La deg inspirere av våre oppskrifter og tips.
Ribbe med soyaglaze
Svinekjøtt kler godt asiatiske smaker, og ribbe er intet unntak. Bruk gjerne rester av ribbe fra i går, eller kjøp ferdig stekt ribbe hos oss. Se tips under om ribbe på rugbrød med surkål og hoisin.
Server den som den er med asiatisk glaze eller på grovt rugbrød med surkål.
Slik gjør du:
- Skjær av ben og svor, og skjær ribba i litt tykke skiver
- Legg på skivet rugbrød med en teskje surkål
- Drypp over hoisinsaus
Rakfisk på rugpletter
Tapasretter med pinnekjøtt
Rugpletter, eller grove sveler, er også godt sammen med pinnekjøtt. Har du rester av pinnekjøtt fra julebord anbefaler vi denne tapasretten med Coca-Cola glaze og eple- og chilikompott.
Se også tips til pinnekjøtt i lefserull og som bruschetta.
Julepølse på rugbrød
Har du rester av julepølse kan du skjære disse i skiver og ha på grovt brød sammen med rødbetsalat eller grov sennep. Du kan også steke den i en varm panne sammen med skivet eple og svisker.
Slik gjør du:
- Topp små skiver av rugbrød med rødbetsalat.
- Legg på en bit stekt julepølse, grov sennep og sviske.
Tapasboller av medisterdeig
Medisterdeig blir raskt små tapasboller med smak av jul. Du kan krydre deigen med julekrydder som gir kjøttboller med en asiatisk tvist. Se også den knallgode julesausen som vi her serverer med vegetarboller:
Lefseruller
Fersk lefse fylt med røkelaks og kremost, fenalår og smør, eller sylte og grov sennep er enkel og populær fingermat. Har du lefser til overs går de unna med smør og brunost senere.
Juletre med pesto
Dette juletreet er som skapt for tapasbordet, og har gått viralt i sosiale medier. Ta med barna og lag enkelt juletre av ferdig pizzadeig eller butterdeig. Server med ekstra pesto på siden.
Dadler med bacon
Dadler har lange tradisjoner i julen, men har du tenkt på at de er like gode som forrett, snacks, til julemiddagen eller som en lekker tapasrett?
Dadler med Selbu Blå, bacon og pære
Søte dadler passer perfekt sammen med salt ost og salt bacon. Her har vi valgt norske Selbu Blå, som vi baker i ovnen sammen med bacon til den smelter. Valnøtter og skivet pære er veldig godt ved siden av.
Har du alt du trenger?
Ostefat med norske oster til jul
Norge har blitt veldig gode på å lage oster i verdensklasse. Be oss gjerne om hjelp i butikk til å sette sammen et ostefat, eller se tips under.
Lag noe godt med pepperkaker
Pepperkaker har vi gjerne med oss hele julen igjennom. Ta dem med på tapasbordet og, og topp dem med en god blåmuggost. Vi anbefaler Stilton, Nidelven Blå eller Selbu Blå.
Julete mocktail
Vil du servere noe godt ved siden av? Lag en enkel juledrink av julebrus og klemetin. Disse superfine isbitene er halve opplevelsen, og kan lages lenge i forveien.