Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt
I nesten alle norske hjem lages det mat til jul man ikke tilbereder ellers i året. Ofte oppstår det dermed spørsmål som man raskt trenger svar på, og noen ganger midt i matlagingen eller samme dag det skal tilberedes.
Hvor lang koketid har pinnekjøtt?
Til kjøttet ”slipper” fra bena - opptil 3 timer. Pinnekjøtt skal riktinok ikke koke i vann, men dampes over bjørkepinner.
Hvor mye pinnekjøtt skal jeg beregne per person?
- Tørket pinnekjøtt: 400 gram per person (500 gram for storspisere)
- Ferdig utvannet og gryteklart pinnekjøtt: 530 gram per person.
Hvordan vanne ut pinnekjøtt?
Pinnekjøtt er tørket og modnet og saltet for å få fram den gode smaken. Det betyr at pinnekjøttet er svært salt før det vannes ut.
- Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut?
30 timer i romtemperatur, og det er ikke nødvendig å bytte vann. - Glemt å vanne ut pinnekjøttet?
Kok pinnekjøttet i vann istedenfor å dampe det.
Må jeg ha bjørkepinner i kjelen?
Nei. Du kan legge en rist eller andre pinner/ tresleiver eller lignende på kryss og tvers nederst i kjelen.
Ha vann i kjelen så det dekker pinner eller rist, og legg i kjøttet. Lokk på!
Må jeg gjøre noe underveis, eller passer pinnekjøttet seg selv under dampingen?
Du må etterfylle med vann. Hører du en ”bruselyd” er det fettet som steker, da trengs mer vann!
Hva slags saus brukes til pinnekjøtt?
Kraften som har dannet seg nederst i kjelen er perfekt saus!
Sil kraften og server rykende varm til pinnekjøttet, sammen med kokte poteter, kålrotstappe, gjerne også vossakorv og tyttebær. Her finnes mange lokale varianter rundt om i landet.