Slik lages Norges beste pinnekjøtt fra Jæren Smak Se video

Slik lages Norges beste pinnekjøtt fra Jæren Smak

Det er ikke tilfeldigheter som har gjort Jacobs Utvalgte-pinnekjøttet fra Jæren Smak til Norges beste. Lange dager, tålmodighet og en stor dose kjærlighet gjør pinnekjøttet helt unikt.

Det er julaften. Duften av pinnekjøtt har spredd seg i hele huset og magen rumler av forventning til hva som snart skal stå på bordet.

- Det beste pinnekjøttet kommer fra en sau som har hatt det godt, det er 100 % sikkert, forteller Jæren Smak-bonde Leif Håkon Korsbø.

Dyrene må ha det fint 

Sammen med produsent Albert Idsøe og flere andre Jæren Smak-bønder sørger han for at du på julaften kan velge å kose deg med Norge beste pinnekjøtt.

Leif Håkon visste siden han var 8 år har han visst at det var bonde han skulle bli, og tok over gården som 21-åring. I dag driver han med både kjøttfe, sau og gris. Leif Håkon visste siden han var 8 år har han visst at det var bonde han skulle bli, og tok over gården som 21-åring. I dag driver han med både kjøttfe, sau og gris.

Godt pinnekjøtt starter med dyr som har det godt, og et besøk på gården hos Leif Håkon viser tydelig at sauen trives.

Dyr som skal bli fine på bordet, må ha det fint resten av livet. Det henger veldig sammen.

Kåret til det beste pinnekjøttet

Det er ikke bare vi som mener at pinnekjøttet laget av Jæren Smak kvalitetslam er Norges beste.

Da den norske kjøttbransjen i høst samlet seg for å kåre Norges beste kjøttprodukter, fikk urøkt pinnekjøtt fra Jacobs Utvalgte faktisk tittelen Norgesmester 2017. Det er ikke uten grunn.

Dette skal du se etter når du velger pinnekjøtt

Dette skal du se etter når du velger pinnekjøtt

Hva må du se etter når du skal velge pinnekjøtt, hva betyr marmorering og hva skiller pinnekjøtt av høy kvalitet fra resten? MENY-Laugets Brynhild Ree Jensen gir deg svaret.

Pinnekjøtt krever tid og kjærlighet

I en bygning på Jæren utenfor Stavanger henger det rad på rad, fra gulv til tak, med pinnekjøtt til tørk.

Hver dag er produksjonsansvarlig Håkon Hagen innom og kjenner på fastheten i kjøttet og undersøker hvor langt en side er kommet i tørkeprosessen. Hver dag er produksjonsansvarlig Håkon Hagen innom og kjenner på fastheten i kjøttet og undersøker hvor langt en side er kommet i tørkeprosessen.

Her har flittige hender massert inn sidene med tre forskjellige salttyper og litt sukker, før det legges i store kar tørrsalting.

Dette gjør at kjøttet får en helt egen smak. Deretter henges det til tørk i et spesialinnredet rom.

- Når man lager pinnekjøtt, spiller man på lag med naturen, forteller Albert Idsøe, som produserer pinnekjøttet til Jacobs Utvalgte. Han har jobbet med pinnekjøtt i over 30 år.

Når man lager Norges beste pinnekjøtt handler det om tid, og om kjærlighet. Man må være både tålmodig og oppmerksom.

- Når Håkon sier pinnekjøttet er ferdig, da er det ferdig. Sånn er det, forteller Albert.

Deretter kuttes pinnekjøttet i pinner av riktig størrelse, en jobb som gjøres for hånd. Det samme gjelder pakkingen.

Og når pinnekjøttet er klart, finner du det i MENY-butikker over hele landet.