Porsjonsberegning av julemat
Når man bare spiser julematen noen få ganger i året, er det ikke like lett å huske på hvor mye man faktisk trenger. Kanskje du skal servere ekstra mange i år - eller bare de aller nærmeste?
Her er oversikten over hvor mye man beregner per person:
Porsjonsberegning ribbe
Klassisk ribbe med spør svor og god smak hører for mange julen til. Her får du porsjonsberegningen for voksne og barn under 12 år:
|
Voksen |
Barn |
Ribbe (rå) |
400 g |
200 g |
Ribbe (rå) med medistertilbehør |
350 g |
150 g |
Medisterkaker (som tilbehør) |
100-125 g |
80 g |
Julepølse (som tilbehør) |
100-125 g |
80 g |
Porsjonsberegning av pinnekjøtt
Pinnekjøtt er julemat med lange tradisjoner. Husk tilbehør som kålrabistappe, vossakorv og poteter!
|
Voksen |
Barn |
Pinnekjøtt, før utvanning |
500 g |
250 g |
Pinnekjøtt, før utvanning |
400 g |
250 g |
Vossakorv (som tilbehør) |
100 g |
80 g |
Porsjonsberegning av tilbehøret til julematen
Alle er enige om at tilbehøret er vel så viktig når ribba, lutefisken, pinnekjøttet eller torsken skal serveres. Tilbehøret setter prikken over i-en på julemåltidet, og gir oss de gode julesmakene vi kjenner så godt.
|
Voksen |
Barn |
Poteter |
200 g |
75 g |
Grønnsaker |
150 g |
75 g |
Saus |
¾-1 dl |
¾ dl |
Vossakorv |
100 g |
80 g |
Julepølse |
100-125 g |
80 g |
Medisterkaker |
100-125 g |
80 g |
Flere gode oppskrifter på tilbehør:
Porsjonsberegning av juletorsk, rakfisk og lutefisk
For mange er lutefisk, juletorsk og rakfisk et fast innslag i både førjulstiden og julen. Skal du ha rakfisklag, lutefisklag eller bare ønsker en smak på julefisken, er dette det du må beregne:
|
Voksen |
Barn |
Lutefisk |
500-750 g |
250 g |
Hel juletorsk |
300-400 g |
30 g |
Rakfisk (filet, som hovedrett) |
150 g |
- |
Rakfisk (filet, som smårett) |
80 g |
- |
Fiskefilet |
180-200 g |
125 g |
Porsjonsberegning av stek og helstekt filet
For mange hører skinkestek julen til, særlig med klassisk tilbehør er rødkål, poteter og saus. I tillegg serverer mange helstekte fileter i romjula, som kan være et fint avbrekk fra all julematen.
|
Voksen |
Barn |
Stek (surret, benfri) |
250-300 g |
150 g |
Stek (med ben) |
350-400 g |
150 g |
Hel filet |
200-250 g |
100 g |
Porsjonsberegning av kalkun, and, gås og rype
Kalkun er for mange en tradisjon på nyttårsaften, men også gjennom romjula. Har du slekt fra andre land, er du også kanskje vant til gås og and på selveste julaften.
|
Voksen |
Barn |
Hel kalkun (rå) |
500 g |
250 g |
Kalkunbryst |
200-250 g |
150 g |
Hel and (rå) |
500 g |
250 g |
Andebryst |
200-250 g |
150 g |
Hel gås (rå) |
500 g |
250 g |
Hel rype (rå) |
1 stk |
½ stk |
Prøv også disse oppskriftene: