Ta en kjøttfri dag i julen

Ta en kjøttfri dag i julen

Har du lyst på en kjøttfri middag med smaker av jul, eller kanskje du har en vegetarianer eller veganer i familien? Her får du våre beste tips og oppskrifter til smaksrik og kjøttfri julemat – til hverdag og fest!

Hverdagsmiddag med smak av jul

For å komme i ordentlig julestemning, er det lov å tyvstarte med de gode julesmakene allerede i førjulstiden. Et enkelt tips kan da være å servere vegetarboller med julesaus, disse er som regel populære hos både små og store. Server med tradisjonelt juletilbehør eller smørdampede grønnsaker, rørte tyttebær og kokte poteter.

Vegetarboller:

Vegetarsalat

Du kan også lage vegetar boller selv, og servere en lun salat med rosenkål, grønnkål, poteter og granateple. 

Falafel med julens grønnsaker

En annen hverdagsfavoritt er falafel med julens grønnsaker. Sammen med byggryn, rosenkål, aspargesbønner, tranebær og gresskarkjerner blir dette en god, og litt sunnere førjulsmiddag. 

Vil du lage falafel fra bunnen? Det er ikke så vanskelig. [Klikk her for oppskrift på falafel.](/oppskrifter/vegetar/Falafel-i-pitabrod/)

Kjøp det du trenger hos MENY:

Juleburger

En god burger er aldri feil. Velg blant våre ferdige vegetarburgere, bruk portobellosopp, halloumi eller lag hjemmelaget rødbetburger med knallfin farge.

Den store julemiddagen

Om du er vegetarianer, veganer eller bare ønsker en kjøttfri julemiddag, er dette festmiddager som virkelig er vel verdt å prøve! Her får du julens beste tilbehør, som kålrotstappe, mandelpoteter og rødkål, i kombinasjon med kjøttfrie alternativer som vegansk ribbe, julestek, vegisterkaker og den klassiske nøttesteken.

Nøttestek

Nøttestek er vegetarianernes julemiddag nummer én, og den kan lages i flere varianter. Se egen artikkel om hvordan du kan lage nøttestek hjemme. 

Slik lager du nøttestek

Slik lager du nøttestek

Nøttestek har blitt populært som alternativ til ribbe og pinnekjøtt i julen. Med ingredienser som nøtter, sopp og rotgrønnsaker kan du lage en saftig "stek" helt uten kjøtt til de store anledninger.


Vegisterkaker med julens tilbehør

Vegisterkaker har også blitt populært de siste årene, og disse kan du servere med gode sauser og tradisjonelt tilbehør som du ville gjort med medisterkaker. Varier tilbehøret og skap fullverdige retter med denne gode oppskriften som utgangspunkt: