Ta en kjøttfri dag i julen

Ta en kjøttfri dag i julen

Har du lyst på en kjøttfri middag med smaker av jul, eller kanskje du har en vegetarianer eller veganer i familien? Her får du våre beste tips og oppskrifter til smaksrik og kjøttfri julemat – til hverdags og fest!

Enten du leter etter en god, kjøttfri middag i romjulen eller har lyst til å servere den store julemiddagen uten kjøtt, har vi et rikt utvalg varer og oppskrifter.

Hverdagsmiddag med smak av jul

For å komme i ordentlig julestemning, er det lov å tyvstarte med de gode julesmakene allerede i førjulstiden. Da liker André Johansen, ferskvaresjef på MENY Sørlandsparken, å servere vegetarboller med julesaus.

Vegetarboller med julesaus er en innertier for store og små. Vegetarboller med julesaus er en innertier for store og små.

Her får du den tradisjonelle smaken av jul på en ny og utradisjonell måte

- Denne oppskriften er rett og slett en innertier for både store og små, og passer like godt til hverdags i førjulstiden, som i romjulen eller til den store julemiddagen, forteller André.

Server med tradisjonelt juletilbehør eller smørdampede grønnsaker, rørte tyttebær og kokte poteter. 

Falaffel med julens grønnsaker. Falaffel med julens grønnsaker.

Falafel med julens grønnsaker

En annen hverdagsfavoritt er falafel med julens grønnsaker. Sammen med byggryn, rosenkål, aspargesbønner, tranebær og gresskarkjerner blir dette et fristende julemåltid, perfekt til førjulstiden! 

Rødbetburger med aspargesbønner

En god burger er aldri feil. Denne rødbetburgeren med aspargesbønner og rødkål smaker godt av jul! Den er et godt middagstips til førjulstiden - eller om du ønsker noe litt lettere innimellom julens store festmåltider.

Kjøp det du trenger hos MENY:

Det store julemåltidet kan enkelt nytes uten kjøtt! Det store julemåltidet kan enkelt nytes uten kjøtt!

Den store julemiddagen

Om du er vegetarianer, veganer eller bare ønsker en kjøttfri julemiddag, er dette festmiddager som virkelig er vel verdt å prøve! Her får du julens beste tilbehør, som kålrotstappe, mandelpoteter og rødkål, i kombinasjon med kjøttfrie alternativer som vegansk ribbe, julestek, vegisterkaker og den klassiske nøttesteken.

Innbakt nøttestek

Nøttestek er vegetarianernes julemat nummer én, og denne smaker godt til alt det tradisjonelle tilbehøret. Denne oppskriften på innbakt nøttestek er saftig og full av herlige smakskombinasjoner!

Kjøttfri ribbe

Det er fullt mulig å servere et klassisk julemåltid som ribbe - helt uten kjøtt! Dette er vår variant på en smakfull "ribbe" basert på VegMe produkter pakket inn i butterdeig. Serverer den med hjemmelaget julesaus og klassisk juletilbehør som rødkål, surkål og poteter.

Vegetarisk ribbe - et godt alternativ til den vanlige ribba! Vegetarisk ribbe - et godt alternativ til den vanlige ribba!

Alt du trenger til kjøttfri ribbe:


Vegisterkaker med julens tilbehør

Et enkelt og raskt kjøttfritt alternativ til kalkunmiddagen er vegisterkaker med rosenkål og perlepoteter.

Du kan også lage vegisterkaker med rødkål, eple og aprikos, som blir en kjøttfri versjon av det klassiske tilbehøret til ribba.

Vegisterkaker med rosenkål og perlepoteter er et godt og kjøttfritt alternativ til kalkunmiddagen. Vegisterkaker med rosenkål og perlepoteter er et godt og kjøttfritt alternativ til kalkunmiddagen.

Kjøttfri vri på pinnekjøttmiddagen 

Liker du tilbehøret til pinnekjøtt, men ønsker en kjøttfri middag? Da er denne kjøttfrie varianten av pinnekjøtt med kålrabistappe og mandelpoteter perfekt! 

Tre biter av din favoritt-kjøtterstatning på grillspyd, og stek dem sammen med olje, salt, pepper, smør, laurbærblad og smuldret grønnsaksbuljong, på middels varme i ca. 10 minutter. Server med klassisk tilbehør til pinnekjøtt.

Vegetar "pinnekjøtt" med kålrabistappe og mandelpoteter. Vegetar "pinnekjøtt" med kålrabistappe og mandelpoteter.


Vegansk julestek

En helt vegansk julestek med gode smaker av jul! Server den med klassisk tilbehør som mandelpoteter og rosenkål eller rødkål. 

Har du glemt noe?