Slik bruker du buklist
Skal du lage sylte, ribberull eller lettsaltet sideflesk? Da er buklist ypperlig å bruke. Dette undervurderte kjøttstykket har flere bruksområder enn du tror, og er i tillegg tilgjengelig året rundt.
Hva er buklist?
Buklist er det nederste stykket på ribbesiden til grisen. Hvis du har kjøpt en stor ribbe og lagt merke til det benløse stykket nederst er dette det som er buklisten.
I tillegg til å være helt benfri, er den ofte mer marmorert enn ribbestykket med ben. Det gir mye god smak!
Dette kan du bruke buklist til
Bortsett fra å helsteke buklisten som et vanlig stykke ribbe, har buklisten mange bruksområder. Faktisk kan den brukes til det aller meste!
Det er likevel noen ting den egner seg bedre til enn andre stykningsdeler. Lag sylte, ribberull, porchetta, bacon, lettsaltet sideflesk - eller sleng den på grillen.
Lag pålegg og rull av buklist
Den gode kombinasjonen av et benfritt kjøttstykke med god marmorering gjør at den passer perfekt til flere pålegg.
- Sylte og sylterull av buklist
Tradisjonelt sett ble hodekjøtt av svin brukt i sylte, men idag er det mer vanlig å bruke svineknoker eller buklist i sylterullen.
- Ribberull av buklist
Kjøttpålegg som krever en god blanding av kjøtt og fett er noe buklisten passer perfekt til - og ribberullen er intet unntak.
Porchetta - italiensk ribberull
Å lage en god porchetta krever litt innsats og tid, men resultatet blir både lekkert og godt. Prøv den fylt med ost, syrlig eplepuré og pistasjnøtter. Server gjerne til koldtbord, eller til middag med godt tilbehør.
Lettsaltet sideflesk av buklist
Lettsaltet sideflesk er enkelt å lage av den benløse buklisten. Det er urøkt, og brukes blant annet til tradisjonelle retter som flesk og duppe, erter, kjøtt og flesk, raspeball, pannekaker og lapskaus.
For å lage ditt eget lettsaltede sideflesk av buklisten må den tørrsaltes eller legges i saltlake.
Dette trenger du til saltlake:
- 8 liter vann
- 1,3 kg finsalt,
- 100 g sukker
La buklisten ligge i laken i kjøleskap i 24 timer. Skjæres så i passende biter. Tynnere skiver er enklere å sprøsteke i stekepannen.
Lag farse eller medisterdeig
Siden det er en god miks av både kjøtt og fett i buklisten, er den perfekt å kverne. Har du tilgang på kvern, er dette et godt utgangspunkt for medisterdeig.
Bruk deigen i pølser, medisterkaker, til taco eller på alle andre måter du kan bruke kjøttdeig.
Bruk buklist til hverdagsmat
Buklist er ikke en stykningsdel som trenger mye tid i gryta eller ovnen for å bli mør. Dermed passer den perfekt til det aller meste av hverdagsmat. Har du et stykke buklist, kan du lage mye godt!
Renskjær buklisten ved å fjerne svor og spekk før du skjærer den i strimler. Da kan du bruke den til nesten hva som helst!
5 tips til hverdagsmat med buklist
Svin er ganske nøytral på smak, så du kan enkelt benytte svinekjøtt i oppskrifter med kylling om du trenger litt ekstra inspirasjon.
- Stek strimlene kjapt i olje i pannen. Et godt utgangspunkt for wraps, fylt pita eller wok!
- Siden kjøttet har greit med fett og tåler å tilberedes lenge, kan du skjære litt større biter og ha dem i gryte.
- Prøv buklist i en hjemmelaget middagspai.
- Buklist passer også perfekt til både fredagstacoen og lørdagspizzaen.
- Lenge å vente på sommerens grillribbe? Skjær buklist i tynne skiver og krydre dem med favoritt-grillkrydderet ditt.
Stek buklist som ribbe
Har du lyst på ribbe og har buklist liggende? Perfekt! Stek den på samme måte som ribbe. Rute svoren, damp den først og stek den i ca 1,5 timer til svoren er knasende sprø.
Serveres med typisk ribbetilbehør som surkål, rosenkål, mediskerkaker og poteter.
Ønsker du noe litt mer spenstig tilbehør? Svinekjøtt smaker spesielt godt med sødmefylt frukt som epler, dadler, svisker, pærer og plommer.