Hva er egentlig i kjøttdeig?
Kjøttdeig og karbonadedeig er laget av førsteklasses storfekjøtt.
Begrepet "deig" betyr kjøtt som er malt eller hakket, og som kan være tilsatt 1% salt og inntil 5% is eller isvann.
Karbonadedeig
Karbobonadedeig er grovmalt storfekjøtt som er skåret fritt for sener og fett, og dermed er meget magert. Kan inneholde opp til 6% fett.
Kjøttdeig
Kjøttdeig er malt storfekjøtt som delvis er skåret fritt for sener og fett. Kan inneholde opp til 14% fett. Kjøttdeig er altså kvernet rent kjøtt, tilsatt is og salt - ikke noe mer!
Vann og salt i kjøttdeig?
Grunnen til at det tilsettes vann er at kjøttet blir veldig varmt i kverneprosessen. Isen/ vannet kjøler ned og hindrer bakterievekst.
Det finnes kjøttdeig uten tilsatt vann, da benyttes flytende nitrogen til å avkjøle maskinen som kverner kjøttet. Dette er en dyrere metode, derfor er det ofte høyere pris på denne typen kjøttdeig.