Hva er egentlig i kjøttdeig?

Hva er egentlig i kjøttdeig?

Kjøttdeig og karbonadedeig består av kvernet, malt eller hakket kjøtt av storfe, svin eller kylling som er delvis skåret fritt for sener og fett.

Kjøttdeig og karbonadedeig er laget av førsteklasses storfekjøtt.

Begrepet "deig" betyr kjøtt som er malt eller hakket, og som kan være tilsatt 1% salt og inntil 5% is eller isvann.

Karbonadedeig

Karbobonadedeig er grovmalt storfekjøtt som er skåret fritt for sener og fett, og dermed er meget magert. Kan inneholde opp til 6% fett. 

Kjøttdeig

Kjøttdeig er malt storfekjøtt som delvis er skåret fritt for sener og fett. Kan inneholde opp til 14% fett. Kjøttdeig er altså kvernet rent kjøtt, tilsatt is og salt - ikke noe mer!

Vann og salt i kjøttdeig?

Grunnen til at det tilsettes vann er at kjøttet blir veldig varmt i kverneprosessen. Isen/ vannet kjøler ned og hindrer bakterievekst.

Det finnes kjøttdeig uten tilsatt vann, da benyttes flytende nitrogen til å avkjøle maskinen som kverner kjøttet. Dette er en dyrere metode, derfor er det ofte høyere pris på denne typen kjøttdeig.